Tesla gigantiskā rūpnīca - lielākā industriālā ēka pasaulē (28)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Tesla

Tehnoloģiju gigants Tesla izceļas ne tikai ar dārgām elektromašīnām, bet arī ar iespaidīgu rūpnīcu. Nevadas tuksnesī šobrīd vēl top pasaulē lielākā rūpnīca, kurā plānots saražot ap 500 000 automobiļu gadā. Lai gan būve nav pabeigta, tā jau tagad aizņem 0,18 miljonus kvadrātmetru. 

Kā vēsta uzņēmuma apraksts, "Tesla" misija ir paātrināt pasaules pāreju uz ilgtspējīgu enerģiju ar elektromobiļu un elektroenerģijas ražošanas preču palīdzību. Milzīgā rūpnīca palīdzēs uzņēmumam saražot tik daudz litija bateriju, ka tā spēs apgādāt visu pasauli.

Foto: Unsplash

"Tesla" rūpnīcas būvniecība aizsākās 2014. gada jūnijā Nevadas tuksnesī - katru ēkas daļu būvē pa daļām tā, lai ražošanu varētu sākt pēc iespējas ātrāk. Jau tagad, kad ēkas gatavības pakāpe ir vien 30%, šeit tiek ražotas "Tesla" 3. modeļa automašīnas un akumulatori.

Kad ēka tiks pabeigta, tā kļūs par pasaulē lielāko celtni. To darbinās solārie paneļi, un rūpnīca būs nulles enerģijas celtne - pati saražos tik daudz elektrības, cik patērēs.       

Foto: Wikimedia Commons

Patlaban milzu rūpnīcas telpas ir 492 000 kvadrātmetrus plašas, un lielais apjoms ir arī iemesls, kādēļ industriālajai būvei dots nosaukums "Gigafactory 1" - vārds "giga" apzīmē mērvienību, kas mērāma miljardos.

Milzu fabrika uzņēmumam kopumā izmaksās 4,5 miljardus dolāru, un jau tagad te strādā aptuveni 15 000 darbinieku, kaut gan 90% no rūpnīcas iekārtām ir automatizētas.  

Foto: AP/Scanpix

Līdz ar šo rūpnīcu tapšanas procesā ir arī otrā un trešā rūpnīca - viena atradīsies Ņujorkas štatā, bet otra - Šanhajā, Ķīnā. Taču Īlona Maska revolucionārais uzņēmums pie trīs fabrikām neapstāsies. Jau tuvākajā nākotnē tiks lemts par Eiropas rūpnīcas būvniecību, kuras lokācija gan vēl nav izvēlēta.

Patlaban par Eiropas rūpnīcas vietu cīnās vairākas valstis, tostarp Igaunija un Lietuva. Starp kandidātēm ir Francija, Nīderlande, Spānija, Portugāle, Čehija, Polija, Ungārija un Somija.

Tiesa gan, visticamāk Eiropas rūpnīca atradīsies Vācijā.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu