Būt dziedātājai ne tikai dušā: intervija ar daudzsološo Līgu Rīderi (4)

Foto: Privātais arhīvs
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Dziedātāja Līga Rīdere plašāku atpazīstamību ieguva 2017. gadā, piedaloties šova "X Faktors" pirmajā sezonā. Ir pagājuši divi gadi kopš šova beigām un gads kopš Līgas pirmā singla izdošanas, un viņa atzīst, ka tikai tagad ir gatava pieteikt sevi kā dziedātāju. 

TVNET: Tie, kuri nezina – paralēli dziedāšanai tu darbojies arī kā veterinārārste. Pastāsti, kā nolēmi realizēt sevi mūzikā? 

Līga Rīdere: Dziedāšana vienmēr ir bijusi sapnis. Veterinārārstes profesija ir mans otrais sapnis, kuru īstenoju pirmo, un šobrīd tas materiāli palīdz, lai varu sevi attīstīt mūzikā.

Kad saprati, ka bija laiks īstenot savu pirmo sapni?

Pagrieziena punkts bija dalība šovā "X Faktors" un iegūtā augstā otrā vieta. Mirklī, kad jau biju gandrīz zaudējusi cerību, ka kādreiz varētu būt arī dziedātāja, nāca šis šovs un iedeva "pagaršot", kā ir būt dziedātājai. Tā radu motivāciju nepadoties, meklēt resursus savai muzikālajai realizācijai. 

Ko par šādu lēmumu – pievērsties mūzikai - domā tava ģimene un tuvinieki? 

Visi tuvinieki priecājas, ka dziedu. Vīrs ir priecīgs, ka es esmu priecīga. Bet viss notiekošais ir atkarīgs tikai no manis, sadarbības partneriem un veiksmes, varbūt arī no neatlaidības.

Mūzikā es cenšos atklāt un nepazaudēt sevi.

Reizēm manas sajūtas nesakrīt ar tuviniekiem vai vīru, bet es sekoju savām sajūtām un turpinu radīt mūziku, kas mani atbrīvo un ļoti iepriecina. 

Līga Rīdere uzstājas šova "X Faktors" finālā
Līga Rīdere uzstājas šova "X Faktors" finālā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Runājot par "X Faktoru"... Ar piedalīšanos šovos mēdz būt visādi – citi tajos iegūst strauju popularitāti, bet pēc tam pazūd. 

Es paļaujos uz teicienu - kas lēni nāk, tas labi nāk. Pēc šova man nesekoja milzu popularitāte, jo es vēl nebiju gatava sevi parādīt mūzikā. Tikai pēc šova beigām es sāku rakstīt tekstus un sacerēt melodijas. Es varu dziedāt citu dziesmas, bet sirds alkst stāstīt manus stāstus, dalīties ar manām domām un sajūtām.

Galvenā atziņa - šova dotās iespējas ir jāizmanto uzreiz, vēlāk viss ir jābūvē pašam no jauna.

Beidzot es esmu gatava sevi parādīt mūzikā. Kā jūtu, tā daru. Es radu, un mūzikas entuziasti, profesionāļi manas idejas piekoriģē un palīdz tās aiznest līdz klausītāju ausīm. Esmu pateicīga par katru cilvēku, kurš mani uztver nopietni un tic manām spējām. Atbalsts ir ļoti svarīgs, man ir vitāli svarīgi justies saprastai. 

Kā atminies laiku šovā?

"X Faktora" laiks bija mana augstākā mēra pilotāža - es visu nedēļu biju taupības režīmā un svētdienās izliku sevi visu. Pirmdienas bija raudamās dienas, jo jutos fiziski un emocionāli izsīkusi, bet priecīga par iespēju turpināt cīņu par vietu šovā. Es balansēju uz naža asmens, lai varētu piepildīt sapni - būt dziedātāja ne tikai dušā. Pēcdzemdību periods, nogurums, noskumis vecākais dēls, kurš pēkšņi palika bez mammas uzmanības, noraizējies vīrs, kurš TV ekrānos redzēja skaistu sievu, bet mājās saņēma pārguruma un stresa nomocītu sievieti.

Ja vīrs, mana labākā draudzene un vecāki neatbalstītu, es nebūtu varējusi šo vezumu aizvilkt tik tālu. 

Man pats grūtākais šova laikā likās miega trūkums un zīdaiņa barošanas grafiks, jo pa naktīm baroju mazuli, tāpat pa dienu bija jāizlavās uz mašīnu, lai ātri pabarotu savu divus mēnešus veco zīdaini un atslauktu pienu reizei, kad netikšu pabarot. 

Foto: Līgas privātais arhīvs

Vēl man diezgan traki gāja horeogrāfijas mēģinājumos, kur cīnījos ar kauna sajūtas radīto stīvumu.

Kad mani neviens neredz, esmu brīva, bet, ja kāds skatās, es sastingstu.

Ar šo es cīnos arī tagad. Brīvības sajūta atnāk mirkļos, kad jūtos pieņemta un saprasta. 

"X Faktors" nav tava vienīgā pieredze televīzijā - šogad piedalījies arī "Eirovīzijas" nacionālajā atlasē. 

"Supernova" bija nākamais pakāpiens ceļā uz sevis pierādīšanu mūzikā. Es vēlos piedalīties arī nākamgad, tikai jāatrod īstā dziesma, lai būtu manāma izaugsme. 

Atgriežoties pie tavas muzikālās karjeras... Tu dziesmas radi pārsvarā latviešu valodā, lai gan daudziem pašmāju mūziķiem ir tendence to darīt svešā mēlē. Kāpēc pieturies pie latviešu valodas un ko tu domā par tiem, kuri dzied, piemēram, angliski?

Kā koks, kurš aug platumā, dziļumā un uz augšu. To arī es cenšos darīt. Mana augsne ir Latvija, un mēs šeit saprotamies latviski, tādēļ dziesmas ir latviešu valodā. Man ir dziesmas arī angļu valodā, jo nespēju tās izteikt latviski.

Mūsu valoda ir cimperlīgāka, vārdos ir daudz zilbju, tādēļ pagaidām man to šķiet grūtāk pakļaut. Bet es cenšos.

Kad būšu gana "resns" koks, tad angļu valoda būs būtiski nepieciešama, lai sasniegtu plašāku klausītāju loku.  Es baudu mūziku un dziesmu stāstus, nešķirojot valodu.

Jau gads riņķī kopš pirmā singla “Ja tu mīli” izdošanas. Kas šā gada laikā ir noticis tavā dzīvē?

Pa šo gadu esmu apjautusi, ka varu daudz paveikt. Esmu satikusi daudz atbalstošu cilvēku. Esmu uzrakstījusi daudz tekstu un dziesmu. Mūzika nu ir daļa no manas ikdienas.

Par dziesmu tekstiem arī mans nākamais jautājums - tie ir ļoti atklāti, un katram no tiem ir kāds personīgs vēstījums. Piemēram, “Bet, māt!” Izdodot dziesmu, pati esi atzinusi, ka vēlies, lai distance starp jums mazinās. Kā tu raksturotu jūsu attiecības šobrīd?

Attiecības ar manu mammu vēl joprojām ir trauslas, jo es pārāk atklāti dalos savās sajūtās. Es vados pēc savām sajūtām, nevis pēc noteikumiem, ko drīkst vai nedrīkst teikt. 

Parasti mūziķiem labākās dziesmas rodas pēc sāpīgiem pārdzīvojumiem. Vai piekrīti šim apgalvojumam? 

Manā mūzikā ir novērojama šī sakarība. Jebkuras spilgtas emocijas spēj transformēties dziesmā. Man ir dziesmas par iemīlēšanos, gaidām, fantāzijām, flirtu, nesapratni, bailēm, dusmām. Esmu dzīva, savas jūtas izsaku vārdos, un rodas dziesmas. Esmu mēģinājusi uzrakstīt dziesmu par kaut ko nesaistītu ar mani, bet pagaidām tas nav izdevies. 

Padalies, kādi ir tavi tuvākie plāni un kad varam gaidīt albumu?

Jau 17. augustā Rīgas svētku ietvaros būs manas mūzikas koncertprogrammas "Tā mūsu pasaule staigā" prezentācijas koncerts.

Šobrīd šis ir vērienīgākais notikums manā mūziķes karjerā, un esmu ļoti priecīgi satraukta.

Šobrīd albums vēl ir iesalis, jo tam man pietrūkst līdzekļu. Plāni ir, dziesmas top, par sevi atgādināšu. 

Vasara vēl nav galā – ko tu novēli TVNET lasītājiem šovasar vēl paveikt?

Es novēlu uz mirkli apstāties un, ieklausoties sevī, sajust, ko vēlaties paveikt. Tad realizējiet to, un šī vasara būs jūsu! 

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Krista Garanča. 

Foto: #SIF_MAF2019
Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu