10 objekti, kas jāaplūko "Baltajā naktī"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Wave Field / Viļņu lauks (muzikālas šūpoles no Kanādas)
Wave Field / Viļņu lauks (muzikālas šūpoles no Kanādas) Foto: baltanakts.lv

Naktī no 8. uz 9. septembri jau trīspadsmito gadu pēc kārtas Rīgā notiks kultūras forums "Baltā nakts". Visos pasākumos ieeja ir bez maksas un tie notiek dažādās pilsētas vietās. Ko šogad nepalaist garām?

Rīgas centrs

1. Melns un balts 

Cikos? 18:00 – 03:00

Kur? Vērmanes dārza estrādē un teritorijā

Foto: Edijs Pālens/LETA

Naktī Vērmanes dārzā, zem klajas debess, būs dzirdama gan klaviermūzikas klasika, gan mūsdienu autoru darbi. Sadarbībā ar Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmiju un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, klausītāji aicināti uz 15 dažādu pianistu koncertiem. 

2. Wave Field / Viļņu lauks (muzikālas šūpoles no Kanādas)

Cikos? 18:00 – 1:00

Kur? Brīvības laukumā

Laukumā būs pieejamas astoņas muzikālas šūpoles, kas aprīkotas ar gaismas un skaņas partitūru un atceļojušas no Kanādas. Izmantot tās varēs katrs apmeklētājs - šūpoles iekustinot, ikviens arī kļūst par mākslas darba daļu.  Turklāt katra no šūpolēm pauž atšķirīgu raksturu, katrai ir savs temperaments un sava muzikālā vārdnīca.

Pagājušogad, "Baltā nakts 2017" ietvaros turpat netālu gozējās milzīgs mēness:

3. IN ORDER TO CONTROL / LAI KONTROLĒTU

Cikos? 18:00-3:00

Kur? Stūra mājas iekšpagalmā, Brīvības ielā 61

Neliels ieskats, kas gaidāms pasākumā:

Stambulas mākslinieku apvienība izveidojusi multimediju projektu - nostājoties uz projicētā teksta, cilvēka ēnā būs lasāmas teksta frāzes, izceļot individuālo, bet vienlaikus norādot, ka ikviens no mums ir ne tikai indivīds, bet arī sabiedrības daļa ar tās apzināti un neapzināti noteiktajām normām. Jo vairāk cilvēku atrodas projekcijas zonā, jo lielāks arī ēnas laukums, sapludinot cilvēkus kā indivīdus vienotā veselumā.

VECRĪGA

4. DARBU RAUGI

Cikos? 20:00 – 22:20

Kur? Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums”, Jaunielā 29A

Pasākumā būs klausāmi trīs 20 minūšu gari koncerti – muzikālās performances no jaunās apvienības „Misters & Nospiedumi”, kuras unikālais skanējums apvieno tautas mūzikas elementus ar elektroniku, hip-hop ritmiem, kā arī repošanu. Koncerti paredzēti reizi stundā, plkst. 20:00, 21:00 un 22:00.

Iepazīsties ar muzikālas apvienības "Misters & Nospiedumi" daiļradi:

5. MAN BIJ VIENA GARA PUPA

Cikos? 18:00 – 1:00

Kur? Arhitektu namā, Torņu ielā 11

Foto: Evija Trifanova/LETA

Brīnumpasaku radošajā telpā Arhitektu namā rosīsies teicēja Inita Šalkovska, bet muzikāli vizuālo telpu uzburs perkusionists Mikus Čavarts, koklētāja Kristīne Ādmine un ebru māksliniece Anda Kolosova. Muzicēs jauniešu folkloras grupas un radošajās darbnīcās būs iespēja būvēt torņus un trepes.

MIERA IELAS APKAIME

6. SKAŅU MEŽS BALTAJĀ NAKTĪ 2018

Cikos? 21:00 – 2:00

Kur? K.K. fon Stricka villā, A. Briāna ielā 9A

Foto: Ieva Makare/LETA

"Skaņu mežs" savu "Baltās nakts" koncertvakaru ir nolēmis veidot kā minifestivālu – proti, ar iespējami dažādām un pārsteidzošām mūzikas izteiksmēm, kas iemieso sevī festivāla virsuzdevumu: atainot mūsdienu mūzikas inovācijas un eksperimentus. 

7. TALLINAS IELAS PROGRAMMA

Cikos? 19:00 – 3:00

Kur? Tallinas ielas radošajā kvartālā, Tallinas ielā 6, Tallinas ielā 10 un Miera ielā 34

Foto: kadrs no video

Tallinas ielas kvartālā „Baltās nakts” laikā būs apskatāmas Imanta Dakša un mākslinieku grupas „Klang” izstādes. Bet Tallinas ielas kvartāla kafejnīcā „Tallinas pagalms” notiks koncerti un spēlēs dīdžeji. Programma pasākumam pieejama šeit.

PĀRDAUGAVA

8. DISKOTĒKA „DZEJAI VAJAG SKAŅU”

Cikos? 21:00 – 2:00

Kur? MVT Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38 

Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas simtgadei veltītā pasākumā 12 latviešu dzejnieki lasīs savus vēl nepublicētos dzejoļus, tos papildinot ar pēdējā simtgadē radītiem muzikālajiem skaņdarbiem, tā iezīmējot arī radošo nozaru saplūšanu cauri laikiem. Bet, pasākumu gaidot, vērts palasīt - publicēties nolēmuši arī Latvijas blogeri, kuri izdevuši asprātīgu grāmatu par modi.

9. KLUSĀ DISKOTĒKA BIBLIOTĒKĀ

Cikos? 20:00 – 24:00

Kur? Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3

Lūdzu, ievērojiet klusumu, bibliotēkā notiek diskotēka! Klusā diskotēkas pasākuma formāts ir plaši pazīstams ārzemēs, taču Latvijā vēl tikai gūst popularitāti. Klusajā diskotēkā mūzika tiek pārraidīta austiņās, ko izsniedz katram apmeklētājam. Apmeklētājiem būs iespēja izvēlēties starp trim kanāliem un trim dīdžejiem, kas cīnīsies par dejotāju simpātijām. 

Apmeklētājus bez austiņām šāds pasākums gan varētu pamatīgi uzjautrināt - ieskaties kadros no kādas klusās diskotēkas, kas notikusi uz kuģa:

CITVIET RĪGĀ

10. ROTHKO IN JAZZ

Cikos? 21:00 – 22:00

Kur? Kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, Ziemeļblāzmas ielā 36

Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspresionista Marka Rotko darbi iedzīvināti skaņdarbos - Māra Briežkalna kvinteta mākslinieki radījuši desmit džeza kompozīcijas, katru saskaņojot ar konkrētu Marka Rotko mākslas darbu. Projekta kopējā noskaņa ir tuva minimālisma un askētisma stilistikai, ko savās gleznās centies radīt pats mākslinieks.

Galerijas "Birkenfelds" vadītājs Toms Zvirbulis
Galerijas "Birkenfelds" vadītājs Toms Zvirbulis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Noteikti var ieskriet arī mākslas galerijā "Birkenfelds", kur būs tikšanās ar latviešu gleznotāju Juri Zvirbuli, lietuviešu fotogrāfu Antanu Sutkus un latviešu izcelsmes amerikāņu fotogrāfu Ulvi Albertu. Protams, būs iespēja tikt pie mākslinieku parakstiem.

8. septembrī no 18:00 līdz 22:00

- Antanas Sutkus. Darbi no cikla „Lietuvas cilvēki”

- Ulvis Alberts. Agrāk neizstādīti darbi

- Juris Zvirbulis. Gleznas, akvareļi un fotomāksla  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu