Toreiz un tagad: Rīgas Franču licejs Valdemāra ielā

Rolands Virks
, Vēstures un zinātnes ziņu redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ja, ejot pa Valdemāra ielu, starp Rīgas pirmo slimnīcu un Palīdzības ielu tevi pēdējā gada laikā ir kaut reizi kaitinājušas sastatnes, kas saceltas ap 48. numura namu un sašaurina ietvi pudeles kakliņa resnumā, tad esi mierīgs – strādnieki no ēkas ir aizvākušies, atklājot svaigu un daiļu ēku, kurā pēc vairāk nekā septiņdesmit gadu pārtraukuma atgriezīsies Rīgas Franču licejs.

Kā ziņots Rīgas Franču liceja mājaslapā, joprojām pilnā sparā notiek liceja vēsturiskās ēkas labiekārtošana – tiek sakārtotas telpas, pārvesti mācību materiāli un grāmatas. Ieguvums no atgriešanās sevī ietver ne vien emocionālo, bet arī praktisko aspektu, proti, skolēni beidzot varēs mācīties vienā maiņā.

Vēsturiskās ēkas atjaunošana nenozīmē, ka mācības ēkā Mēness ielā 8 tiks pārtrauktas. Tajā paliks 1. - 6. klašu skolēni, bet vēsturiskajā ēkā atgriezīsies 7. - 12. klašu skolēni.

Foto: attēls no Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcijas

Ēka Valdemāra ielā 48 ir būvēta pēc latviešu arhitekta Indriķa Blankenburga projekta 1930. gadā. Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā ēku pārdēvē par Anrī Barbisa Rīgas 11. vidusskolu, 1951. gadā skolu pārceļ uz namu Miera ielā 62., bet 1965. gadā uz svaigi uzcelto ēku Mēness ielā 8. Savu sākotnējo nosaukumu licejs atguva vien 1990. gadā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

“Kādreizējais Franču licejs, kas padomju varas gados bija kļuvis par 11. vidusskolu, atguvis savu bijušo statusu. 1. septembris Franču licejā atkal pulcināja audzēkņus. Lai atjaunotu bijušas tradīcijas un iedzīvinātu jaunas, kolektīvam vēl daudz darāmā, taču pirmie soļi jau sperti...” 1990. gadā vēstīja laikraksts “Laiks”.

Pats Rīgas Franču licejs ir dibināts 1921. gada 1. septembrī, un tajā mācījušās tādas izcilas personības kā dzejnieks Klāvs Elsbergs, rakstnieks Franks Gordons, politoloģe Iveta Kažoka un daudzi citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu