Daugavpilī pirmizrādi piedzīvos Gogoļa "Revidents" latgaliski

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rakstniece Monika Zīle sniedz autogrāfu savas grāmatas "Melna zivs nakts upē" atvēršanas pasākumā.
Rakstniece Monika Zīle sniedz autogrāfu savas grāmatas "Melna zivs nakts upē" atvēršanas pasākumā. Foto: Lita Krone/LETA

24. novembrī plkst.19 Daugavpils teātrī pirmizrādi pieredzēs Nikolaja Gogoļa lugas "Revidents" iestudējums latgaliski "Revidents Sylagolā", kuru Latgales reālijām adaptējusi rakstniece un dramaturģe Monika Zīle, informē teātra pārstāve Janīna Ivanova.

Gogoļa luga "Revidents" ir 1835. gadā uzrakstīta komēdija, kuru tās autors uztvēra kā attīrošu satīru un ieroci cīņā pret tobrīd pastāvošo netaisnību - amatpersonu attieksmi pret viņu pienākumiem un likuma izpildi. Izrādes "Revidents Sylagolā" radošā komanda ir pārliecināta, ka Gogoļa komēdijas vēstījums šodien izskan tikpat aktuāli, kā tās tapšanas brīdī.

Gogoļa lugas notikumi šoreiz izvēršas mūsdienās, kādā Latvijas provinces pilsētiņā Silagalā, kurā dzīvojošas amatpersonas satriec ziņa, ka viņus drīzumā varētu apciemot revidents. Tajā pašā laikā kādā no vietējām viesnīcām apmetas divi aizdomīgi kungi.

"Mēs vēlamies, lai "Revidents Sylagolā" atspoguļotu situāciju, kurā mēs pašlaik dzīvojam. Savukārt, izmantojot oriģināldarbu vai tā burtisko tulkojumu, mēs izrādītu cieņu literatūrai, bet ne realitātei, kas mūs ieskauj. Tā kā mēs esam Eiropas Savienības daļa, lugas sižetā ir iekļauti arī ārzemnieki - Briseles ierēdņi -, un iestudējumā piedalās arī pavisam neizdomāts ārzemnieks, itālis Roberto Meloni,"

klāstīja izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs.

Iestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Inga Bermaka Apiaha, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs. Lomās - Jānis Jarāns, Maija Korkliša, Zanda Mankopa, Roberto Meloni, Nikolajs Gedzjuns, Līga Ivanova, Kristīne Veinšteina, Ritvars Gailums, Māris Korsiets, Egils Viļumovs, Inese Ivulāne-Mežale, Mihails Abramovs.

Iestudējums paredzēts skatītājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu