Divus mēnešus Rīgā mirdzēs gaismas instalācija "Latvijas zvaigznājs"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Brīvības piemineklis.
Brīvības piemineklis. Foto: Ieva Lūka/LETA

Atzīmējot Latvijas 101.Proklamēšanas gadadienu, no šodienas līdz 20.janvārim Rīgā mirdzēs gaismas instalācija "Latvijas zvaigznājs", informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Instalācija Brīvības bulvāra liepu alejā atspoguļos Latvijas valsts dibināšanas brīža zvaigžņu stāvokli virs Rīgas ar 27 rudenim raksturīgajiem zvaigznājiem, kas pilnībā bija redzami nozīmīgajā brīdī, sacīja Vilde.

Viens no gaismas instalācijas autoriem, mākslinieks Atis Izands pavēstīja, ka sadalot debesu jumu ziemeļu austrumu virzienā paralēli Brīvības ielas virzienam, ir veidots secīgs zvaigznāju izvietojums. Pēc šī principa izkārtotie zvaigznāji liepu alejā veidos simbolisku zvaigžņu ceļu, iezīmējot kustības asi no Brīvības pieminekļa virzienā uz vides objektu "Goda vārti".

Gaismas instalācijas veidotāji Izands un vides vides dizainere Ligita Breģe pauda, ka zvaigznāji ir atgādinājums par nezināmajiem kosmosa spēkiem, kas ietekmē dažādus notikumus un mūsu ikdienu.

"Simtgades kontekstā instalācijas autori vēlējās gan atskatīties uz pagātni, gan paredzēt nākotni, tāpēc pastaigā pa Brīvības bulvāra aleju zem mirgojošajiem zvaigznājiem, cilvēkiem būs iespēja aizdomāties par to, cik daudz simt gadu laikā ir paveikts Latvijas attīstīšanai, kādu vēlamies redzēt tās nākotni un kādus vēlamies redzēt sevi pašus," uzsvēra instalācijas veidotāji.

Līdztekus gaismas instalācijai "Latvijas zvaigznājs" valsts svētku laikā pilsētā ir izvietoti arī Latvijas valsts karogi, zālienos vairāku ielu krustojumos - vides objekti "Karogkonstrukcijas" un "Karogi virpulī", pilsētas kanālā būs skatāmi "Ugunsziedi" un "Plūstošie raksti", Bastejkalnā svētku noskaņu radīs dzīvās uguns instalācijas "Uguns stabi" un "Latvju cimdi". Arī vides mākslas objektā "Goda vārti" novembrī redzams patriotiskas noskaņas vēstījums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu