Akcijā "Izgaismo Latviju" iesaistījušies novadi visā Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
“Izgaismo Latviju”
“Izgaismo Latviju” Foto: publicitātes

21. jūnija akcijā “Izgaismo Latviju” ar plašu kultūras programmu iesaistījušies vairāk nekā 20 pierobežas novadi, kur notiks koncerti, vainagu pīšanas meistarklases, nakts pārgājieni, tiks dziedātas spēka dziesmas Latvijai un daudz citas Saulgriežu nakts aktivitātes.

Imanta Ziedoņa muzejs aicina 21. jūnijā doties iepazīt Latvijas pierobežu, simboliski noejot vienu kilometru no Latvijas 1836 kilometrus garā pierobežas maršruta, lai pēc tam pulcētos pie kāda no pašvaldību organizētajiem ugunskuriem.

“Esam gandarīti redzēt, ka arī šogad akcijā iesaistījies tik liels skaits pierobežas novadu, taču saulgriežu nakts aktivitātes plānotas arī vairākos novados Latvijas vidienē. Pasākumu programma ir tiešām plaša un daudzveidīga, piemēram, Bernātos notiks ziedu rotu darināšanas darbnīca un Sirdskilometra pārgājiens notiks kopā ar vides gidu. Ziemupē svētku aktivitātes paredzētas visas dienas garumā, bet plkst.22 tiks iedegts “Izgaismo Latviju” ugunskurs, notiks rotaļas un danči. Jūrkalnes Ugunspļavā uzstāsies “Jauno Jāņu orķestris”, “Stiprās sievas” un “Ogas”, kā arī notiks folkloras kopu sadziedāšanās. Savukārt Žīguros akcijā kopīgā pierobežas iepazīšanā kolektīvi iesaistījies vietējais bērnudārzs un robežsargi,” stāsta Maija Jaunzeme, Imanta Ziedoņa muzeja projektu vadītāja.

“Izgaismo Latviju” ugunskuri un dažādas aktivitātes paredzētas arī Aknīstē, Vecumniekos, Zilupē, Vaiņodē, Lutaušos un citviet. Plašāku informāciju par novadu piedāvāto kultūras programmu var meklēt Imanta Ziedoņa muzeja Facebook lapā, pierobežas pašvaldību mājaslapās, kā arī vietnē izgaismolatviju.lv, kur ikviens ir aicināts simboliski pieteikties savam Sirdskilometram. Kā arī visi gājēji tiek mudināti savu ceļu iemūžināt fotogrāfijās. “Mēs aicinām katru akcijas dalībnieku parādīt, kas viņam šķitis skaists vai neparasts Latvijas pierobežā - iesūtīt foto, kurā notverta ainava, cilvēki vai lieta, kas īpaši pārsteidza un aizkustināja. Šīs bildes pēc akcijas būs pieejamas apskatei vietnē izgaismolatviju.lv, kā arī nonāks Imanta Ziedoņa muzeja arhīvā kā vēstures liecība par Latvijas pierobežu un tās cilvēkiem,” stāsta M. Jaunzeme.

Sekojot Imanta Ziedoņa rakstītajam, 2015. gadā uzsākts Latvijas simtgades projekts, kura mērķis bija kopā ar pašvaldībām, tūrisma informācijas centriem, vietējiem iedzīvotājiem un citiem interesentiem izveidot tūrisma ceļu apkārt Latvijas sauszemes robežai, ko var mērot gājēji, velosipēdisti, motociklisti un autobraucēji. Pērn akcijā “Izgaismo Latviju” pie vairāk nekā 130 ugunskuriem 43 Latvijas novados pulcējās tūkstošiem iedzīvotāju. Vairāk nekā 2000 brīvprātīgajiem noejot savu Sirdskilometru valsts pierobežā, Latvija kļuva par pirmo valsti pasaulē, kuras iedzīvotāji valsts simtgadei par godu mērojuši ceļu apkārt savai valstij un izgaismojuši tās robežu ar ugunskuriem.

Foto: Filmas “Izgaismot Latviju” pirmizrāde un izstāde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu