Kariņam aiz muguras finanšu ministra Reira padomnieci ieceļ “Augstsprieguma tīkls” padomē (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka piedalās informatīvās kampaņas "Zaļā gaisma gados stiprajiem" atklāsanas pasākumā Nodarbinātības valsts aģentūrā.
Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka piedalās informatīvās kampaņas "Zaļā gaisma gados stiprajiem" atklāsanas pasākumā Nodarbinātības valsts aģentūrā. Foto: Zane Bitere/LETA

Pagājušajā piektdienā valsts uzņēmuma "Augstsprieguma tīkls" padomē premjeram Krišjānim Kariņam (JV) aiz muguras tika iecelta finanšu ministra Jāņa Reira padomniece Karina Ploka, šovakar vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".  

Raidījums informē, ka viņa ir "Jaunās Vienotības" biedre un konkursam nekvalificētos, jo šajā amatā jābūt pieredzei vadošos amatus, arī enerģētikas uzņēmumos, kādas Plokai nav. 

Raidījums norāda, ka Kariņa valdības deklarācija paredz augstus ētikas standartus valsts pārvaldē, taču šis ir jau otrais gadījums īsā laikā, kad apejot konkursus, stratēģiskā valsts uzņēmumā nonāk politiķiem pietuvināta persona. Reirs neuzskata, ka būtu pieļāvis kļūdu, taču nostrādājot tikai dienu, viņa padomniece uzrakstīja atlūgumu un amatu "Augstsprieguma tīklā" atstāja. 

"Padomes valsts uzņēmumos pārrauga valdes rīcību. Tām ir lielas pilnvaras. Valda Dombrovska pirmās valdības laikā tās likvidēja. Jo ministrijas šiem amatiem neizraudzījās profesionāļus, bet gan sev pietuvinātas personas. Pirms trim gadiem padomes daļā uzņēmumu atjaunoja. Tāds bija nosacījums, lai mēs sekmīgi pabeigtu iestāšanos bagāto valstu klubā OECD. Kariņa valdība pirmo nopietno satricinājumu piedzīvoja šovasar, kad KPV LV ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro stratēģiskajā uzņēmumā "Latvenergo" nomainīja padomi, par tās priekšsēdētāju bez konkursa ieceļot savu padomnieku. Taču tādu pašu mēģinājumu aizmuguriski premjers piedzīvojis tikko, turklāt no savas partijas ministra," norāda "Nekā personīga".

Raidījums arī atgādina, ka septembra sākumā Finanšu ministrijas pārvaldītā "Augstsprieguma tīkla" padome kļuva rīcībnespējīga, jo viens pārstāvis aizgāja mūžībā, bet cits uzsāka karjeru ārpus Latvijas. Taču izsludinātais konkurss beidzās bez rezultāta. Un pagājušajā piektdienā premjeram Kariņam aiz muguras "Augstsprieguma tīkla " padomē finanšu ministrija iecēla Valsts kases pārvaldnieku Kasparu Āboliņu un Reira padomnieci juridiskajos jautājumos Karinu Ploku. 

Jau vēstīts, ka "Augstsprieguma tīkls" (AST) padomes rīcībspējas nodrošināšanai tajā iecelts Valsts kases (VK) pārvaldnieks Kaspars Āboliņš, taču tuvākajā laikā uz padomes locekļu amatiem plānots izsludināt konkursu.

Finanšu ministrijā (FM) iepriekš informēja, ka jauna padomes locekļa iecelšana bijusi nepieciešama vairāku iemeslu dēļ. Martā mūžībā devies AST padomes priekšsēdētājs Vilnis Krēsliņš, kurš bija arī ilggadējs Latvijas Elektroenerģētiķu un energobūvnieku asociācijas vadītājs. Pēc viņa nāves kapitāldaļu turētājs izsludināja publisko konkursu uz vakanto amatu, taču tas noslēdzies bez rezultāta.

Vēlāk, augusta beigās, FM tika saņemts Jurija Spiridonova iesniegums par atkāpšanos no AST padomes priekšsēdētāja vietnieka amata, jo viņš ir pieņēmis izaicinājumu doties strādāt pilnas slodzes darbu ārpus Latvijas un abi amati nav savienojami.

AST padomē bija palikusi tikai tās locekle Olga Bogdanova, līdz ar to AST padome bija kļuvusi rīcībnespējīga, jo tikai viena padomes locekļa dalība padomes sēdēs nenodrošina kvorumu un iespēju pieņemt lēmumus.

Lai nodrošinātu AST padomes rīcībspēju, tajā iecelts Āboliņš. Ministrijā uzsver, ka viņš ir kompetents finanšu jautājumos. Proti, Āboliņa vairāk nekā 13 gadu pieredze VK pārvaldnieka amatā esot pierādījums viņa kompetencei un spējai kā padomes loceklim uzraudzīt, lai sabiedrības lietas tiktu kārtotas saskaņā ar likumiem, statūtiem un akcionāru sapulces lēmumiem. Turklāt pārvaldnieka Āboliņa vadībā VK esot nodrošinājusi efektīvu valsts parāda vadību, gan konsekventi īstenojot stratēģiski plānotos aizņemšanās pasākumus valsts parāda pārfinansēšanai un valsts budžeta izpildei, gan operatīvi izmantojot unikālus finanšu tirgus apstākļus valsts parāda apkalpošanas izdevumu optimizēšanai.

Tāpat FM apgalvoja, ka Āboliņa vadībā VK ir attīstījusi stabilus, integrētus, mūsdienīgus un droši pārvaldītus valsts nozīmes informācijas tehnoloģiju e-pārvaldes risinājumus, ievērojami samazinot birokrātisko slogu, palielinot valsts budžeta izpildes procesa efektivitāti un drošību, kā arī nodrošinot administratīvo resursu optimizācijas iespējas.

Lai nodrošinātu AST padomes locekļu kandidātu atlasi, ir izveidota nominācijas komisija, kas uz pirmo sēdi sanāks septembra beigās. Pēc nominācijas komisijas sēdes kapitāldaļu turētājs izsludinās konkursu uz AST padomes locekļu amatiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu