LTV svētku vakarā piedāvā filmu par Māru Zālīti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Māra Zālīte
Māra Zālīte Foto: publicitātes

Latvijas 101. dzimšanas dienā Latvijas Televīzija aicina vakarā pēc uguņošanas skatīties LTV veidoto dokumentālo filmu "Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte". 

Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte daudziem ir simbols - Atmodas un atgūtas brīvības, inteliģences un ideālu. Viņa ir daudz runājusi par citiem, vērtējusi un spriedusi par procesiem, viņa rakstījusi par to, kas viņu veidojis, tomēr par to, kāda ir Māra Zālīte ikdienā un kā ir tur - Māras pusē, runāts ir maz.

Filmas režisore Zita Kaminska un scenārija autore Ilze Strenga dokumentējušas Māras dzīvi viena gada laikā, esot viņai blakus un ieskatoties viņas ikdienā.

Filmas pirmizrādes notikusi sestdienas, 16. novembra pēcpusdienā Tukuma kultūras namā, klāt esot filmas galvenajai varonei, uzņemšanas komandai, rakstnieces ģimenei, draugiem, domubiedriem un Tukuma iedzīvotājiem.

Māra Zālīte
Māra Zālīte Foto: Francis Belte

Pirmizrādi atklāja filmas galvenās varones un radošās komandas uzruna. Māra Zālīte sanākušajiem atklāja, ka šī ir pirmā reize, kad viņa kādu žurnālistu ielaidusi tik tuvu privātajā telpā – līdz šim nevienam nav bijusi iespēja tik tuvu ielūkoties Māras ģimenes vidē un ieraudzīt viņu savā vissargātākajā un mīļākajā vidē.

Tomēr, kā uzsvēra gan pati Māra, gan filmas uzņemšanas komanda – stāsts nav par privātumu vai tā pārkāpšanu. Tāpat – tas nav klasisks biogrāfisks stāsts.

“Tie ir atplaiksnījumi un zibšņi no Māras dzīves šajā radīšanas laikā,” stāstu raksturoja filmas scenārija autore Ilze Strenga.

Režisore Zita Kaminska norādīja, ka, lai uzņemtu tādu filmu, kāda radīta, gan galvenajam varonim, gan viņa ģimenei ir jāizkāpj no komforta zonas un jāuzticas. “Mēs gribējām radīt patiesu filmu par cilvēku – gan ar viņa priekiem, sāpēm, šaubām, uzdrīkstēšanos, arī tādu mazu velniņu iekšā, kas kaitina sumpurni,” norādīja Zita. Māra Zālīte uzrunu teica svētku nedēļas noskaņās – viņa aicināja novērtēt to, kas mums ir šodien, un izprast savas valsts brīvības un neatkarības vērtību. “Lolosim savu tēvzemi, centīsimies darīt, ko katrs varam, tās labā,” aicināja Māra.

Māra Zālīte
Māra Zālīte Foto: Francis Belte

“Paldies Dievam, ka mums ir šāda iespēja godāt un cienīt šī laika cilvēkus. Tā ir vislabākā iespēja, ko mums dod sabiedriskā televīzija. Tas ir tik, tik ļoti nozīmīgi,” gandarījumu par iespēju veidot filmu par Māru Zālīti savā uzrunā pauda Ilze Strenga.

Foto: Tukumā aizvadīta dokumentālās filmas “Māras pusē. Dzejniece un rakstniece Māra Zālīte” pirmizrāde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu