Parīzes Dievmātes katedrālei arhitekts piedāvā izbūvēt stikla jumta ar saules paneļiem (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/Vincent Callebaut Architectures

Ap bēdīgi slaveno Parīzes Dievmātes katedrāli, kura 15. aprīļa vakarā piedzīvoja postošu ugunsgrēku, risinās neskaitāmas arhitektu un citu nozares speciālistu diskusijas, kā to varētu restaurēt vai pārbūvēt. Nu kāds franču arhitekts, Vincents Kelbū ir nācis klajā ar kādu apšaubāmu ideju - radīt 850 gadus vecajai katedrālei stikla jumtu ar dārzu un solārajiem paneļiem, ziņo tabloīds "Independent". 

Franču arhitekts Vincents Kelbū piedāvā katedrāles senlaicīgo jumtu nomainīt pret ekstravagantu stikla jumtu ar 10 metrus augstiem bēniņiem, kuros būtu iespējams audzēt dārzeņus un augļus, kā arī jumtā iebūvētie solārie paneļi varētu apgātāt teju visu Parīzes centru ar elektroenerģiju. Katedrāles jumts būtu klāts ar dimanta formas stikla paneļiem, kurus stiprinātu izgaismotas un laminētas koka sijas. Arhitekts skaidro, ka šo senlaicīgo celtni var apvienot ar modernisma arhitektūru un piešķirt tai nulles enerģijas funkcijas, proti, šī ēka patērēs tik daudz enerģijas, cik tā saražo un vēl apgādās ar elektrību citas Parīzes centra ēkas. 

Ēkas jumta stikla paneļi būtu veidoti no ūdeņraža bateriju šūnām, kas uzkrātu saules enerģiju, bet tajā pat laikā neaizēnotu jumta iekšpusi, tādējādi radot ideālu siltumnīcu augiem. Arhitekta birojs apgalvo, ka katedrāles jumtā ir iespējams ierīkot dārzu, kur izaudzētie augļi un dārzeņi nonāktu pilsētas nabagmāju un patversmju virtuvēs. 

Jāpiebilst, ka šis ir viens no daudzajiem projektiem, kuru arhitekti ir iesnieguši Francijas valdībai kā variantu Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanai. 

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu