Balerīna Alise Prudāne: Madaras loma “Abās malās” man būs īpaša

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Abas malas" soliste Alise Prudāne
"Abas malas" soliste Alise Prudāne Foto: Anna Jurkovska

Zīmīga sakritība vai nejaušība – to var tikai minēt, taču valsts simtgades centrālās deju lielizrādes “Abas malas” galvenās lomas – meitenes Madaras – atveidotājas, baletdejotājas Alises Prudānes vecmāmiņai 18. novembrī paliktu simts gadi, gluži kā Latvijai.

Interesanti, ka arī multimediālās deju lielizrādes sižeta līnija savā ziņā sasaucas ar šo faktu. Izrādes centrā ir pusaudze Madara, kura savā 18. dzimšanas dienā pēkšņi iekļūst neparastu notikumu virpulī, kas ir Latvijas simts gadu senais stāsts. Madara izdzīvo notikumus, ko piedzīvojusi Latvija, un galu galā vēstures izzināšana maina pusaudzes skatījumu uz mūsu valsti.

“Šīs izrādes ideja man liekas personīgi ļoti tuva, jo 18. novembrī arī manai vecmāmiņai paliktu 100 gadu. Tāpēc šo izrādi dejošu ar domu gan par Latviju, gan savu ģimeni. Starp citu, arī manu māsīcu sauc Madara,”

stāsta Alise Prudāne.

Jau iepriekš rakstīts, ka “Abas malas” ir multimediāla deju lielizrāde, kas būs skatāma 17., 18. un 19. novembrī “Arēnā Rīga”. Tās laikā uz vienas skatuves būs vērojama dažādu žanru sinerģija, savukārt skatuve un video projekcijas būs skatāmas Baltijas valstī vēl nebijušā vērienā.

Tikmēr Alise Prudāne, kas ir bijusi gan Nikija "Bajadērā", gan Odeta/Odīlija "Gulbju ezerā", Raimonda baletā “Raimonda”, ir profesionāle, kuras talants ticis novērtēts ar  titulu "Latvijas Nacionālās operas un baleta sezonas labākā soliste", viņa saņēmusi arī Spēlmaņu nakts balvu “Gada sasniegums baleta mākslā” u.c.

“Jau bērnībā man ļoti patika dejot - kad vien dzirdēju mūziku, dejoju. Tad četru gadu vecumā vecāki mani aizveda uz Aleksandra Barinova baleta studiju, bet desmit gadu vecumā iestājos Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā. Tad tas jau bija mans apzināts lēmums ceļam, lai kļūtu par baletdejotāju,” stāsta Alise Prudāne. Patlaban Latvijas Nacionālās operas un baleta trupā Alise Prudāne dejo jau devīto sezonu un ir baleta soliste. “Lai sauktu sevi par baletdejotāju, katru dienu no jauna sev jāpierāda savas spējas un jāattīsta kas jauns,” stāsta nu jau arī lielizrādes “Abas malas” soliste.

"Abas malas" soliste Alise Prudāne
"Abas malas" soliste Alise Prudāne Foto: Anna Jurkovska

Jautāta par Madaras lomu, profesionālā baletdejotāja stāsta: “Es domāju, ka Madara mīl savu zemi, bet vēl to neapzinās, vai varbūt līdz šim nebija aizdomājusies par to, cik nozīmīgi viņai ir cilvēki, kas ir apkārt, vieta, kur viņa dzīvo, mūsu valsts... Lai to saprastu, Madara tiek ierauta stāstā, kas izved viņu cauri Latvijas vēsturē piedzīvotajam 100 gadu garumā. Redzot un izjūtot to, ko viņas zeme un senči ir piedzīvojuši, kam tikuši pāri, ko sasnieguši, par ko priecājušies, par ko cīnījušies, ko pārdzīvojuši, pēc kā ilgojušies, par ko cerējuši... Saskaroties pašai ar to visu, Madara saprot, ka nav novērtējusi to, cik daudz viņai jau ir dots. Viņa ir daļa no Latvijas un meitene, kurai nu ir laiks atrast to vērtību, ko dot no sevis.”

“Režisori Juris [Jonelis – red.] un Roberts [Rubīns] un horeogrāfi – Raimonds [Martinovs], Liene [Grava] un Dace [Adviljone] ir izveidojuši ko tiešām īpašu. Izrādē uz vienas skatuves redzami dažādi dejas žanri - balets, laikmetīgā deja un latviešu tautas deja. Kopā uz skatuves mēs būsim vairāk nekā pustūkstotis dejotāju. Tas ir brīnišķīgi, ka spējam apvienoties vienotā izrādē, lai kopīgi izdzīvotu Latvijas 100 gadus,” stāsta Alise Prudāne.

Savukārt par to, vai mūsdienās patriotisms jauniešiem ir aktuāls, baleta soliste pauž:

“Domāju, ka patriotisms tiek veidots ģimenē. Es no bērnības esmu audzināta ar mīlestību pret mūsu zemi, to droši vien var saukt par patriotismu. Savukārt 18. novembri vienmēr svinējām laukos, vecmammas mājās ar dubultiem svētkiem.”

“Novēlu mums katram dot no sevis labāko, ko spējam. Saglabāt gaišumu un cerību, dzīvot ar optimismu un prieku un dāvāt vairāk smaidu! Domāju, ka patriotisms var izpausties dažādi. Latvijā ir daudz talantīgu, gudru, radošu, spēcīgu un labu cilvēku, kas var daudz ko dot Latvijai. Šķiet, ka esam patriotiski,” saka Alise Prudāne. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu