Zinātnieki izstrādā "Marsa ciemus", kuros pārciest klimata pārmaiņas (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Interstellar Lab

Ja runājam par nākotni, pastāv divi neizbēgami notikumi - klimata pārmaiņas un Marsa misija, proti, apmešanās uz "sarkanās planētas". Kāds Parīzē bāzēts tehnoloģiju uzņēmums ir nācis klajā ar plānu izgatavot kupolus, kuri tālākā nākotnē varēs kalpot gan kā mājvietas uz Marsa, gan kā patvērumi no krasām klimata izmaiņām uz Zemes.

Novembra noslēgumā Helsinkos norisinājās start-up uzņēmumu forums "Slush 2019", kurā uzstājās dažādi vides aktīvisti un uzņēmēji. Pasākuma ietvaros uzstājās arī tehnoloģiju uzņēmuma "Interstellar Lab" vadītāja Barbara Belvisi, kas nāca klajā ar uzņēmuma plāniem tuksneša vidū būvēt mākslīgus biomus, kas vēlāk var noderēt Marsa dzīvesvietu būvniecībā un arī kā patvērumi klimata katastrofu gadījumā. 

Foto: Interstellar Lab

Uzņēmums ir izstrādājis plānus vairākiem savstarpēji saistītiem kupoliem, kuros tiks organizēta un pētīta ūdens attīrīšanas sistēma ierobežotos apstākļos, atkritumu šķirošana un pārstrāde un ēdiena ražošana. Tāpat šajos biomos dzīvojošajiem vajadzēs mācīties dzīvot pēc "zero-waste" jeb bezatkritumu principa un maksimāli samazināt slāpekļa rašanos ikdienas dzīvē. Kad biomi jeb kompānijas dēvētie "EBIOS" būs pilnībā gatavi funkcionēt, tie varēs nodrošināt attīru ūdeni, pārtiku un elektroenerģiju līdz pat 100 cilvēkiem. 

Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Ja kādam rodas šaubas par uzņēmuma spējām, tad tās noteikti atspēkos "Interstellar Lab" sadarbība ar NASA. ASV valdības vadītā institūcija un franču uzņēmums plecu pie pleca jau vairākus mēnešus pēta, kā iegūt un attīrīt ūdeni, izmantot 3D printēšanas tehnoloģijas, un analizē cilvēku uzvedību slēgtā vidē. 

Marsa ciems sastāvēs no vairākiem kupoliem-mājām - katram no tiem ir konkrēta funkcija, piemēram, viens būs paredzēts iemītnieku izmitināšanai, otrs - astronautu apmācībām, trešais - zinātnes izpētes centram un lauksaimniecībai, bet citā būs ierīkota laboratorija. Tāpat daži kupoli kalpos arī izklaides mērķiem, piemēram, ciemā atradīsies arī mākslas un mūzikas centrs.

Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Uzņēmuma mērķis ir sākt biomu ciemata būvniecību jau 2021. gadā Mohaves tuksnesī, Kalifornijā. Pirmo pusgadu pēc uzcelšanas šeit mitināsies zinātnieki un pētnieki, kas veiks pētījumus par dzīves iespējām uz citām planētām. Nākamajā pusgadā pēc kupolu pilsētas būvniecības noslēgšanās uzņēmums aicinās tajā apmesties tūristus. Viena šāda apmešanās ilgs vienu nedēļu, dzīvojot īpaši ekoloģiski izolētā vidē, - tas ļaus pētniekiem aplūkot, kā šādos dzīves apstākļos spēj sadzīvot cilvēki ar dažādiem uzskatiem un personībām. 

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu