"Carnival Youth" izzina strēlnieku stāstus un iedzied dziesmu "Rītprūsija"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Carnival Youth"
"Carnival Youth" Foto: LMT Straume publicitātes foto

Piedzīvojot latviešu kara drāmas “Dvēseļu putenis” pirmizrādi, LMT mājas viedtelevīzija sadarbībā ar LTV1 piedāvā raidījumu sēriju “Ieklausies Dvēseļu putenī”, kurā Latvijas spilgtākās mūzikas personības atklāj strēlnieku dziesmu izcelsmi un nozīmi, kā arī iedzied tās jaunās Reiņa Sējāna aranžijās. 

Raidījuma pirmajā sērijā vēstures ekspedīcijā dodas grupa “Carnival Youth”, lai izpētītu un iedziedātu strēlnieku dziesmu “Rītprūsija”.

Strēlnieku dziesma "Rītprūsija".

Filmas “Dvēseļu putenis” veidotāji, strādājot pie filmas, veikuši apjomīgu vēstures izpēti par Pirmo pasaules karu. Iepazīta arī nozīmīga tā laika sastāvdaļa – strēlnieku dziesmas. Jaunais raidījums, kas tapis pēc filmas režisora Dzintara Dreiberga un mūziķa Māra Mihelsona iniciatīvas izgaismo latviešu kultūrvēsturisko strēlnieku dziesmu mantojumu un skaidro, par ko tās vēsta, kāda ir to izcelsme un kādēļ tās tik maz tiek dziedātas valsts svētkos mūsdienās.

Pirmā strēlnieku dziesma, kuras izpētei aicina pievērsties Māris Mihelsons, ir “Rītprūsija”. Bet, lai dziesma skanētu, tai nepieciešamas balsis. Šis uzdevums uzticēts grupas “Carnival Youth” dalībniekiem – Edgaram un Emīlam Kauperiem, kā arī Robertam Vanagam. Taču pirms dziesmas iedziedāšanas mūziķi aicināti iepazīt strēlnieku dzīves. Šajā uzdevumā palīdzīgu roku sniedz Latviešu folkloras krātuves pētnieks Gatis Ozoliņš un atvaļināts štāba virsseržants Ziedonis Ločmelis.

Iepazīstot tā laika valdošo noskaņojumu, kas spilgti pārnests arī strēlnieku dziesmu vārdos, tapis jauns “Rītprūsijas” skanējuma ieraksts, un raidījuma skatītājiem ir iespēja ielūkoties ierakstu darba aizkadros.

Dziesmu izpēti nākamajās raidījuma sērijās turpinās arī tādas spilgtas Latvijas mūzikas personības un grupas kā Jānis Aišpurs, Goran Gora, Intars Busulis, Linda Leen, “Cosmos”, grupa “Tautumeitas”, “Instrumenti” un “Musiqq”.

Raidījums “Ieklausies Dvēseļu putenī” divās epizodēs katru trešdienas vakaru plkst. 20.00 līdz pat 27. novembrim skatāms LTV1 kanālā, bet raidījuma arhīvs pieejams arī LMT mājas viedtelevīzijā, lietotnē LMT straume un internetā.

"Ieklausies Dvēseļu putenī”.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu