Pēc 500 gadiem “atdzīvināts” Leonardo da Vinči mehāniskais lauva (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Leonardo da Vinči mehāniskās lauvas rekonstrukcija.
Leonardo da Vinči mehāniskās lauvas rekonstrukcija. Foto: EPA/Scanpix

Leonardo da Vinči bija ar enciklopēdiskām zināšanām un krāšņu iztēli apveltīts zinātnieks, kurš visplašāk pazīstams ar saviem mākslas darbiem un ārpus sava laika inženierijas dizainiem. Tieši viņš ir radījis tādus ģeniālus meistardarbus kā “Svētais vakarēdiens”, “Mona Liza” un vairākus dažādu ierīču, piemēram, helikoptera, niršanas aparāta un izpletņa zīmējumus.

Leonardo da Vinči rasējumu vidū ir arī mehāniskās lauvas skice, kuru pāvests Leons X 16. gadsimtā pasūtīja priekš Francijas karaļa Fransuā I, lai tas viņu izklaidētu.

Da Vinči lauva bija zudis laikā, tomēr tagad tas ar rēcienu ir atgriezies dzīvē. Pēc da Vinči skices rekonstruētā lauva tagad ir apskatāma Itālijas Kultūras institūtā Parīzē. Tomēr jāpasteidzas, jo no koka darinātais plēsējs publiskai apskatei būs pieejams līdz 9. oktobrim.

FOTO: LEONARDO DA VINČI MEHĀNISKĀS LAUVAS REKONSTRUKCIJA

Radot šo darbu, institūts vēlējies godināt da Vinči par viņa ieguldījumu urbānisma, zinātnes un tehnoloģiju attīstībā. Lēmums uzbūvēt un izstādīt lauvu radās pēc divām sanāksmēm Itālijas vēstniecībā.

Maijā apritēja 500 gadi kopš da Vinči nāves, tomēr pat pēc tik ilga laika viņa ietekme ur jūtama un redzama mūsdienu ierīcēs, kuras mēs lietojam ikdienā. Da Vinči iedvesmojošāko izgudrojumu vidū ir ornitopters (lidaparāts ar vēcināmiem spārniem), nemitīgas kustības modeļi, pārnesumu sistēmas, gigantisks un masīvs loks un pārvietojamais tilts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu