Uz lielā ekrāna "Riga IFF" filma "Kapernauma"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Kapernauma"
"Kapernauma" Foto: publicitātes

Šī gada Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros demonstrētā libāņu režisores filma "Kapernauma" (Capharnaüm), kas ieguvusi trīs Kannu festivāla balvas un nominēta balvai "Oskars", jau no 31. oktobra skatāma kinoteātros Latvijā.

Šajā spēlfilmā par divpadsmitgadīgā Zaina dzīvi uz ielas nekas nav izdomāts. Visus tajā attēlotos elementus režisore vērojusi dzīvē savām acīm, jo varoņu pasaule ir liktenis, kas piemeklējis gandrīz katru lielpilsētu uz zemeslodes. Nadīne Labaki par savu aizkustinošo, ilgstošā izpētē balstīto darbu saņēmusi daudzas nozīmīgas godalgas, izpelnoties arī nomināciju Oskara balvai kategorijā "Labākā filma ārzemju valodā". Viņa ideālistiski tic kino spējai mudināt cilvēkus domāt un attiecīgi pieņemt lēmumus.

Festivāla radošā direktore Sonora Broka uzsver, ka filmas režisore ir vienīgā starp citām libāņu sievietēm, kuras darbi izpelnījušies starptautisku ievērību, kā arī to, ka Nadīnes Labaki filmām par sieviešu, bērnu un visu mazāk aizsargāto sabiedrības grupu stāvokli Libānas sabiedrībā vēl lielāku spēku piešķir neprofesionālu aktieru pieaicināšana.

Filma vēsta par Zainu, kurš iesūdz tiesā savus vecākus par to, ka dāvājuši viņam dzīvību, kaut nespēj nodrošināt pat ikdienas rūpes un mīlestību. Zēnam nav dokumentu, tāpēc no juridiskā viedokļa viņa nav. Tiesas prāva ir ietvars, kas atklāj viņa dzīvesstāstu un piedzīvojumus. Zaina rīcība ir kā simbolisks žests visu to bērnu vārdā, kuri aicinātu vecākus būt atbildīgākiem.

Filma "Kapernauma" savu pirmizrādi piedzīvoja 31. oktobrī kinoteātrī "Kino bize". Vēlāk tā būs skatāma arī "Apollo kino" un kinoteātrī "Vidzeme".

Tā tiks demonstrēta arābu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Filmas reklāmas rullītis (ar angļu val. titriem)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu