Birojs, kas līdzinās botāniskajam dārzam, – leģendārā Amazon ēka Sietlā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Amazon/Publicitātes foto

Amazon ir viens no pasaules lielākajiem tirdzniecības uzņēmumiem, kas apkalpo pircējus visā pasaulē. Tāpat kā citiem milžiem, kā Facebook un Google, arī Amazon izceļas ar unikālas arhitektūras un dizaina galveno mītni – neparastā ēka atrodas ASV pilsētā Sietlā. Amazon galveno mītni veido divu būvju komplekss – stiklots tumšas krāsas debesskrāpis un trīs apaļas stikla bumbas debesskrāpja pakājē. Savdabīgās formas biroju var apmeklēt ikviens – uzņēmums sestdienu rītos rīko apmeklētāju tūres, un ne velti – ēkas iekšpuse varētu sacensties ar botāniskajiem dārziem.

Amazon vadības centrs atrodas pašā ASV pilsētas Sietlas centrā. Šis ir viens no lielākajiem darba devējiem Ziemeļamerikā – pat Sietlas ofisā darbojas teju 40 000 darbinieki. Pārsvarā lielākais darbaspēks pilda ikdienas darbus melni sudrabotajā debesskrāpī, kuru dēvē par “Day 1” jeb “Pirmās dienas” ēku. Tas sasaucas ar Amazon dibinātāja Džefa Bezosa filozofiju, kuru viņš darbiniekiem kā mantru atkārto ik dienas: “Atceries, ka šī ir tava pirmā diena!” Lai gan šī būve diži neatšķiras no parastajām ofisu ēkām, šeit tomēr ir dažas priekšrocības, piemēram, virtuves un galda futboli katrā stāvā. Savukārt pirmajā stāvā atrodas kioskam līdzīgs veikaliņš, kur var iegādāties ātras un veselīgas uzkodas un dzērienus. Kompleksa otra daļa ir neparastās stikla lodes jeb “Sfēras”, kuras atklāja vien pērnā gada sākumā, – tās vairāk paredzētas darbinieku atpūtai, apmeklētājiem un izklaidei.

Foto: Reuters/ScanPix

Amazon ir slavena ar tās suņumīļu politiku – šeit katrs darbinieks, iepriekš gan reģistrējot savu mīluli, drīkst nākt uz darbu ar suņuku. Kopumā ik dienas uz Amazon biroju ar saimniekiem dodas gandrīz 6000 darbinieku reģistrētu suņu. Amazon ēkā ir pieejami vairāki trauki mīluļiem, bezmaksas suņu kārumi, bet blakus biroju ēkai atrodas speciāls parks darbinieku suņiem.

Amazon suņu parks
Amazon suņu parks Foto: Amazon/Publicitātes foto

Jāatzīst, ka iespaidīgākā daļa ir tieši “Sfēras”. Tām ir trīs funkcijas – siltumnīcas, ēdamzonas un brīvās darba zonas. “Sfēras” pabeidza vien pagājušā gada janvārī, taču tās nekavējoties kļuva par Sietlas tūrisma objektu, kas ik dienas piesaista tūkstošiem tūristu, tiesa gan, darbdienās tās iespējams apskatīt tikai no ārpuses.

Foto: Amazon/Publicitātes foto

Paši darbinieki atzīst, ka “Sfēras” izskatās daudz iespaidīgāk no iekšpuses nekā no ārpuses – savdabīgais apgaismojums, zaļumi, urbānā ainava aiz logiem un, brīnumainā kārtā, svaigais gaiss rada patīkamu gaisotni un vēlmi pēc iespējas ilgāk uzkavēties savdabīgajā birojā. Pavisam unikāls skats ir dienās, kad ārpusē plosās spēcīgas lietusgāzes un pērkona negaiss – tas ir kā atrasties tropiskajā mežā un izbaudīt lietus burvību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu