“Maskavas iela: no Centrāltirgus līdz koncentrācijas nometnei” (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šāda bija vienojošā tēma otrajai studentu filmu meistardarbnīcai, ko no aprīļa beigām līdz jūlija vidum sadarbībā ar vācu kino un teātra režisoru, operatoru un scenāristu Fredu Kelemenu veidoja Latvijas Kultūras akadēmija (LKA).

Meistardarbnīcā piedalījās 12 LKA operatoru kursa beidzēji un 5 dažādu kinoprofesiju studenti no Berlīnes. Tās ietvaros tapušas divpadsmit īsfilmas un trīs pilnmetrāžas filmas, kuru pirmizrāde plānota 10. un 11. septembrī kinoteātrī “Rīga”. Filmu žanri variējas no traģēdijas līdz mistiskai komēdijai, un tās stāsta par cilvēku bailēm, vientulību, atbildību, neparastām spējām, uzdrošināšanos realizēt visvairāk kāroto iedomu; par kādu neparastu draudzību, dīvainu mīlas romānu, modernizētu pasaku... Visas vieno jaunas, interesantas idejas, profesionalitāte un izpildījuma kvalitāte. Studentiem tika dota iespēja izmantot visdažādāko filmēšanas tehniku un strādāt ar profesionālām filmēšanas grupām un aktieriem, tostarp Indru Burkovsku, Helgu Dancbergu, Ēriku Vilsonu, Vigo Rogu, Andri Keišu, Nikolaju Korobovu, Aiju Dzērvi, Kasparu un Sandru Zvīguļiem u. c. Īpaši jāizceļ pilnmetrāžas filmas – vācu studentes Anetes Šuces (Annett Schütze) veidoto dokumentālo filmu par Maskavas priekšpilsētu (operators Aleksandrs Grebņevs) un Baibas Lagzdiņas diplomdarba spēlfilmu, kuras režisors bija meistardarbnīcas vadītājs Freds Kelemens. Par abām filmām jau interesējušies vairāki pasaules kinofestivāli. Visas filmas tiks izrādītas četros seansos kinoteātrī “Rīga” – 10. un 11. septembrī 10.00 īsfilmu seansi, 12.30 – pilnmetrāžas filmas. Uz visiem seansiem būs iespējams iegādāties biļetes par pieņemamām cenām. Meistardarbnīca tapa sadarbībā ar Allianz-Kulturstiftung, Bundeskulturstift, Bundeszentrale fur politische Bildung, Robert Bosch Stiftung, Gētes institūtu Vācijā, Valsts Kultūrkapitāla fondu (Latvija), Rīgas domi, Vides filmu studiju un Rīgas kinostudiju; visu filmu izpildproducente ir Laima Freimane. Freds Kelemens (Fred Kelemen) ir vācu kino un teātra režisors, operators un scenārists. Kā kinorežisors veidojis virkni īsfilmu un trīs pilnmetrāžas spēlfilmas "Liktenis" (1994), "Sals" (1997./98.), "Krēsla" (1999). Ka teātra režisors veidojis izrādes "Farenheit 451" (pēc Reja Bredberija), "Stammhaim Proben" (pēc Olivera Česlika), "Desire" (pēc Jūdžina O’Nīla) u.c. Freda Kelemena pilnmetrāžas spēlfilmas demonstrētas Berlīnes filmu festivāla Foruma skatēs 1994., 1997. un 2000. gadā. "Liktenis" un "Krēsla" demonstrētas starptautiskajā kinoforumā “Arsenāls” 1996. un 2000. gadā. Par visām trim filmām saņēmis starptautiskās FIPRESCI žūrijas balvas un citus apbalvojumus dažādos kinofestivālos. Viņa filmu retrospekcijas notikušas Lisabonā, Belgradā, Kembridžā (ASV), Atēnās, Briselē, Oslo, Hannoverē. Kā vieslektors viņš ir pasniedzis kinorežiju Katalonijas kinoaugstskolā Barselonā un Vizuālo mākslu augstskolā Ženēvā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu