Baltajā naktī interaktīva emodži dzejas performance

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Vika Eksta
Vika Eksta Foto: publicitātes

Baltajā naktī, Dzejas dienu ietvaros, 7. septembrī, no plkst. 20.00 līdz 1.00 Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30) notiks mākslinieces Vikas Ekstas un datorprogrammētāja NB izstādes Emodži dzeja atklāšana un interaktīva "Emoji vision" performance. Izstādē būs iespēja izpētīt emodži alfabētu un tajā balstīto Raiņa dzejas tulkojumus, izmēģināt emodži dzejas rakstīšanas aplikāciju un iepazīt emodži dzejas konkursam iesūtītos darbus.

Māksliniece Vika Eksta interaktīvajā izstādē “Emodži dzeja” meklē dzejas pirmatnējo impulsu, kas sākas krietni pirms valodas matērijas, un pēta vizualitāti kā dzejas medija ekvivalentu. Emotikoni ir kļuvuši par būtisku digitālās komunikācijas sastāvdaļu, kas palīdz nodot informāciju par sarunas dalībnieku emocionālo fonu, šādi mainot sarunas toni un ietekmējot sarunas dalībnieku reakciju. Taču vai šīs mūsdienu piktogrammas, ko izmantojam tikai kā teksta papildelementu, spētu aizstāt valodu pilnībā? Vai ir iespējams radīt šādu emotikonu valodu vai varbūt tā jau pastāv? Vai dzeja, kas pati par sevi tiecas iziet ārpus valodas ierobežojumiem, var tikt pārtulkota emotikonu valodā, un kā tas maina, variē, papildina šīs dzejas uztveri? Vai Rainis un Aspazija lietotu smailijus, ja dzīvotu mūsdienu pasaulē?

Izstādē dalībniekiem būs iespēja iepazīt emodži alfabētu un Raiņa dzejas tulkojumus, kuros tas tiek izmantots, pašiem izmēģināt emodži dzejas rakstīšanas un Emoji Vision aplikācijas, kā arī konkursam iesūtītos darbus. Izstādi veido māksliniece Vika Eksta kopā ar programmētāju NB.

Emoji Vision ir aplikācija, kas uzrakstīta speciāli šai izstādei un darbojas, pārveidojot apkārtējās pasaules attēlojumu emodži zīmēs. Dators tiek savienots ar kameru un monitoru, kurā tiek translēts reāllaika kameras filmētais attēls un ar aplikācijas palīdzību tas tiek pārvērsts dažādos emodži, kuras aplikācija piemeklē, balstoties uz tonālo atbilstību.

Izstāde būs skatāma no 7. līdz 26. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu