Atklās starptautisko teātra festivālu "Homo Novus"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Koku opera. Pilsēta"
"Koku opera. Pilsēta" Foto: homonovus.lv

Pie Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes 6. augustā plkst.22 notiks Annas Ķirses un Andra Kalnozola brīvdabas miniatūrā izrāde "Koku opera. Pilsēta", ar kuru tiks atklāts starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", informē festivāla rīkotāji.

Izrāde pievērsīsies sabiedrībā diskusijas izraisījušajai Rīgas apzaļumojumu tēmai, uzsverot koku nozīmīgumu pilsētvidē. Pirms šīs izrādes bijušajā tekstila rūpnīcā "Boļševička" tiks atklāta itāļu mākslinieka Džanmarija Tozati veidotā instalācija "Mana sirds ir tukša kā spogulis - Rīgas epizode", bet plkst.18 Eduarda Smiļģa teātra muzejā būs skatāms mākslinieču Elīnas Lutces, Rosas Omarsdotiras un Miras Kautto kopdarbs "Pārtapšanas telpas".

Tozati instalācija "Boļševičkā" būs aplūkojama līdz festivāla noslēgumam 12. septembrī, bet Lutces Omarsdotiras un Kautto kopdarbu Smiļģa muzejā varēs piedzīvot arī rītdien, 7. septembrī.

Festivāla turpinājumā Latvijas Dzelzceļa muzejā 8. septembrī un 9. septembrī notiks jaunā austrāliešu horeogrāfa Džeimsa Bačelora kustību izrāde "Visums", kas tapusi pēc tam, kad mākslinieks devās līdzi zinātniekiem pētīt subarktiskās salas.

Kristas Butānes un Endija Fīlda brīvdabas izrāde "Noktirne" no 7. septembra līdz 9. septembrim apmeklētājus no Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiāles vedīs trīs stundu ilgā ceļojumā pa galvaspilsētas "neredzamajām un nepieradinātajām" daļām.

Dažādās vietās Pārdaugavā 8. septembrī tiks izvietota britu skaņu mākslinieka Džona Lova brīvdabas skaņu instalācija "Terrain Vague", kas tapusi māksliniekam iepazīstot Rīgu - ilgu laiku klaiņojot pa pilsētu dažādās diennakts stundās un laika apstākļos.

No 9. septembra līdz 11. septembrim kādreizējā "Preses namā" varēs skatīties Māras Gaņģes, Kates Krolles izrādi "Laikā sekunde", kas apspēlē nepieciešamību Zemes neregulārās rotācijas dēļ reizi noteiktā laika posmā pagriezt līdz šim visprecīzāko laikrādi - atompulksteni. Jaunā izrāde balstīta uz abu mākslinieču interesi par laiku un tā attiecībām ar dažādām labošanas, salabošanas un uzlabošanas praksēm.

Koncertzālē "Tu jau zini kur" no 10. līdz 12. septembrim tiks izrādīta režisora Viestura Meikšāna, britu komponists Olivera Līsa un vācu dramaturga Korneliusa Pādes opera "Nezināmais nezināmais", kuras partitūrā apvienota akadēmiskā un elektroniskā mūzika, kā arī dzīvā un sintētiskā balss. Tās libretā mijas vēsturiski notikumi, ironija un atsvešināts vērojums uz pasaules cikliskumu, bet estētiskajā risinājumā līdzās intensīvai, biezai un redzi nogurdinošai video montāžai stājas mierpilna un nemainīga dabas ainava.

Lietuviešu mākslinieka Vlada Suncova lasījumā "Mīlasstāsts ar jūras trolli" Arhitektūras un mediju centrā "H2O" 10.septembrī tiks apvienotas Ziemeļvalstu tradīcijas un folklora kopā ar viņa pētījumiem par sociālistu utopijām, avangarda arhitektūru un paša piedzīvoto Skandināvijā. Tāpat centrā "H2O" 10.septembrī tiks izrādīta Matīsa Gricmaņa luga "Kas bija pirmais: Irbe vai Skapis?", kas tapusi, māksliniekam pētot homoseksuāļa Kaspara Irbes no 1926. līdz 1996. gadam rakstītās dienasgrāmatas. Kā norādīja autors, luga vēstīs par līdz šim neizpētīto indivīda dzīvniecisko pusi padomju savienībā.

No 9. septembra līdz 10. septembrim centrā "H2O" viesosies igauņu māsklinieki Ēro Epners, Marts Kangro un Juhans Ulfsaks, kuri sniegs izrādi "Darbnīca", kas vēstīs par mācīšanās procesu.

Tāpat festivālā plānota beļģu mākslinieces Mirjamas van Imshūtas izrāde "Ko saka daba" 11. septembrī un 12. septembrī teātrī "Dirty Deal Teatro", kas veidota ar dabas skaņu ierakstiem, kā arī skaņas piesārņojuma un atmežošanas trokšņu audio ierakstiem.

www.homonovus.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu