“Četras kāzas un vienas bēres” - filma kā apliecinājums, kāpēc labāk tomēr neprecēties

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Hjū Grants
Hjū Grants Foto: Reuters/ScanPix

Kurš gan kaut reizi nav redzējis lielisko britu komēdiju “Četras kāzas un vienas bēres” ar sieviešu mīluli Hjū Grantu, šarmanto aktrisi Endiju Makdauelu un smieklīgo Rovanu Atkinsonu? Tā stāsta par puisi un meiteni, kuri satiekas un iemīlas. Taču līdz brīdim, kamēr abi viens otram atklās savas jūtas, būs nepieciešamas ne vairāk ne mazāk kā četras kāzas un vienas bēres. Filma šogad atzīmē 25 gadu jubileju un, lai arī sākotnēji pelta un kritizēta, pārliecinoši iekļuvusi kino klasikas zelta fondos. Piedāvājam dažus pārsteidzošus faktus par šo romantisko kino, bet pašu filmu baudiet jau šo sestdien, 5. janvārī, plkst. 21:00 televīzijā sievietēm “STV Pirmā!”

Filma kā apliecinājums, kāpēc labāk tomēr neprecēties

Strādājot pie filmas stāsta, tās scenārija autors Ričards Kērtiss 11 gadu laikā apmeklēja vairāk nekā 70 kāzas. Vienās no svinībām kāda sieviete Kērtisam piedāvājusi pavadīt nakti kopā. Ričards atteicis un pēcāk šo lēmumu esot ļoti nožēlojis. Turklāt tik ļoti, ka “Četras kāzas un vienas bēres” scenāriju veltījis tieši šim notikumam. Tāpat viņš ar filmas palīdzību centies izskaidrot, kāpēc tā arī nekad nav apprecējies.

Hjū Grāntam galvenā loma gandrīz aizgājusi gar degunu

Galvenās lomas atveidotājs Hjū Grānts pēc filmas pirmizrādes medijiem atzinis, ka atlasē uz lomu esot juties ļoti slikti. Ričards Kērtiss esot darījis visu iespējamo, lai Grānts netiktu pie šīs lomas. Kērtiss to ir atzinis, savu negatīvo attieksmi pamatojot ar to, ka Hjū gluži vienkārši esot bijis “par izskatīgu” šai lomai. Čārlza lomai sākotnēji tika virzīts Alans Rikmens un Alekss Dženings.

Endiju Makdauelu lomai iedvesmojusi Ketrīna Hepberna

Kā pēc filmas uzņemšanas atzinusi Endija, viņasprāt leģendārā aktrise Ketrīna Hepberna Kerijas lomā būtu patiešām lieliska! Viņa esot gluži kā Endijas Makdauelas tēla kopija – tieša, spēcīga, inteliģenta un apveltīta ar drosmi darīt un teikt tieši to, ko un kad vēlas.

Filmas budžets bijis smieklīgi niecīgs

Filmas kopējās izmaksas bijušas gandrīz 3 miljonu jeb 2,7 miljonu mārciņu apmērā. Turklāt budžets esot bijis tik niecīgs, ka filmā redzamos Skotijas dabas skatus kinematogrāfs Maikls Koulters esot uzņēmis sava atvaļinājuma laikā Skotijā, bet Rovans Atkinsons divas reizes parādījies mācītāja lomā tikai tāpēc, lai nebūtu jāmaksā diviem dažādiem aktieriem. Turklāt interesanti, ka masu skatu aktieri filmā vilkuši savas drēbes - tādas, ar kurām paši kādreiz devušies uz kāzām.

Hjū Grānts par lomu saņēmis 44 000 eiro

Toreiz jau slavenais aktieris par lomu filmā saņēma 40 000 mārciņu (44 000 eiro) - sākotnēji tika domāts, ka viņš saņems tikai 35 000, bet galu galā viņa aģents lūdzis vēl papildu 5000 mārciņu aktiera honorāram. Starp citu - filmēšanas laikā Hjū cīnījās ne tikai par honorāru, bet arī pret alerģijām - visu filmēšanas laiku viņu mocīja alerģija no ziedputekšņiem.

Filmu studija vēlējusies mainīt kinolentes nosaukumu

Filmu studija uzskatīja, ka nosaukums “Četras kāzas un vienas bēres” atturēs vīriešus no komēdijas noskatīšanās. Šā nosaukuma vietā tika piedāvāti tādi varianti, kā “Īstā mīlestība un gandrīz trāpīgi šāvieni”, “Klejošana svētajās vietās”, “Čārlzs un draugi”, kā arī “Kāzu sezona”.

Uz filmas pirmizrādi Lielbritānijā ļaudis bija ieradušies kāzu tērpos

Tā bija scenārija autora Ričarda Kērtisa ideja - 200 no 2000 cilvēkiem, kas apmeklēja filmas pirmizrādi, pēc autora aicinājuma tik tiešām bija uzvilkuši savus kāzu tērpus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu