Igaunijas ministrs atbalsta valsts finansējuma piešķiršanu Nolana lentes filmēšanai Tallinā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Holivudas kinorežisors Kristofers Nolans
Holivudas kinorežisors Kristofers Nolans Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme paudis atbalstu valsts finansējuma piešķiršanai Holivudas režisora Kristofera Nolana jaunā spiegu trillera "Tenet" filmēšanai Tallinā.

"Igaunija daudz iegūtu. No vienas puses, sniegtais atbalsts daļēji atgriezīsies valsts budžetā kā nodokļi, no otras puses - darbs un ieņēmumi tiks nodrošināti dažādiem sektoriem no filmu veidošanas līdz ēdināšanai," sacīja Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) politiķis.

Foto: «Tenet» (2020) uzņemšana Tallinā.

Helme paziņoja, ka šis konkrētais kinoprojekts vietējai ekonomikai sniegtu miljoniem eiro lielus ieguvumus, un valdības ziņā ir diskutēt un izlemt, cik lielā mērā valsts atbalstīs filmēšanu.

Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR rīcībā esošā informācija liecina, ka valdība ceturtdien izskatīs šo jautājumu saistībā ar Nolana iesniegtu pieteikumu Igaunijas Kultūras ministrijai par finansējuma piecu miljonu eiro apmērā piešķiršanu.

Finansējums būtu jāpiešķir no Igaunijas Filmu institūta "Film Estonia" budžeta. Lai atbalstītu un veicinātu filmēšanu Igaunijā, fonds var finansēt līdz 30% kinoveidotāju filmēšanas izdevumu Igaunijā.

Nolana jaunākās filmas "Tenet" filmēšana pašlaik notiek Igaunijā. Producentu kompānijas izmaksas Igaunijā tiek lēstas 16,5 miljonu eiro apmērā, bet "Film Estonia" varētu segt piecus miljonus eiro. Kopējais filmas budžets ir 200 miljoni eiro.

Kristofers Nolans ierodas Igaunijā
Kristofers Nolans ierodas Igaunijā Foto: Postimees.ee

Tomēr "Film Estonia" kopējais budžets 2019. gadam ir divi miljoni eiro, kas nozīmē, ka valdībai būs jāatrod veids, kā piešķirt vēl vismaz trīs miljonus eiro.

Filmu "Memento", "Interstellar", "Dunkirk" un citu kinodarbu režisors Nolans šomēnes Tallinā sāk filmēt savu jaunāko filmu "Tenet".

Spiegu trillera producentu kompānija ir "Warner Bros.", un galveno lomu atveido Džons Deivids Vašingtons, kā arī piedalās tādas kinozvaigznes kā Maikls Keins, Kenets Brana, Roberts Patinsons, Elizabete Debicki, Ārons Teilors-Džonsons un citi.

Tūkstošiem vietējo iedzīvotāju būs iespēja piedalīties masu skatu filmēšanā, kas dažādās Tallinas vietās turpināsies visu vasaru.

Nolans sacījis, ka Tallinu izvēlējies tās unikālo vietu un arhitektūras dēļ.

"Kristofera Nolana projekta īstenošana Tallinā ir atzinība Igaunijas radošo nozaru pēdējo gadu laikā paveiktajam lielajam darbam un attīstībai," komentēja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida.

"Tenet", kuras pirmizrāde paredzēta nākamā gada jūlijā, filmēšana notiks vēl sešās valstīs.

48 gadus vecais britu režisors 34 reizes nominēts ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" un desmit reizes balvu arī saņēmis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu