Budapeštas pērle - pasakainas arhitektūras nams pārtop par viesnīcu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Bruderna nams jeb tā dēvētā Parīzes  māja ir viena no Budapeštas unikālajām celtnēm - tā apvieno arābiskos, mauru un gotikas elementus. Nu 1912. gadā celtajā namā tiks atvērta viesnīca ar 110 istabiņām. 

Neparastais nams atrodas pašā Budapeštas centrā, un ik gadu ēkas skaistums piesaista simtiem tūristu uzmanību.  "Parīzes mājas" celtniecība sākās 1909. gadā - šajā vietā savulaik atradās slavena iepirkšanās pasāža, taču to nojauca, lai celtu elegantu Centrālās krājbankas mītni. Ēkas būvniecībā iesaistījās vairāki vietējie un ārvalstu arhitekti un uzņēmēji, piemēram, bankas vajadzībām uzņēmums Villeroy & Boch veica grīdas seguma ieklāšanu un kases uzstādīšanu. 

Foto: EPA/Scanpix

Budapeštas "Parīzes mājas" arhitektūrā ir izmantoti mauru, jūgendstila, neogotikas, eklektisma un arābu elementi, kas šo ēku padara tik unikālu un neatkārtojamu. Pārsteidzošā kārtā vēsturiskā celtne palika neskarta gan Pirmajā, gan Otrajā pasaules karā, taču pēc sociālistiskā režīma iestāšanās Ungārijā 1949. gadā greznā ēka tika nacionalizēta un tās telpas pielāgotas dzīvokļu vajadzībām. Tolaik bijušās bankas un arī valsts kases spožums tika likvidēts, teju iznīcinot jūgendstila interjeru. Nu ēka ir atguvusi savu sākotnējo šarmu un greznību, piedzīvojot vēl nebijušu renovāciju, kuras gaitā tā pārveidota par luksusa klases viesnīcu.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu