Baltās nakts kokteilis RIBOCA gaumē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
„Brick Bar” bijušās tekstilrūpnīcas „Boļševička” teritorijā
„Brick Bar” bijušās tekstilrūpnīcas „Boļševička” teritorijā Foto: publicitātes

Baltās nakts kokteilis RIBOCA (Rīgas starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle) gaumē: britu bingo, lenšu diskotēka, kinematogrāfiska performance un tehno koncerts parkā. Arī Rīgas biennāle šajā sestdienā, 8. septembrī, aicina rīdziniekus un pilsētas viesus mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā baudīt bezmiega radošo nakti, piedāvājot bagātīgu laikmetīgās mākslas programmu 5 norišu vietās Rīgā. 

Kopā ar ārvalstu un vietējiem māksliniekiem forumam ir sagatavota īpaša programma, kas piedāvās iepazīt pirmo Rīgas biennāles saturu un aicinās uzspēlēt bingo, tikties ar māksliniekiem, pieredzēt skaņu eksperimentus tehno mūzikas koncertā, doties mākslas ekskursijās, piedzīvot performanci un ļauties 80. gadu lenšu ierakstiem kopā ar dīdžju pionieri Raiti.

Programma 

18.00 – 1.00 Laikmetīgās mākslas izstādes ekspozīcija LU Bioloģijas fakultātes bijušajā ēkā un Kronvalda parkā, bijušajā tekstilrūpnīcā „Boļševička”, Mākslas centrā „Zuzeum”, Kaņepes Kultūras centrā un Sporta2 kvartālā.

16.00 (LV), 18.00 (RU) un 19.30 (LV) aicinām uz zviedru mākslinieces Saskijas Holmkvistas (Saskia Holmkvist) veidoto ekskursiju pa Rīgu „Gājiens, akcija, ekskursija” („Procession Action Tour”). Rīgas biennālei māksliniece izveidojusi ekskursiju uz vietām, kas bija aktuālas un zināmas alternatīvajai kultūrai divdesmitā gadsimta astoņdesmitajos gados, neilgi pirms Atmodas laika. Ekskursija, reflektējot par subjektivitātes un runas brīvības, konfliktu un strīdu vietu pārraidīšanu ir gan atmiņu stāstījums, gan arī performance, kas izspēlē dažādu cilvēku skatījumu uz tā laika notikumiem. Tikšanās vieta un ekskursijas sākums: pie LU Bioloģijas fakultātes bijušās ēkas Kronvalda bulvārī 4. Vienas ekskursijas ilgums aptuveni 60 minūtes, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

18.00 – 20.00 Bingo spēle ar britu mākslinieku Maiklu Lendiju (Michael Landy) un iespēju laimēt mākslinieka zīmējumus. Vakara gaitā iespēja aplūkot arī viņaveidoto kiosku "Open for business", kas asprātīgi un ar ironiju palūkojas uz Brexit situāciju. Norises vieta - LU Bioloģijas fakultātes bijušās ēkas iekšpagalmā, pie Brexit kioska.

20.00 – 22.00 Joena Vedela (Joen Vedel) performance „When Are We Now?” („Kad mēs tagad esam?”), kas ir kinematogrāfisks darbs, kura laikā mākslinieks ģenerēs jaunu filmu, kas tiks kombinētas ar mākslinieka arhīva saturu - materiālus nesenā pagātnē no valstīm vai tā sauktajiem pasaules "karstajiem punktiem" (Brazīlija, ASV, Grieķija, Turcija, Kurdistāna, Francija), kurās pēdējos gados ir notikušas lielas politiskas sacelšanās un pārmaiņas. Performace notiks bijušās LU Bioloģijas fakultātes ēkas 1.auditorijā.

22.00 – 23.00 Uz stundu Kronvalda parku pārņems sintētiskās mūzikas sajaukumu tehno dueta „N.M.O.” (Morten J. Olsen, Ruben Patiño) vadībā, ko veido mākslinieki Mortens J. Ulsens (Norvēģija, Vācija) un Rubens Patinjo (Spānija). Dueta nosaukums kalpo kā saīsinājums datorizētai aerobikas apvienībai, kas darbojas hibrīdteritorijā starp klubu mūziku, performanci un jaunatklātu skaņas telpu. Viņi paši to sauc par „Dejojamu militāro kosmosa mūziku” jeb „Fluxus tehno”. Muzikālā apvienība „N.M.O.” ir zināma Latvijas publikai no festivāla „Skaņu mežs”, kur mākslinieki uzstājās ar projektu “Shape”. Koncerts notiks Džeimsa Beketa instalācijā „Pilsdrupas” Kronvalda parkā. 

21.00 – 3.00 Rīgas biennāles bārā „Brick Bar” bijušās tekstilrūpnīcas „Boļševička” teritorijā visas „Baltās nakts” garumā par Rīgas iedzīvotāju un viesu labsajūtu gādās Mārtiņa Mielava un mākslinieka Andra Eglīša veidotais „Brick Bar” jeb „Ķieģeļu bārs” – šamaniski mūsdienīgs kultūras notikums, kurā būs iespēja baudīt lenšu ierakstu perfomanci no dj Raita. Paredzams, ka „Ķieģeļu bārs” kļūs par vienu no „Baltās nakts” pēdējiem pieturpunktiem, kopā pulcējot visizturīgākos kultūras baudītājus.  

Atgādinām, ka visi minētie pasākumi ir bez maksas, un Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA) šogad norisinās pirmo reizi, un tās izstāde izvietota 8 norises vietās Rīgā un Jūrmalā. Tajā piedalās 104 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, un tās ietvaros iespējams iepazīt 141 mākslas darbu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu