Milzu jūraszvaigzne jeb kā izskatīsies Pekinas lidosta

Drīzumā atvērs jaunu pasaulē lielāko lidostu
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects

Jau maija beigās Pekinas starptautiskajā lidostā jeb tā dēvētajā jūraszvaigznē norisinājās pirmās lidmašīnu nosēšanās un pacelšanās pārbaudes. Jau drīzumā tiks pabeigta lidostas būve un tā sāks funkcionēt. Šī būs lielākā lidosta pasaulē - tās izmēri pārsniedz 97 futbola laukumus. 

Pekinas jaunā starptautiskā lidosta ir sešstūra formas ēku komplekss 700 000 kvadrātmetru platībā.  Lidostai būs septiņi lidlauki, un gada laikā tā spēs organizēt 620 000 lidojumus un apkalpot 100 miljonus pasažieru, kas to padarīs par aktīvāko lidostu pasaulē. Pekinas starptautiskajā lidostā strādās aptuveni 8000 darbinieku. 

Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects

Ņemot vērā lidostas apmērus, tā tiks pabeigta neticami īsā laika posmā - tās būvniecība aizņēma piecus gadus, bet tās izmaksas ir mērāmas 12 miljardos dolāru. Iniciatīva par lidostas būvniecību tika iesniegta 2014. gadā, bet jau šā gada septembrī lidostu paredzēts atvērt pasažieriem. 

Milzīgo lidostu ir projektējusi pasaulslavenā un leģendārā arhitekte Zaha Hadida, kas diemžēl lidostas atvēršanu nesagaidīja - arhitekte 2016. gadā aizgāja mūžībā. Zaha Hadida bija pirmā sieviete, kas ir saņēmusi prestižo Prickera balvu arhitektūrā. Arī Pekinas starptautiskajā lidostā ir jaušams Hadidas pirksts - unikālais dizains pamatīgi atšķirsies no ierastā. Piemēram - atšķirībā no citām lidostām šeit pasažieri varēs vērot notiekošo no putna skatupunkta pat zālē, kura atrodas pirms drošības pārbaužu joslas. 

Foto: Methanolia / Zaha Hadid Architects

Jāpiebilst, ka tik lielas lidostas celtniecība nevedās kā pa sviestu - lai lidostas vadība izcīnītu būvniecības vietu, šajā apkārtnē tika traucēti gan dzīvie, gan mirušie. No potenciālās lidostas teritorijas tika izdzīti un pārvietoti 20 000 cilvēku un iznīcināti 11 ciematiņi. Celtnieki, veicot būvdarbus, uzgāja Ciņu dinastijas kapenes, antīkus traukus, rotaslietas un citas relikvijas. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu