Greznais klasicisma stila nams Kronvalda bulvārī 6 ir celts 1900. gadā pēc Rūdolfa Filipa Donberga projekta Jaunavu biedrības meiteņu amatniecības skolas vajadzībām. Neraugoties uz to, ka nams atrodas Rīgas kultūrvēsturiskajā centrā un ietilpst UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā, tas ir pārvērties par graustu. TVNET turpina rakstu sēriju “Grausta stāsts”, lai izpētītu, kas kādreiz ir bijušas skaistās ēkas un kas ar to graustiem notiks nākotnē.

No meiteņu skolas līdz jūrskolai

Kuba formas izcakotais nams Rīgas kanāla krastā ir teju vai daļa no prestižā jūgendstila rajona, tomēr arī šim klasicisma skaistulim ir gadījies pakļūt zem laika postošās segas un kļūt par graustu.

Kanālmalas grausta ēku ir projektējis leģendārs latviešu arhitekts Rūdolfs Filips Donbergs, kura visas projektētās ēkas mūsdienās ir valsts aizsargājamie nekustamie kultūras pieminekļi.

Foto: Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas kolekcija "Zudusī Latvija"

Ēka Kronvalda bulvārī ir celta 1900. gadā, un līdz 30. gadu beigām tā bija Rīgas Jaunavu biedrības īpašums. Līdz 1. pasaules karam ēkā darbojās Rīgas meiteņu ģimnāzija, bet 20. un 30. gados – pilsētas vācu 14. pamatskola. Savukārt vācu okupācijas laikā un 2. pasaules kara gados Kronvalda bulvāra namā darbojās Rīgas komercskola un Rīgas pilsētas tirdzniecības skola. Pēc kara beigām, padomju okupācijas laikā, no 1944. gada rudens šajā un līdzās esošajā ēkā – Kronvalda bulvārī 8 izvietojās Rīgas jūrskola pēc tam, kad vācu armija bija nopostījusi jūrskolas ēku Klīversalā, Kuģu ielā.

Foto: Jānis Škapars

Ēkas restaurāciju atceļ un plāno pārdošanu

Pēc neatkarības atgūšanas nams nokļuva valsts rokās, bet 2007. gadā ēku Kronvalda bulvārī 6 pārņēma VAS “Valsts nekustamie īpašumi”. Neraugoties uz faktu, ka Kronvalda bulvāra nams ir bijis valsts aizgādībā, tas kopš jūrskolas pamešanas stāv tukšs. Šobrīd ēka Kronvalda bulvārī 6 ir atzīta par B kategorijas vidi degradējošu būvi jeb graustu – tas nozīmē, ka ēka atrodas potenciāli bīstamā stāvoklī un apdraud cilvēku drošību.

Samērā nesen, 2015. gadā, namam Kronvalda bulvārī radās cerība uz gaišāku nākotni – to plānoja renovēt un ierīkot biroju telpas.

Līdz 2019. gada novembrim bija paredzēts ēku rekonstruēt un tajā izvietot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), tomēr šos plānus atcēla, jo ēka ir nepietiekami liela visiem ministrijas darbiniekiem, kā arī ēkas atjaunošana prasa iespaidīgas izmaksas.

Šī iemesla dēļ VNĪ plāno šā gada pavasarī ēku virzīt uz atsavināšanu jeb pārdošanu.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp