Rīgas klubos svinēs latviešu Helovīnu (23)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Senajie latvieši bija pirmie, kas ieviesa Helovīnu, jo nākamās dienas murgi pēc kārtējā dzertiņa bija vienkārši neciešami. Tāpēc lāpīšanās pārvērtās par Helovīna svētkiem. Vairākos Rīgas klubos 31.oktobrī notiks Helovīna jeb Visu svēto dienas priekšvakara svinības, ko ierasti atzīmē ar karnevāliskām izdarībām. Svētku naktī pieņemts ģērbties dažādos biedējošos tērpos un valkāt maskas.

Piektdienas vakarā Helovīna svētkus piedāvās arī vairāki Rīgas klubi, svētku atmosfēru bagātinot ar atbilstošiem mūziķu priekšnesumiem. Šo piektdien, 31. oktobrī, klubā M-808 notiks neparasta HALLOWEEN deju nakts, kuru piedāvā DJ-ju apvienība HOUSE OF LOVE. Atbildīgie par burvestībām šajā naktī būs pazīstamie lidojošie diskžokeji: ROMANTIX (a.k.a. Drakula) JACKMASTER G (a.k.a. Čigāns) MARIO (a.k.a. Zmej Gorinič) Kā arī, leģendārie mixmasteri: AG (a.k.a. Misters Veins) & RAITIS (a.k.a. Dr. Vilkacis) Vecrīgas klubā "Depo" notiks "Helloween Party" ar dažādu mošķu piedalīšanos. Tās laikā klubā muzicēs dažādu mūzikas stilu pārstāvji - skanēs gan industriālā mūzika un "house", gan alternatīvais roks. "Moku kambarī" tiks atskaņota industriālā mūzika. Par to rūpēsies dīdžejs KNAB, arī Marschwitza, bet kā īpašie viesi uzstāsies grupas "Ataka" un "Girnu Giesmes" no Lietuvas. "Greizo spoguļu" istabā skanēs "house" mūzika. To atskaņos dīdžeji Bogdan Taran un AG un Raitis. Savukārt "Joku istabā" rokmūziku atskaņos Nora, Guntis un kāds velns. Apmeklētāji tiek gaidīti dažādos spocīgos tērpos. Raganām, spokiem un visādiem mošķiem ieeja klubā būs lētāka.

..tā sākas vakars...
Helovīna svinības notiks arī klubā "Nautilus". Tur svētki iecerēti kā dzīvo un mirušo priecīgā atkalredzēšanās, vēstīts kluba interneta lapā. Deju zālē "disco" un "house" mūziku atskaņos dīdžeji Raivis un Norsky, savukārt "chill out zālē" skanēs "rnb", hiphopa un "old school disco" mūzika. Par to rūpēsies MC Roberto, dīdžejs Gustavito un Ozols. Kluba VIP zālē dīdžeji Rudd un Rise piedāvās "chill out" un "lounge sessions". Ieeja klubā līdz pusnaktij maksās trīs latus, bet vēlāk klubā varēs iekļūt par pieciem latiem. Ar flaijeriem ieeja visu nakti maksās trīs latus. Populārā kluba "Pulkvedim neviens neraksta" interneta lapā teikts, ka vispārējos obligātajos pasaules tautu ķirbju un masku svētkos mūziku atskaņos Dace Volfa, bet kluba pagrabstāvā muzicēs Kaspars Bindemanis. Savukārt Mūzikas akadēmijas Studentu klubā notiks citādas Helovīna nakts svinības. Pasākumā iecerēts radīt gaišu, mīļu un pozitīvu atmosfēru, kas pilnībā neatbildīs ierastajiem priekšstatiem par Helovīna svētkiem kā mošķu nakti. Kluba apkalpojošais personāls būs tērpies baltas krāsas apģērbā, telpas būs izgaismotas, smaržos vīns un ābolu pīrāgi. Noskaņa vairāk atgādināšot Ziemassvētku priekšvakaru. Baltajos Helovīna svētkos uzstādies grupa "Pienvedēja piedzīvojumi", kas šim vakaram izraudzīta tādēļ, ka arī nosaukumā ir visbaltākā Latvijas grupa.
...tad remdē sāpes
Studentu kluba pasākumā tiks ielaisti arī velni, raganas un mošķi, taču gaisotne būs viņu stilam neatbilstoša. Ieeja maksās divus latus, studenti pasākumā varēs iekļūt par latu, bet Mūzikas akadēmijas studentiem ieeja maksās 50 santīmu. Dažos Rīgas klubos piektdienas vakara izklaides notiks neatkarīgi no vispārējām tendencēm atzīmēt Helovīna svētkus. Klubā "Četri balti krekli" koncertu sniegs Liepājas rokmūziķu duets Fomins un Kleins (patiešām Helovīna cienīgs pasākums!), klubā "Alcatraz" uzstāsies Igo, bet klubā "Cita opera" koncertēs dziedātāja Ladybird. Helovīns ir vieni no vecākajiem svētkiem pasaulē, kuru sākums meklējams pirms vairākiem gadu tūkstošiem. Pašreiz atzīmējamo svētku tradīcijas veidojušās, mijoties dažādām kultūrām. "Halloween" skotu valodā ir saīsinājums no izteiciena "All Hallow''s Eve", kas tulkojumā nozīmē "Visu Svēto dienas priekšvakars". Ķeltu ciltis, kas mitinājās tagadējās Lielbritānijas un Ziemeļfrancijas teritorijās un pielūdza daudzus dabas dievus, Jauno gadu svinēja 1.novembrī. Šajā dienā ar dažādiem festivāliem un citādām izklaidēm ķelti svinēja saulainās sezonas beigas un aukstuma sezonas iestāšanos.
...ja pienāk jauna diena...
31.oktobra vakarā, kuru pazīst kā Visu svēto dienas vakaru jeb Helovīnu, druīdi - ķeltu priesteri - tikās augstā kalnā svēto ozolu birzī. Tajā tika iedegta uguns, kurā ziedoja dažādus dzīvniekus un labību. Ap uguni notika arī dejas, simboliski aizvadot saules un sagaidot tumsas periodu. Laikam ejot un ķeltu kultūrai saplūstot ar kristiānismu, 1.novembris pasludināts par Visu svēto dienu, bet cilvēki turpināja svinēt par tradīciju kļuvušos saules aizvadīšanas svētkus 31.oktobrī. Cik ir zināms, tad centrālais Helovīna pasākums tiek organizēts Pokaiņu mežā, kur kopīgā svētku mielastā vienosies vēl dzīvi esošie Baltie tēvi. Vēlam viņiem līksmu garu!

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu