Māksla iebiedēt: psiholoģisks triks spoku māju iekārtošanai

Halovīns tuvojas
Foto: Pixabay
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Spoku un šausmu mājas ir ārkārtīgi populāra izklaide ārzemju Helovīna svinētājiem - jaunieši par simbolisku samaksu dodas uz īpaši baisi dekorētām mājām, kur viņus sagaida dažādas spēles, baisas ainas no šausmu filmām un fotografēšanās. Mūsdienu jaunieši ir kļuvuši teju imūni pret baisām ainām, taču viena detaļa jau gadu desmitiem spēj izbiedēt pat visrūdītāko un bravūrīgāko apmeklētāju, skaidro CNN. 

Halovīna atrakcijas šausmu namos ir gandrīz vai tradīcija ārzemēs, un ticams, ka šīs atrakcijas kādreiz nonāks arī Latvijā. ASV spoku mājas darbojas visu oktobri, un tajās ietilpst tādas biedējošas atrakcijas kā baisi braucieni ar vilcieniņu vai autobusu gar kapenēm, izlaušanās spēles ar šausmu filmu motīviem un zombiju imitācijas.  

Foto: Unsplash

Lai iekārtotu šādas mājas, pie dekorācijām un biedējošajiem tehniskajiem risinājumiem strādā vairāki uzņēmumi, kas specializējas uz Helovīna izklaižu organizēšanu. Taču, kā vēsta CNN, ik gadu visnozīmīgākais un biedējošākais aspekts ir tieši ēka, kurā norisinās baismīgās atrakcijas.

Par spoku apsēstas mājas simbolu jau gadu desmitiem kalpo Viktorijas laikmeta ēkas. 

Foto: Unsplash

Viktorijas laikmeta ēkas izceļas ar neparastu greznību un gotisku dizainu. Latvijā šāda tipa ēkas ir sastopamas ārkārtīgi reti, taču Lielbritānijā, Īrijā, ASV, Austrālijā un britu kolonijās Viktorijas laikmeta arhitektūras savrupmājas ir bieža parādība. Viktorijas laikmeta ēkas ir celtas laikā no 1837. līdz 1901. gadam - tolaik ēkas īpaši greznoja ar dekoratīviem elementiem, kolonnām, terasēm, dakstiņu jumtiem un dekoratīviem metāla režģiem.

Kad 1930. gadā krasi mainījās aktualitātes arhitektūrā un katrs sevi cienošs pilsētnieks teju vai rāvās uz dzīvi pilsētas dzīvoklī, daudzas Viktorijas laikmeta mājas palika tukšas un pamestas.

Taču atšķirībā no moderno laiku graustiem Viktorijas laikmeta nami bija vienlaikus grezni un biedējoši nolaisti, tādējādi kļūstot par lielisku fantāzijas avotu rakstniekiem un filmu scenāristiem. 

Foto: Unsplash

Līdz ar šaušalīgi skaisto namu ārieni Viktorijas laiks sevī ietver arī dažādas savdabīgas nianses, piemēram, šajā laikā bija populāras fotosesijas ar mirušiem cilvēkiem, sievietes piekopa nāvējošas skaistumkopšanas procedūras vai modes tendence valkāt tikai melnu apģērbu. Šīs pēc mūsdienu standartiem baisās detaļas liek domāt par Viktorijas laikmetu kā par vienu ļoti spocīgu un gotisku periodu cilvēces vēsturē, kas arī psiholoģiski rada šo biedējošo atmosfēru, ieejot Viktorijas laikmeta namā. 

CNN intervētais psiholoģijas profesors Frenks Makendrjūss skaidro, ka Viktorijas laikmeta ēkas patiešām spēj iedvest bailes.

Taču mājas izvēle nav vienīgais triks, kas iebiedē apmeklētājus - otra būtiskākā metode baiļu spēļu organizatoriem ir ēkas plānojuma modifikācija.

Spoku izklaides mājās ir ierīkoti labirinta tipa gaiteņi, istabas, kuras grūti atrast un no kurām grūti izkļūt. Arhitektiem un plānotājiem ir uzdevums "domāt ārpus kastes", proti, veidot šauras telpas ar augstiem griestiem vai platas istabas ar zemiem griestiem un mazām durvīm, kas liek apmeklētājiem justies neērti. Tāpat spoku mājās izmanto arī optiskās ilūzijas un ar dizaina palīdzību liek dažādiem objektiem izskatīties vieglāk vai, tieši pretēji, grūtāk sasniedzamiem. 

Foto: Pixabay

Līdz ar arhitektoniskajiem risinājumiem spoku namos organizatori piedomā pat par īpaši smalkām detaļām, piemēram, paskatoties atkritumu kastē, apmeklētāji atradīs neīstus laikrakstus, kas vēsta par zombiju apokalipsi vai apsēstām mājām. Lai sagatavotos šādai vienu mēnesi garai izklaidei, pie pamestas mājas iekārtošanas interjera dizaineri, arhitekti un dekoratori sāk darbu vien mēnesi iepriekš, proti, augusta beigās vai septembra sākumā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu