Režisors Viesturs Kairišs ceļ trauksmi: “Rīga tiek iznīcināta!” (12)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/Edijs Pālens

Pērnā gada noslēgumā trīs dienas vienā no Rīgas ekskluzīvajiem rajoniem pie Āgenskalna ostas dega 1914. gadā celtais sešstāvu jūgendstila nams Kalnciema ielā 2B - ļoti ātri pēc notikušā sākusies nojaukšana. Daudziem, tajā skaitā slavenajam režisoram Viesturam Kairišam, ir aizdomas, ka kaut kas šajā visā nav “tīrs”.

“Vai man vienam liekas, ka Rīga tiek apzināti un brutāli iznīcināta? Un tā nav tikai skumji banālā sirsniņa kā garumzīme uz pilsētas nosaukuma un apsveikums 8. martā uz okupācijas muzeja. Tiek dedzinātas vēsturiskās ēkas. Īpaši Āgenskalnā. Gadiem ilgi tās stāv īpašnieku pamestas, līdz apzināti tiek novestas līdz graustu līmenim, tad nojauktas vai sliktākajā gadījumā nodedzinātas. Lai uzceltu kārtējās bezgaumīgās augstceltnes “koka Rīgas” vai jūgendstila ēku vietā. Tas notiek Rīgas domes acu priekšā un, visticamāk, ar aktīvu līdzdalību. Kas būs nākamā ēka?

Rīga tiek iznīcināta! Tā vairs nebūs “mūsu” Rīga, bet “viņu”. Ušakova, Amerika, Burova un bezzobainās Rīgas opozīcijas Rīga.

Un milzīgs kauna traips bijušās valdošās koalīcijas partiju sejās, kuras atdeva cīņu par Rīgu vēlēšanās, nespējot vienoties ne par spēcīgu mēra kandidātu, ne par jēgpilnu Rīgas nākotnes vīziju. Pieprasu respektēt manas - Rīgas pamatiedzīvotāja tiesības un jūtas un atjaunot jūgendstila ēku Raņķa dambī tās vēsturiskajā izskatā. Kā arī rūpīgi izmeklēt (ja tas ir iespējams uz ātru roku nojauktajā ēkā) ugunsgrēka iemeslus un vainīgos saukt pie atbildības. Par atbildību uzskatu vēsturiskās ēkas pilnīgu atjaunošanu,” sociālajos tīklos savu viedokli pauda režisors.

Kā jau ziņots, saskaņā ar Rīgas pilsētas plānu nodegušās vēsturiskās mājas Kalnciema ielā vietā paredzēts būvēt 12 stāvu augstceltni, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms 105 gadiem būvētā jūgendstila dzīvojamā ēka Kalnciema ielā nepieder pašvaldībai, taču Rīgas dome, nenoskaidrojot aizdomīgā ugunsgrēka izcelsmi, rīkojās zibenīgi un nolēma graustu nojaukt, turklāt par saviem līdzekļiem. Viss kvartāls, kur nams atrodas, pieder lielai Igaunijas nekustamo īpašumu firmai.

Ugunsgrēks un nama straujā nojaukšana ir negaidīta veiksme īpašniekam, jo nodegušā grausta vietā varēs būvēt jaunbūvi un nebūs jāievēro vecās, kultūrvēsturiski nozīmīgās apbūves ierobežojumi, vēsta raidījums. Jaunajā pilsētas plānā šajā kvartālā atļauts būvēt augstceltnes.

Rīgas domes Īpašuma departamenta eksperti pēc ugunsgrēka izlēma, ka palikušie mūri jānojauc līdz drošam līmenim. To atļāva darīt bez projekta un saskaņošanas, jo tam nebija laika. 

Lielākā daļa ēkas jau ir nojaukta. Nav vairs pagalmā korpusa, gar Kalnciema ielu no sešiem stāviem palicis tikai pusotrs. Neskarta ir tikai fasāde uz Raņķa dambi. Tai paredzēts nojaukt tikai augšējo stāvu.

Policija sākusi izmeklēšanu par grausta aizdegšanos, taču pagaidām nekādus secinājumus par ugunsgrēka cēloņiem tā neatklāj. Aizdomas rada tas, ka ēka nodegusi laikā, kad lemts par tās iekļaušanu valsts aizsargāto kultūras pieminekļu sarakstā. Ja nams būtu aizdedzies pēc tam, kad atzīts par pieminekli, īpašniekam tas būtu jāatjauno iepriekšējā izskatā. 

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu