Rosīgais superdetektīvs Egils Melbārdis

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

„Tikai uz priekšu, pēc iespējas dažādāk, lai būtu arvien grūtāk un svarīgāk,” – tāds varētu būt Egila Melnbārža moto ceļā uz aktiermākslas virsotnēm. Jāteic, ka ceļa sākums nemaz nav tik pieticīgs. Pirms trim gadiem Kultūras akadēmiju beigušais aktieris jau filmējies dažādos televīzijas projektos, piedalījies Krievijas seriālā "Sarkanā kapela", kā arī jaunajās "Likteņa līdumnieki" sērijās, kurās Egils spēlē vienu no galvenajām lomām (televīzijas skatītāji jaunās sērijas varēs redzēt septembrī).

Pirmajā mirklī varētu šķist, ka veiksme Egilu Melbārdi pavadījusi jau kopš aktiera gaitu sākuma, kad 2002. gadā viņš tika nominēts kā Labākais jaunais aktieris. Tomēr sarunā ar Egilu jāsecina, ka panākumi nebūt nav tikai veiksmes jautājums – visam pamatā ir lielas darbaspējas, talants un mērķtiecība. Šīs īpašības Egils min kā noteicošās, lai aktieris tiktu pamanīts ne tikai vietējā mērogā, bet arī šovbiznesa mekā Holivudā. Un, klausoties jaunā aktiera entuziastiskajā balsī, šķiet – viss ir iespējams. Egila Melbārža darbavieta ir Nacionālais teātris, tomēr ir spēlēts gan Daugavpils teātrī, gan Neatkarīgajā teātrī "Kabata". Pašlaik skatītāji Egilu var vērot Nacionālā teātra izrādēs "Superdetektīvs Blumkvists" un "Ienesīga vieta". Aktieris atzīst, ka kino salīdzinājumā ar skatuves dēļiem tomēr piemīt sava unikāla burvība. Spēlēšana ir Egila Melbārža dzīve – darbs ir teātrī, turklāt pagājušās vasaras atvaļinājums pagājis filmējoties seriālā "Likteņa līdumnieki". Arī administratīvie pienākumi Egilu saista ar teātri – viņš vada Aktieru arodbiedrību. Un, šķiet, ja diennaktī būtu vairāk stundu, Egils darītu vēl visdažādākās lietas. Nākotnē viņš nenoliedz arī darbošanos kā režisors, atzīstot, ka ir lietas, kas cilvēkiem būtu jāredz teātrī, bet kuras vēl nav realizētas. Kā jau tas nereti gadās ar likteņa plāniem, Egila aktiera karjera aizsākusies pavisam nejauši. Sākotnēji viņš apguvis biznesa zinības. Tomēr vēlme iegūt humanitāru izglītību aizvedusi uz Kultūras akadēmiju, kur Egila izvēli par labu aktieru kursam izšķīris viens jautājums: “Vai jums franču valodu māca?” Tālākais esot licies kā brīnums, kad iestājpārbaudījumos uzņemšanas komisija ievērojusi jauno talantu. Viskārdinošāk no visiem saviem projektiem Egils Melbārdis apraksta Daugavpils teātra izrādi "Čigāns sapnī", kurā viņš spēlē galveno lomu – Jāni Latvieti. Māra Čaklā vārdi, Jura Kulakova mūzika un Ieva Akurātere kā skatuves partnere – „tā ir bauda tur spēlēt!” Šī ir pirmā loma, kurā Egils pilnvērtīgi izpaužas kā dziedošais aktieris, turklāt profesionāli mūziķi palīdzot gan spēlēt, gan mācīties daudz ko jaunu. Dziedāšana nav vienīgais aktiera trumpis. Gatavība uz skatuves darīt visdažādākās dullības lieliski raksturo Egilu Melbārdi. Piemēram, reiz kādā izrādē nācies dejot skotu deju atbilstošā apģērbā, kurš neietver apakšveļu. “Es nospļāvos un teicu, kāpēc ne!” Arī lomu klāsts, kuras aktierim nācies spēlēt, bijis visai kolorīts – sākot no Pičuka lomas "Skroderdienās Silmačos" līdz Merilinam Mensonam "Žurkā Kornēlijā". Aktieris ar gandarījumu stāsta, ka nav jāspēlē tikai viens tipāžs, kas varētu uzspiest kādu noteiktu ampluā. Šķiet, Egila Melbārža dabā ir nepārtraukti rosīties – pat ja lomu izdevies nospēlēt labi, bieži vien ir vēlme kaut ko mainīt un transformēt, pārveidojot raksturu un eksperimentējot ar materiālu. Vispatīkamākais esot pēc labas izrādes sēdēt ģērbtuvēs un izbaudīt mirkli. “Tā ir sirreāla sajūta.” Un par aktieri Egilu Melbārdi mēs vēl noteikti dzirdēsim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu