Noslēdzas pirmais mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

1. septembrī noslēdzas pirmais mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala". Četrās nedēļas nogalēs Rīgā un Jūrmalā viesojās vairāk nekā 350 mūziķu – četri pasaules labākie orķestri izcilo diriģentu – Zubina Metas, Mihaila Pletņova, Džanandrea Nozedas un Suzannas Melki – vadībā un spoži dažādu paaudžu solisti.

Festivālā izskanēja divdesmit simfoniskās un kamermūzikas koncerti, kurus baudīja vairāk nekā 16000 klausītāju no piecdesmit pasaules valstīm. Tālākie viesi uz Rīgu un Jūrmalu devās no Japānas, Argentīnas, Izraēlas, Meksikas, Taizemes, Austrālijas u.c. Festivāla norisi atspoguļoja vairāk kā 50 mediju pārstāvji no 13 pasaules valstīm.

“Šis festivāls ir lielisks pierādījums tam, ja kaut ko patiesi vēlas, tas notiek. Esmu gandarīts par sākumu, un jau tagad varu teikt, ka nākamais gads būs tikpat spožs. Paldies visiem mūziķiem un festivāla komandai,”

pēc Londonas simfoniskā orķestra koncerta atzīmēja Festivāla padomes priekšsēdētājs, mecenāts Pjotrs Avens.

“Pirms gada satikāmies ar festivāla idejas autoru un mecenātu Pjotru Avenu un pieņēmām izaicinājumu uzņemties jaunā notikuma māksliniecisko vadību. Un šodien varu teikt, ka neticamā ātrumā paveiktais, sevi ir pierādījis kā izcilu sākumu. Skaistā Latvijas daba, muzikālās kultūras tradīcijas un šis festivāls, kas šovasar ienācis Rīgā un Jūrmalā, veido neaizmirstamu piedzīvojumu. Nākamā gada programma tiks pieteikta tuvāko nedēļu laikā,” atzīmē festivāla mākslinieciskais vadītājs Martins Engstēms.

Foto: Publicitātes foto

Pēdējās nedēļas nogales centrā bija Londonas simfoniskā orķestra koncerti ar Džanandrea Nozedas pie diriģenta pults. Koncertos kā solisti uzstājās pianists Sondžins Čo un vijolnieks Vadims Repins, kura uzstāšanās notika tieši viņa dzimšanas dienā. Ar soloprogrammām uzstājās Zalcburgas festivāla debitante Dzjina Fana, čellists Edgars Moro un pianists Likā Debargs.

Par mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala"

Šī gada vasarā Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls "Rīga Jūrmala", kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi. Festivāls iekļauts vasaras festivālu top 10 pēc britu laikraksta The Telegraph  vērtējuma, kā arī ieguvis Eiropas festivālu asociācijas īpašo zīmi EFFE Lable.

Festivāla atklāšanas sezona aptvers četras nedēļas nogales, sākot no 19. jūlija līdz 1. septembrim, koncertiem norisinoties Latvijas Nacionālajā operā un Dzintaru koncertzālē. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu