Šanhajā durvis ver pirmā pazemes luksusa viesnīca

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Vēl pirms dažiem gadu desmitiem arhitektūrā un industriālajā jomā valdīja vieglprātīga dabas resursu izmantošana un vienaldzīga attieksme pret piesārņojuma radīšanu, bet šodien domāšana ir pilnībā mainījusies. Mūsdienu modernajā laikmetā arhitektūras pasaulē galvenais izaicinājums un vērtība ir rūpes par vidi un ilgtspējību. Lielisks piemērs arhitektūras un ekoloģijas apvienojumam ir jaunā pazemes luksusa viesnīca Šanhajā, kas būvēta no ekoloģiskiem materiāliem un maksimāli maz patērē elektroenerģiju.

Šanhajas pazemes viesnīca patiesi ir mūsdienu arhitektūras brīnums – ēka ir iebūvēta bijušās dzelzs raktuves klints sienā, gar ēku krīt mākslīgais ūdenskritums, bet augšpusi klāj zaļais jumts. Viesnīcā būs ierīkoti 400 apartamenti, kuros būs iespējams izguldīt līdz 1000 viesiem.

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Pazemes ēka ir iebūvēta 88 metru dziļā bedrē – tikai divi viesnīcas stāvi atrodas virs jūras līmeņa, pārējie 16 stiepjas dzīlēs. Tā kā klinšu bedres apakšējo daļu klāj ezers, arī divi apakšējie viesnīcas stāvi atradīsies zem ūdens – logi tajos līdzināsies akvārijam, pa kuru peldēs ezerā dzīvojošās zivis. Viesnīcas apmeklētāji, kuriem patīk ekstrēmas aktivitātes, varēs iemēģināt spēkus klinšu kāpšanā un laivošanā. Īpaši nozīmīga viesnīcas īpašība ir videi draudzīgais dizains – ēka pati ražo ģeotermālo un solāro elektroenerģiju.

Foto: AFP / Scanpix

Pieczvaigžņu hoteli plānoja leģendārais britu arhitektu birojs “Atkins”. Viesnīcu kopumā plānoja vairāk nekā 10 gadus, bet būvēja piecus. Ņemot vērā, ka izraudzītā viesnīcas atrašanās vieta atrodas tuvu seismiskajām zonām un visai bieži pieredz zemestrīces, ēkas būvniecībā tika iesaistīti labākie arhitekti un inženieri. Kopā pazemes viesnīcu būvēja gandrīz 5000 speciālistu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu