Atskats: cik moderni ir piedzerties? (16)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Video Trešdienas Dāvida šovā aktuāla tēma visos vecumos, visos gadsimtos – dzeršana, iedzeršana un alkoholisms.

Kā jau ierasts, Dāvids šovu iesāk ar īsu monologu par vakara tēmu. Šoreiz Grieta izliekas nepievēršam uzmanību Dāvida vārdiem un zem galda iemet sotaciņu. „Ko tu dari? Vai tu esi dzērāja?” bez izbrīna jautā Dāvids. Nabaga Grieta izbolītām ačtelēm veras šefa sejā un nesaka neviena vārda... kā jau ierasts.

Edgars un Uldis (pa labi)
Studijā Edgars Zveja juniors. Runā, ka esot izdzēris apmēram cisternu šņabja. Edgars ierodas ar ciemakukuli rokās – neliela tilpuma šņabīti. Tāpat kā Dāvidam, arī viesim ir melnas saulenes. Neviļus iešaujas doma, ka varbūt viesis ir nedaudz iemetis?... Kā vēlāk izrādās, tā nav. Atgriežamies pie Edgara stāsta, kā viņš sācis nogaršot, iedzert un piedzerties: „Pirmās reizes gan jau bija ap gadiem 14. (..) Tāda skaistāka dzeršana ap gadiem 17. Jo tas bija laiks, kad no 18 gadiem ņēma armijā, un tā laika sabiedrībā uzskatīja par pieņemamu, ka līdz armijai var vazāt gurķi. No armijas atgriezīsies kā kārtīgs vecis, tad varēsi dibināt ģimeni utt. Līdz tam – var atlaist. Un to es arī darīju.”

Kā atzina Edgars, ar izklaidi un iedzeršanu tas viss nebeidzās. Ap gadiem 23 viņš sācis regulāri iemest un izklaidēties vairākas dienas pēc kārtas. Neilgi pēc tam apprecējies. Kāzu naktī nav dzēris, jo sieva neļāva, stāsta viesis. Lai arī Edgars nedaudz aizraujas, runādams par dzeršanas bohēmu toreiz jaunībā, var nojaust, ka vismaz pašreiz viņa prioritātes ir mainījušās. „Toreiz gribējās atrast savu vietu dzīvē, darbs nepatika... un tad arī sāc dzert,” par iemesliem runā Edgars. Viņš atzina, ka vēlāk jau sasniedzis stadiju, ka nav vairs meklējis iemeslus iedzert, bet vienkārši metis un viss: „Pēc tam jau atrodi attaisnojumu, kāpēc dzēri un kāpēc nebiji mājās.”

„Sieva mani pameta. Un tad mani arī nokodēja,” atzīstas Edgars. „Aizeju pie ārsta un viņš saka - nu uz cik ilgu laiku tevi kodēt? Es saku - nu, uz gadu.” Pagājis gads, Edgars nav dzēris, strādājis televīzijā. Tomēr aptuveni pēc gada „nolēmu kā varonis atkal iedzert” un atkal viss sācies no gala... Skarbi.

Intars
Nākamais viesis Uldis – Amerikas latvietis, kas dzīvo Latvijā. Uldis nedzer jau 22 gadus, 9 mēnešus un 3 dienas. Dāvids, spriezdams pēc savas pieredzes (esot dzēris odierīti armijā), jautā Uldim kā tad ar tādām lietām Amerikā. Uldis atzīmē, ka tur alkohols ir lēts, tāpēc tādus neesot vajadzības dzert. Uldis dalās pieredzē ar skatītājiem un atzīst, ka „nav liela šķirba alkoholiķim Amerikā vai tepat Latvijā”. „Varbūt tā ir industrija?” Dāvids cenšas būt interesants.

Intars – Dailes teātra aktieris: „Es alkoholam saku nē.” „Paga, paga, kā tas ir nē, nu, vismaz kāpēc nē?” neizpratnē ir šova vadītājs. „Iedzert taču ir moderni!” „Moderni ir nedzert,” ir pārliecināts Intars. Dāvids neliekas mierā un rāda izcilu domātprasmi: „Tad jau tev nav draugu. Vai arī – tu izmanto draugus! Kas tad tu par draugu, ja skaties, kā tie nodzeras!?” Intars nemulst un noliedz pārmetumus: „Drīzāk jau mani izmanto, jo es nedzeru, tāpēc mēdzu būt šoferis.” Savukārt viņa sieva, kas arī ir studijā (skatītājos), mēdz iešmigot. Intaram tas netraucējot, tāpat kā viņa sievai netraucē Intara uzskati minētajā jautājumā. „Tad jau tev ir superpotence,” izsaucas Dāvids.

Diāna Lāce
Pa vidu studijā vēl pavīdēja kāds jaunietis, bet viņa parādīšanās bija vairāk formāla un jēgas no viņa diez ko nebija. Pēc jaunekļa Dāvida bēniņos viesojās psiholoģe un atkarību speciāliste Diāna Lāce. Viņas profesionālais viedoklis mijās ar nepārtrauktu ķiķināšanu. Sākotnēji tam neviens nepievērsa uzmanību. Psiholoģe klasificēja potenciālos alkoholismam pakļautos un iedalīja tos trīs pamatgrupās – bioloģiskais aspekts jeb iedzimtība, psiholoģiskais jeb personības attīstība un noslieces un sociālais aspekts jeb vide, kurā subjekts uzturas vai audzis. Viņa arī konkretizēja terminoloģiju atlikušajam vakaram: „Dzērājs ir tas, kuram patīk iedzert. Savukārt alkoholiķis ir tas, kurš nevar nedzert. (..) Alkoholiķis kā atkarība ir uz visu mūžu.” Edgars ar Uldi saprotoši māja ar galvu. Kas to zinās labāk par viņiem un viņu ģimenēm?

Kad vakara šovs tuvojās noslēgumam, Edgars palūdza spaini un savu atnesto ciemakukuli tajā izlēja: „Tādas man ir attiecības ar alkoholu.” Pēc tam viņš izņēma nelielu aploksni un teica: „Es izvēlos šo” un, attaisīdams aploksni, parādīja fotogrāfiju, kurā viņš ir kopā ar diviem maziem bērniem... patiesi aizkustinoši.

Vēl studijā bija grupas "Iedomu spārni" soliste Ieva, kas nedzerot vispār un spēj "manipulēt ar dzērāju, ja tas ir izdevīgi". "Vai tu neesi baltā vista... ha, baltā vārna," pārteicās Dāvids un laida vaļā kārtīgu smieklu.

Paldies Edgaram un Uldim par drosmi atnākt un runāt.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu