Iespējams, šī brīža "karstākā" grupa pasaulē: ko varam sagaidīt no "The 1975" koncerta Latvijā

Krista Garanča
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: instagram/the1975

Pērnā gada izskaņā “Positivus” izziņoja pirmos māksliniekus, kuri šovasar kāps uz Salacgrīvā notiekošā festivāla skatuves. Vieni no tiem – britu apvienība “The 1975”, kas šobrīd ir savā slavas zenītā. Kāpēc šīs grupas uzstāšanos ir vērts atzīmēt savā “gada gaidītāko koncertu” sarakstā – to TVNET devās noskaidrot uz grupas izpārdoto koncertu O2 arēnā Londonā, Lielbritānijā, 19. janvārī.

Mančestrā formētā četru puišu – Rosa Makdonalda (bass), Ādama Hanna (gitāra), Džordža Daniela (bungas) un, protams, grupas Līdera ar lielo burtu, Metjū Hīlija (vokāls, ģitāra) – apvienība pērnā gada izskaņā izdeva savu trešo studijas albumu “A Brief Inquiry Into Online Relationships”, kas ieguvis mūzikas kritiķu atzinību okeāna abās pusēs. NME atzina šo par “gada albumu”, savukārt “Pitchfork” kā gada labāko dziesmu novērtēja “Love It If We Made It”.

“Lielas idejas apvienotas ar elegantu 80. gadu popmūziku” - tā par Hīlija un viņa domubiedru veikumu izteikušies kritiķi, kuri vēl pirms pāris gadiem “The 1975” pirmo ierakstu ar tādu pašu nosaukumu nodēvēja par “talantu šova “X Factor” producenta Saimona Kauela indie versiju”.

Neraugoties uz milzu panākumiem, “The 1975” nemaz negrasās apstāties – viņiem ieplānoti teju vai izpārdoti koncerti visa gada garumā, un jau maija beigās iznāks viņu jaunākais ieraksts “Notes on a Conditional Form”, kura skaņdarbus noteikti dzirdēsim arī šīs vasaras festivālos, tai skaitā, “Positivus”.

Bet nu par redzēto koncertu...

Līdz ar O2 arēnas atvēršanu, to steidza piepildīt britu jaunieši, tērpušies ar grupas logo apdrukātos apģērbos. Arēna jau bija pilna pirms iesildītāju “No Rome” un “Pale Waves” kāpšanas uz skatuves.

Emocijas kļūst patīkami sakāpinātas brīdī, kad arēnā izskan “The 1975” klavieru intro, kas liecina – vakara gaidītākais notikums ir sācies.

Koncerts sākas ar albuma pirmo singlu “Give Yourself A Try” - un uzreiz top skaidrs, ka šis nebūs nekāds “sēžamais” pasākums – skatītāji pat sēdvietās momentāni ceļas kājās, un ballīte ir sākusies!

Uz skatuves fanu klaigu pavadījumā parādās arī grupas līderis Metjū Hīlijs.

Var tikai apbrīnot, cik 29 gadus vecais Hīlijs uz skatuves ir pašpārliecināts, gluži kā pats rokenrola dievs, bet reizē bikls gluži kā tīnis, kurš nevainīgi flirtē ar skatuves priekšā spiedzošajām fanēm. Nav brīnums, kāpēc viņa attēls rotā tik daudzu meiteņu guļamistabu sienas...

Puišiem uz skatuves dziesmas “TOOTIMETOOTIMETOOTIME” laikā pievienojas arī dziedošās un dejojošās tumšādainās dvīnes, kuras koncertā tika pieteiktas kā jaunākās “The 1975” grupas dalībnieces. Vismaz neoficiāli.

Viena no “The 1975” uzstāšanās neatņemamām sastāvdaļām ir nu jau par grupas simbolu kļuvušais kvadrāts, kas izmantots arī kā skatuves elements. Izgaismots neona krāsās, tas skatuvei rada pavisam jaunu izskatu. Viss vienkāršais tomēr ir ģeniāls.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

// L O N D O N // L O V E

A post shared by The1975 (@the1975) on

Uz skatuves ierīkots arī skrejceliņš, kas, lai arī izmantots, piemēram, “Rammstein” koncertos, ir lielisks papildinājums dziesmas “Sincerity Is Scary” laikā.

Jāuzsver arī video projekcijas, kurās izmantoti fragmenti no dziesmu oficiālajiem videoklipiem (“Robbers”, “I Like America And America Likes Me”), radot nedaudz psihedēlisku efektu.

Lai arī pats Hīlijs koncerta laikā atzina, ka “ABIIOR” ir “vislabākā lieta, ko jebkad esam radījuši”, neiztikt bez nu jau klasikas “Girls”, “Chocolate”, “Sex” un nu jau arī “Somebody Else” un “The Sound”, kuru laikā skatītājus varēja dzirdēt pat labāk par Hīliju. Pirmās trīs minētās kompozīcijas izskanēja grupas uzstāšanās laikā festivālā “Positivus” 2014. gadā, un, visticamāk, izskanēs arī šovasar.

Koncerta divi lielākie “hailaiti” patiesībā ir no grupas jaunākā ieraksta – “Love It If We Made It” un “I Always Wanna Die (Sometimes)”.

“Love It If We Made It”, pēc Hīlija vārdiem, ir radīts laikā no 2016. līdz 2018. gadam. “Šis ir vistrakākais laiks politiski un sociāli, kādu es esmu piedzīvojis. Es rakstu un būtībā pievienoju kaut ko katru reizi, kad esmu ļoti dusmīgs.” Tiesa, dziesmā ir cerības stars, kas ir arī tās nosaukumā. “Ir jābūt jaukiem citam pret citu, vai arī ar mums ir cauri.”

Savukārt “I Always Wanna Die (Sometimes)” pēdējās rindiņas Hīlijs pat nevarēja izdziedāt aiz emocionālā saviļņojuma.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

// L O N D O N // L O V E

A post shared by The1975 (@the1975) on

Papildus iepriekšējo gadu koncertos izskanējušajai mīlestības, seksa un narkotiku tēmai klāt nākusi arī 21. gadsimta moderno tehnoloģiju ēra, kas, pēc Hīlija vārdiem, “ir pievīlusi mūs”.

Neviens par šo tēmu nerunā tik trāpīgi kā “The 1975”.

Koncerta izskaņā uz ekrāniem parādījās frāze - “Rock & Roll is Dead. God bless The 1975.” (Rokenrols ir miris. Dievs, svētī The 1975 - red.). Visnotaļ “skaļi” teikts, tomēr

kurš teicis, ka popzvaigznes nevar būt jaunās rokzvaigznes?

Ar to arī rēķinieties, “Positivus” apmeklētāji – mēs būsim liecinieki tam, kā uz Salacgrīvas skatuves uzstājas šā brīža “karstākās” rokzvaigznes. Visi festivāli šogad piederēs viņiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu