Visā Latvijā ikgadējie Muzeju nakts pasākumi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Aptuveni 190 vietās visā Latvijā šodien notiks ikgadējie Muzeju nakts pasākumi, kuru tēma par godu Latvijas Neatkarības kara simtgadei būs "Tālavas taurētājs", informē Kultūras ministrijā.

Galvaspilsētā muzeju naktī piedalīsies 69 kultūras vietas. Pirmo reizi durvis apmeklētājiem vērs Rakstniecības un mūzikas muzeja topošā mājvieta Mārstaļu ielā 6, kā arī pirmo reizi īpaša ekspozīcija būs aplūkojama Pļaviņu hidroelektrostacijā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad Vidzeme būs aktīvākais reģions, kur pasākumi norisināsies aptuveni 41 vietā. Kurzemē durvis apmeklētājiem vērs 38 vietas, kas ir par sešām vietām vairāk nekā iepriekšējā gadā. Tikmēr Latgalē Muzeju naktī atvērtas būs 28 vietas, bet Zemgalē - 14 vietas.

Aizsardzības ministrija Muzeju naktī piedalīsies ar pasākumu programmu "Nakts mistērija: No taurēm līdz lielgabaliem", kuras laikā pie ministrijas ēkas būs aplūkojama militārā tehnika, bet muzikālus priekšnesumus sniegs Zemessardzes orķestris, koris "Stars" un bigbends, kā arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba orķestris un tubu kvartets.

Latvijas Kara muzejs Muzeju naktī piedalīsies ar programmu "Varoni gaidot...", piedāvājot apskatīt Latvijas armijas simtgadei veltīto foto izstādi "Glabātāji". Foto izstāde tapusi sadarbībā ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma pasniedzējiem un studentiem, un tajā dokumentēti muzeja darbinieki un muzeja priekšmets - liecība par latviešu karavīru dzīvi un dienestu. Tāpat būs apskatāmas ekspozīcijas "Latvijas iedzīvotāji Pirmajā pasaules karā" un "Latvijas valsts izveidošana un Neatkarības karš. 1918-1920".

Tāpat pie Latvijas Kara muzeja darbosies NBS Rekrutēšanas un atlases centrs, informējot apmeklētājus par dienesta iespējām, kā arī studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Aizsardzības nozares pārstāvji piedalīsies arī citos Muzeju nakts pasākumos. Piemēram, Rūdolfa Blaumaņa memoriālajā muzejā "Braki" paredzēta tikšanās ar NBS Gaisa spēku pārstāvi, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejā "Pikšas" zemessargi organizēs sporta aktivitātes, kā arī varēs apskatīt strēlnieku ieročus. Savukārt Iecavas sporta un vēstures muzejā par dienesta iespējām Zemessardzē stāstīs Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 53.kājnieku bataljona zemessargi.

Savukārt Oskara Kalpaka muzejs un piemiņas vieta "Airītes" Saldus novadā Muzeju naktī piedāvās programmu "Kalpakiešu varoņstāsts", iepazīstinot ar pulkveža Kalpaka komandēto 1.latviešu atsevišķo bataljonu. Tāpat "Airītēs" notiks orientēšanās sacensības, prāta spēles, loku šaušana un citas aktivitātes.

Foto: "Muzeju nakts" garās apmeklētāju rindas.

Muzeju nakts tradīcija aizsākusies 1999. gadā Francijā. Pasākuma mērķis ir ar muzejiem arī iedzīvotājus, kas ikdienā tos neapmeklē. Ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos pasākumos Latvijā iesaistās arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī teātri, izstāžu zāles, bibliotēkas un citi sabiedriskās dzīves veidotāji.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu