“Sievietes visam mūžam” autors klātienē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grāmatu apgāds “Madris” šā gada 5. martā plkst. 15.00 Ķīpsalas izstāžu halles Prezentāciju zālē Rīgā, Ķīpsalas ielā 8, aicina uz grāmatas “Sieviete visam mūžam” atvēršanas svētkiem un tikšanos ar autoru Danielu Bīlenšteinu no Vācijas.

Daniels Bīlenšteins (dz. 1967), žurnālists, dzīvo Hamburgā. Vairākkārt apbalvots par saviem īsajiem stāstiem. “Sieviete visam mūžam” ir viņa pirmais romāns (2003), kurš Vācijā ir kļuvis par bestselleru – nu jau ir iznācis tā trešais metiens. 2004. gadā lasītāji saņēma jaunā autora darbu “Makss un Izabelle”, un pašreiz top trešais romāns.

Latvijā, kur dzīvojuši un dažādās kultūras nozarēs, arī latviešu valodas pētniecībā, darbojušies Daniela Bīlenšteina senči, lasītājus priecēs viņa pirmais romāns latviešu tulkojumā. Tādējādi autors ir pārmetis tiltu uz savu senču zemi. Vācbaltiešu mācītājs, valodnieks, folklorists, etnogrāfs Augusts Bīlenšteins ir Daniela radinieks piektajā paaudzē.

Grāmatas galvenais varonis Gregors ir 36 gadus vecs žurnālists. Viņa dzīve rit nepārtrauktā darbā, dažādu draudzeņu maiņā un četru vientuļu draugu pulkā. Un tā tas varētu turpināties gadiem, līdz “…kad saldumiņš Lusija man sēdēja pretim pie galdiņa un vēl joprojām lūkojās manī cerību pilnu skatienu, es zināju, ka ir pienācis laiks precēties. Vēl vairāk: es gara acīm redzēju teikumu, rakstītu lieliem, luminiscējošiem burtiem kā reklāmā. NĀKAMO SIEVIETI, AR KURU TU LIKSIES GULTĀ, TU PRECĒSI. Lai cik sāpīgi man tas būtu: tā noteikti nebūs Lusija.”

Spējais atklājums, ko pauž galvenais varonis, ar kājām gaisā sagriež visu viņa dzīvi. Jāmeklē līgava, jāmeklē sieviete visam mūžam. Tiek iesaistīti gan varoņi, kas jāintervē, gan kolēģi. Nebūt nav vienkārši atrast sievieti visam mūžam! Un nu sākas piedzīvojums, kuru lasot, brīžiem vari tik aizraujoši smieties, ka apkārtējie jūtas pārsteigti.

Vīrietis nesaprot sievieti, kāpēc viņa raud, kāpēc jūtas aizskarta, saņemot tikai draudzības apliecinājumu, un sieviete nesaprot vīrieti, kā vīrietis uzdrošinās viņai piedāvāt tikai draudzību. Romānu caurauž smalka savstarpējo attiecību ironija. Autors vedina palūkoties sev blakus, aicina uz pasauli paskatīties citām acīm, un tikai tad var ieraudzīt to vienīgo…

Kāpēc šis romāns šķiet savdabīgs un būtu pelnījis mūsu ievērību? Parasti romānos par attiecībām galvenā varone ir sieviete un visa darbība risinās caur viņas skatījumu. Šoreiz galvenais varonis ir vīrietis, kurš nebaidās ironizēt par vīrieša dziļāko būtību, ļauj skatīt savstarpējās attiecības no viņa viedokļa. Lai izprastu sievieti, vīrietim jāpazīst pašam sevi, un otrādi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu