Uzsāk projektēšanu topošajai Rakstniecības un mūzikas muzeja mājvietai Mārstaļu ielā 6

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) noslēdz līgumu ar arhitektu biroju “Krasts” par nama Mārstaļu ielai 6 esošā būvprojekta pielāgošanu topošajai Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) mājvietai, kā arī muzeja ekspozīcijas dizaina un interjera projekta izstrādi, informēja VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

“Lai raitāk virzītos uz priekšu ar Mārstaļu 6 projektu un iespējami ātrāk atvērtu muzeja pastāvīgo ekspozīciju sabiedrībai, paralēli būvprojekta pielāgošanai muzeja vajadzībām notiks muzeja ekspozīcijas dizaina un interjera projekta izstrāde. Izvēlētais ceļš ļaus projektēšanas, būvniecības un iekārtošanas darbus īstenot, iekļaujoties tiem atvēlētajā projekta budžetā.

Plānots jau nākamajā gadā uzsākt būvdarbus, lai jau 2021. gada nogalē telpas varētu nodot to jaunajiem saimniekiem un muzejs varētu iekārtoties savās ilgi gaidītajās mājās,

vēsta VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica.

Līgums ar arhitektiem ietver izmaiņu veikšanu un autoruzraudzību Mārstaļu 6 projektā, kā arī ekspozīcijas dizaina un interjera projekta izstrādi. Līguma summa - 86 800 eur (bez pvn).

“Rakstniecības un mūzikas muzejs turpina strādāt pie jaunās ekspozīcijas satura un ēkas kopējā koncepta. Šajā procesā ļoti būtiska ir sadarbība ar projektētājiem, lai muzeja ieceres salāgotu ar ēkas arhitektonisko plānojumu un paredzētu ekspozīcijas realizācijai nepieciešamās inženierkomunikācijas,” papildina muzeja direktore Iveta Ruskule.

Pēc pārbūves muzeja rīcībā būs aptuveni 1400 m² plašas telpas pastāvīgajai ekspozīcijai, izstādēm un administratīvajām vajadzībām, kā arī labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem.

Ēkā tiks pārbūvētas inženiersistēmas, kā arī ierīkots lifts, lai muzejs būtu pieejams personām ar kustību traucējumiem. Savukārt atjaunotā nama fasāde palīdzēs pilsētai tapt skaistākai.

Topošā Rakstniecības un mūzikas muzejā ēka Mārstaļu ielā 6 atrodas dzīvā Vecrīgas ielu tīkojumā un dažu minūšu gājiena attālumā no citiem iecienītiem kultūrtūrisma objektiem, kā muzejs Rīgas Birža, Rīgas porcelāna muzejs, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Barikāžu muzejs, Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, Rīgas Doms, Pēterbaznīca, Mencendorfa nams un citi.

Jau šoruden viss RMM muzeja krājums, ka arī 65 muzeja darba vietas tiks pārceltas uz topošo vērienīgo Muzeju krātuvju kompleksu Pulka ielā 8, kur atradīsies modernas un krājumu uzglabāšanai piemērotām telpas un lasītavas.

Mārstaļu ielas 6. namam ir vairākus simtus gadus sena vēsture, tas celts 17. gadsimtā, un piedzīvojis vairākas pārtapšanas, un joprojām tiek uzskatīts par izcilu baroka – klasicisma pieminekli.

Par sākotnējo arhitektu vēstures avoti klusē, taču 20.gs. pašā sākumā arhitekts V. Bokslafs ēku ievērojami pārplānojis. 20.gs. telpās bija iekārtotas tirdzniecības telpas, bet padomju laikā ēkā atradusies gan noliktava, gan kopmītnes. Namā līdz 2003.gadam atradusies leģendārā mākslas galerija un kafejnīca M6. Ilgu laiku šeit darbojies arī Rīgas fotonams. Nama pēdējais saimnieks bijis hostelis, bet kopš 2011.gada telpas stāv tukšas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu