Franču fantoms - arhitektu idejas, kā restaurēt Parīzes Dievmātes katedrāli (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/fuksas_architects

Kopš postošā ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē, 15. aprīlī, Francijas prezidents Emanuels Makrons ir izsludinājis starptautisku konkursu, kurā arhitekti var piedāvāt savus izstrādātos plānus katedrāles jumta restaurācijai. Arhitektūras žurnāls "Dezeen" ir apkopojis septiņus absurdākos arhitektu piedāvājumus katedrāles jumta pārbūvei. 

Studio Fuksas

Itāļu arhitekti Maksimiliāns un Dorianna Fuksas piedāvā uz katedrāles jumta izbūvēt modernu stikla jumtu ar smaili, kas būtu ražota no francijā izgatavotajiem Baccarat kristāliem. Šis jumts dienas laikā mirdzētu saules gaismā, bet vakaros tas tiktu izgaismots. "Kristāls ir vēstures un garīguma jutekliskuma un trausluma simbols. Bet gaisma ir kā nemateriālās pasaules simbols," skaidro paši arhitekti.  

Matjū Leanērs

Franču arhitekts Matjū Leanērs iesaka katedrāles spici aizvietot nevis ar iepriekšējās smailes kopiju, bet gan uguns liesmu simbolu. "Man patīk ideja par iesaldēto momentu, par kuru tiks rakstīts vēstures grāmatās turpmākajos gadsimtos. Mans plāns ir paliekoša liesma ar zelta lapām. Man šis ir veids, kā ietērpt katastrofu skaistumā, bet īslaicīgo - paliekošajā," stāsta arhitekts.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mathieu Lehanneur (@mathieulehanneur) on

Vizumatelier

Bratislavas arhitektu birojs Vizumatelier piedāvā katedrāles smaili aizvietot ar gaismas staru, kas naktīs iemirdzēsies tumšajās debesīs. "Gotiskā stila arhitektu mērķis bija tiekties uz debesīm. Nu ir pienācis laiks šo ideju īstenos," skaidro studija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vizum Atelier (@vizumatelier) on

Arhitektu apvienība "Kiss The Architect"

Kipras avangarda arhitektu apvienība "Kiss The Architect" iesaka smailes vietā izbūvēt eklektisku arku un sfēru kompozīciju, kura aptvertu katedrāles centrālās kāpnes. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by kiss the architect (@kissthearchitect) on

AJ6 Studio

Arhitektu studija "AJ6 Studio" no Sanpaulu piedāvā versiju, kurā Parīzes Dievmātes katedrāles jumtu pilnībā noklāt ar stikla vitrāžām. "Gotiskajā arhitektūrā galvenais mērķis ir kaut kādā mērā ļaut zemei un debesīm mijiedarboties. Šajā gadījumā katedrāles iekšpusē dabiskā gaisma iekrāsos tās iekšpusi un izgaismos altāru," skaidro studijas pārstāvis Aleksandrs Fantozi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandre Fantozzi (@alexandre_fantozzi) on

Aleksandrs Nerovnijs

Krievijas arhitekts Aleksandrs Nerovnijs iesaka pilnībā noklāt katedrāles jumtu ar stiklu, bet jumta konstrukciju papildināt ar iepriekšējās smailes kopiju. "Kad cilvēki dosies apskatīt katedrāli, viņi spēs izjust vēstures un mūsdienu arhitektūras stilu sajaukumu," atklāj arhitekts. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexander Nerovnya (@alex_nerovnya) on

Deivids Derū 

Franču arhitekts un mākslinieks Deivids Derū ir radījis dizainu, kas būtu "ideālākā Parīzes Dievmātes katedrāles pārbūve". Vizualizācijā ir redzams modernizēts jumts un smaile, kuras dizainā ir saglabāta oriģināla nianses. "Vidusdaļa koncentrētos uz pagātni, bet vienlaikus tā "iznestu" mūsdienu inovācijas," skaidro Derū.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DerooDavid (@deroodavid) on

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu