Persona: Sofija Dāla

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Daudzi uzskata — ja izcilais itāliešu režisors Frederiko Fellīni būtu dzīvs, viņš piesolītu milzu naudas summu, lai tikai iemūžinātu Sofiju Dālu filmā. Taču viss aizsākās ar kādu skandalozu reklāmu…

Par supermodeli Sofiju Dālu runā daudz. Viņa atgādinot tēlu no Renuāra gleznām un varētu arī būt pēckara itāliešu neoreālistu sievietes simbols. Veselīga, ar izteikti sievišķīgām formām, pienbaltu sejas ādu. Un kas par acīm! Tik lielas, izbrīna pārpilnas un pilnīgi nevainīgas.

Sofiju uzskata par 21. gadsimta mūzu. Viņu ir pamanījis režisors Vudijs Allens, kura projektā viņa paspējusi nospēlēt nelielu lomu, kā arī Als Pačīno, kas viņu uzņēmis filmā "Ļaudis, kurus es zinu". Viņu salīdzina ar zvaigznēm, kas parādījās kino pagājušā gadsimta vidū, — Ritu Heivorti un Elizabeti Teilori, Sofiju Lorēnu un Grētu Garbo.

Sofijas Dālas slava aizsākās brīdī, kad viņai piedāvāja reklamēt smaržas "Opium". Reklāmā Sofijas kailais augums bija nedaudz piesegts ar dārglietām un pāri skaistu kurpju. Lielbritānijas reklāmu topā tā nokļuva pirmajā vietā, tajā pašā laikā saņemot pēdējo piecu gadu laikā lielāko sūdzību skaitu. Īpaši sašutušas bija skolu jaunāko klašu audzinātājas...

Troksnis izrādījās pārāk liels, un reklāmas pasūtītāji nobijās — prece kopā ar Sofiju Dālu pazuda no ielu plakātiem un modes žurnālu lappusēm. "Man patīk "Opium" reklāma, un es neredzu tajā nekā nosodāma," modele pavēstīja intervijās un nepārdzīvoja reklāmas nozušanu. Viņa uzskatīja, ka reklāma devusi arī pozitīvus augļus — tas nācis tikai par labu modeles karjerai. Skandāli piesaistījuši fotogrāfu uzmanību, un viņa saņēmusi tik daudz darba piedāvājumu, ka nespējusi visus pieņemt.

Fotogrāfijās attēlota sieviete, "kurai dzīvē visa ir bijis pārāk daudz — pārāk daudz ēdienu, pārāk daudz seksa…". Bet dzīvē Sofijai viss izrādās citādi. "Es dzīvoju ceturtajā stāvā mājā bez lifta. Daudzie skrējieni augšā lejā man nāk tikai par labu, jo līdz ar to es nezaudēju formu. Es neievēroju stingru diētu un neatturos no saldumiem. Un alkohols nav tas, kas man sniedz kādu prieku," stāsta Dāla.

Pēc Sofijas teiktā, pirmos panākumus kino biznesā viņa ieguva, pateicoties dažiem kurioziem. Piemēram, "Oskaru" pasniegšanas ceremonijā viņa atļāvās ierasties nevis speciāli pasūtītā slavena dizainera darinātā tērpā, bet gan veikalā nopirka gatavu "Dolce & Gabana" kleitu. Kopā ar draudzeni Zoju Bollu ieradušās pasākumā, viņas duetā skandināja: "Pie velna viņus!", amerikāņu sabiedrības acu priekšā demonstrējot angļu vienotību.

Sofijas frizieris Džonijs Sepongs vislabprātāk sakārto viņai matus 50. gadu stilā. "Visi vēl arvien atceras Merilinu Monro," viņš saka, "bet vajag tikai nedaudz matu ruļļu un lai mati viegli plīvotu vējā. Sofija ir tik spilgta meitene, ka viņai piestāv viss."

Īpaši spilgta ir Sofijas Dālas parādīšanās sarkanajā peldkostīmā. Tajā viņa tiek salīdzināta ar citu blondo zvaigzni — Džeinu Meinsfīldu. Daži pat izteikušies, ka Sofija ir citplanētiete, kas atsūtīta uz Zemi, lai ar savu paraugu savestu kārtībā visu mājsaimnieču figūras.

Pēc Sofijas domām, viens no nepatīkamajiem modeles darba aspektiem ir tas, ka cilvēki modeli vienmēr grib redzēt vienā un tajā pašā tēlā: "sievietes miesa" vai "jaunā intelektuāle", vai "jaunā līgava". Bet Sofija Dāla neizceļas tikai ar sievišķīgām formām, viņa arī lieliski dejo un dejas laikā varot aizmirst visu. Viņa labprāt arī dzied klavieru pavadījumā. Runājot par seksuālajām attiecībām ar vīriešiem, viņa pavisam nevainīgi atzīstas: "Esmu tik daudz ar to nodarbojusies." Ikdienā viņa necenšas sekot jaunākajām modes tendencēm, bet mēdz tērpties dizaineru iepriekšējo gadu tērpos un aizņemties apģērbus no mātes garderobes.

Fotoseansu laikā, kad ne vienmēr laika apstākļi ir tie labākie un fotografēšanas grupa ietērpusies siltās drēbēs, Sofija puskaila grozās īsos šortos un spītīgi klusē. Kad ir neciešami auksti, viņa domā par to, lai uz rokām neparādās zila nokrāsa... Pārējie viņu mierina: "Tava mute ir radīta skūpstiem. Tas ir tik skaisti." Nozibsnī fotoaparāti un… no žurnālu lappusēm mums pretī skatās skaista nāriņa ar laimīgu, sapņainu skatienu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu