Unikāla arhitektūra mūzikas baudīšanai Londonā

Lielbritānijas galvaspilsētā taps piramīdas formas koncertzāle
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Mūsdienās mūzikas baudīšanai tiek piešķirta divējāda nozīme – tā ir gan izklaide, gan arī vizuāls un audiāls baudījums, kas vienlaikus pieprasa arī patīkami iekārtotu telpu vai zāli, kur atskaņot skaņdarbus. Ne velti vairums pilsētu pašvaldību cenšas  uzbūvēt arvien jaunākas un modernākas koncertzāles, kas nodrošinās iedzīvotājiem iespēju atpūsties un baudīt mūziku un arī arhitektūru. Londonas sirdī drīzumā mūzika iegūs jaunas mājas – fantastisku un prātam neaptveramu piramīdas formas ēku.

Neparastā Londonas koncertzāle atradīsies pašā Lielbritānijas galvaspilsētas centrā - tagadējā  Londonas muzeja vietā, kuru jau drīzumā pārcels uz citu ēku. Koncertzāles būvniecības ietvaros plānots pārveidot arī apkārtējo vidi - stikla milzenis būs izolēts no pilsētas trokšņiem, kas savukārt nodrošinās perfektu mūzikas skanējumu un akustiku. Uz piramīdas formas ēku vedīs gājēju iela, bet netālu no tās būs jauna sabiedriskā transporta līnija – šādi ēkas plānotāji cer izvairīties no liekas kņadas autostāvvietās, kas mēdz būt neizbēgamas pirms koncertiem.

Foto: AFP / Scanpix

Ēkas arhitekti, amerikāņu arhitektu birojs Diller Scofidio+Renfiro, atklāj, ka ēkā būs vairākas koncertzāles – pati galvenā zāle būs apaļa telpa, kuras forma veicinās labu akustiku un dzirdamību gan priekšējās rindās sēdošajiem, gan arī pēdējo rindu klausītājiem, kā arī izvēlēta, lai katram apmeklētājam priekšnesumi būtu ideāli saskatāmi. Galvenajā zālē būs vietas 2000 apmeklētājiem.

Foto: AFP / Scanpix

Bez apaļās formas koncertzāles piramīdas formas ēkā atradīsies arī vairākas “peldošās” koncertzāles, no kuru sēdvietām pavērsies skats uz māksliniekiem un Londonas ainavu aiz tiem. Savukārt ārpusē atradīsies amfiteātris. Arhitekti uzsver, ka ēku plānots būvēt tā, lai dienas laikā tā iekļautos apkārtējās vides infrastruktūrā, bet vakaros tās apgaismojumus radīs grandiozu efektu.  

Foto: Diller Scofidio + Renfro/Publicitātes foto

Līdz ar koncertzālēm piramīdas ēkā atradīsies arī vairākas kafejnīcas, bāri, lekciju telpas, mēģinājumu zāles un mākslas galerija ar atpūtas zāli. Augšējos stāvos būs ierīkoti biroji un restorāns ar terasi, no kuras pavērsies pasakains skats uz pilsētu.

Foto: Diller Scofidio + Renfro/Publicitātes foto

Ēkas būvniecības sākums ir gaidāms tikai nākamajā gadā – pagaidām koncertzālei atvēlētā vieta vēl nav atbrīvota. Arhitektu birojs atklāj, ka būvniecība kopumā ilgs četrus gadus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu