Septembra sākumā Rīgā notiks teātra festivāls "Homo Novus"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Homo Novus" direktore Gundega Laiviņa
"Homo Novus" direktore Gundega Laiviņa Foto: LETA

No 5. septembra līdz 13. septembrim Rīgā notiks Starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", kas piedāvās apmeklētājiem skatīt jaundarbus un viesizrādes, scenogrāfijai un teātra telpai veltītu programmu, festivāla skolu, meistarklases, sarunas un lekcijas, informē festivāla rīkotāji.

Šogad festivālā piedalīsies trīs autori un kolektīvi no Japānas, kuri katrs pārstāv savu laikmetīgās skatuves mākslas žanru. Japāņu teātra režisors Akira Takajama iestudē izrādi "Heterotopija Rīgā", kas aicinās skatītājus ceļojumā pa pilsētu, sekojot japāņu spiega Makoto Onoderas gaitām pagājušā gadsimta 30.gadu Rīgā. Mākslinieks Tetsuja Umeda veido instalāciju - koncertu "Balss", kas iedzīvinās senu japāņu rituālu un ir balstīta mākslinieka interesē par priekšmetu pasaules un dabas autonomiju. Savukārt mākslinieku apvienība "Contact Gonzo" Rīgā kopā ar latviešu dejotājiem un mākslinieku Andri Eglīti veido izrādi "Koka vandalis".

"Fizisku pieredzi" piedāvāšot tamilu izcelsmes horeogrāfs Ahilans Ratnamohans no Beļģijas, kurš kopā ar austrāliešu dejotāju Ferasu Šahīnu un latviešu futbola amatieriem un profesionāļiem strādā pie izrādes "Klapping", ikvienu skatītāju aicinot ne tikai attālināti vērot, bet pašiem izdejot futbolista kustības.

Viesizrāžu sadaļā šogad būs skatāmi vairāki skatuves darbi, kas atklāj laikmetīgā teātra estētisko un tematisko daudzveidību. Libāniešu izcelsmes amerikāņu mākslinieks Valids Rāds izrādē "Luvras un/vai spārdot mirušo" pievēršas vizuālās mākslas institūciju politiskajai, ekonomiskajai un ideoloģiskajai dimensijai. Igauņu video māksliniece Kristīna Normana savu pirmo izrādi "Vieglāk par sievieti" veidojusi, balstoties pētījumā par ukraiņu sieviešu - veco ļaužu kopēju dzīvi un darbu Ziemeļitālijā. Austrāliešu teātra apvienība "Branch Nebula" uz Rīgu vedīs izrādi "Ļoti izturīga līmlente" ar laikmetīgā cirka un urbānās kultūras elementiem, bet norvēģu mākslinieku kolektīvs "Verdensteatret" - izrādi "Hanna". Festivālu noslēgs flāmu mākslinieces Mītas Vārlopas izrādes "Darba augļi" un "Spoku rakstnieks un salauztā rokas bremze".

Viens no šīgada festivāla īpašajiem notikumiem būšot kuratoru Daniela Blangas Gubaja (Brisele) un Gundegas Laiviņas kopīgi veidotais nakts pasākums "Skaņas dzimšana", kas veltīts "mūsu klausīšanās potenciālam un skaņai kā politiskai kategorijai".

Šogad festivāls ar scenogrāfijas un teātra telpās programmu "B13" un festivāla skolu atgriezīsies arī bijušajā tehnikumā Aristida Briāna ielā 13. Tur visu festivāla laiku varēs skatīt jauno latviešu scenogrāfu izstādi, festivāla skolas dalībnieku - starptautiskas jauno teātra mākslinieku un arhitektu grupas veidoto instalāciju un franču režisora Filipa Kena darbu "Mikrokosms", kas šogad ieguva galveno balvu Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles valstu un reģionu sekcijā.

Sīkāk par festivālu tiks stāstīts preses konferencē 3.septembrī plkst.11 K.K.fon Stricka villā Aristida Briāna ielā 9. Pasākumā piedalīsies režisors Akira Takajama, pētniece Santa Remere, horeogrāfs Ahilans Ratnamohans, režisors Juja Tsukahara, dejotāja Elīna Lutce, jaunās scenogrāfes Paulīne Kalniņa un Laura Jančauska, kā arī festivāla direktore Gundega Laiviņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu