Kādus pasākumus apmeklēt Pirmajos Ziemassvētkos?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

25. decembrī visā Latvijā tiek svinēti Pirmie Ziemassvētki, un tam par godu sagatavota raiba kultūras programma.

Šodien no plkst.14 līdz 17 Ventspils Piejūras brīvdabas muzejā varēs vizināties ar mazbānīti un svinēt Ziemassvētkus.

Mazbānīša Ziemassvētkos, miniatūro simtgadīgo lokomotīvi rotās svētku gaismiņas un būs iespēja vizināties pa Piejūras parka teritoriju. 

Tikai šajā dienā Piejūras brīvdabas muzejā varēs iejusties ķekatnieku tēlos, krāsojot seju, satikt prātīgi runājošu Rūķi, Zaķi un Vāveri, darboties čiekuru darbnīcās, lai darinātu rotājumus eglītei un pat čiekuru kendamu.

Būs karsta tēja un pankūkas, bet plkst.16 folkloras kopa "Laipa" aicina visus uz Ziemassvētku svinēšanu Lībiešu sētā. 

Ventspils ledus halle

Šodien pirmo reizi Ventspils ledus hallē norisināsies publiskā slidošana un ballīte uz ledus Ziemassvētku noskaņās, informēja SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils"" Sporta un mārketinga daļā.

Ierastais halles apgaismojums tiks izslēgts, un tā vietā tiks ieslēgtas LED un neona ballīšu gaismas. Pasākuma apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņa un mūzika dīdžeja pavadībā.

Pasākuma vadītājs, Olafs un rūķi, iesaistīs apmeklētājus dažādās viktorīnās un konkursos. Pasākums paredzēts gan lieliem, gan maziem, dažādos seansa laikos. 

Uz vietas būs pieejama slidu noma. Visiem, kuri vēlēsies nomāt slidas, nepieciešams ierasties vismaz 40 minūtes pirms seansa, lai izņemtu savu slidu pāri. Slidu skaits ir ierobežots.

Visas dienas laikā būs seši slidošanas seansi, kuru sākums plkst.14, plkst.15.30, plkst.17, plkst.18.30, plkst.20 un plkst.21.30.

Rēzekne

Šodien plks.13 Nacionālo biedrību kultūras namā Rēzeknē būs skatāma teātra "Joriks" interaktīva izrāde bērniem "Aizmirsto rotaļlietu jaungada piedzīvojumi".

Izrāde vēsta par to, kas notiek ar rotaļlietām, kad tās sajūtas aizmirstas, un kurš var nākt talkā grūtā brīdī. Pēc izrādes tik rīkotas rotaļas un dejas ar pasaku varoņiem, bet Salatētis būs sarūpējis bērniem dāvanas.

No plkst.17 pasākumi norisināsies arī Festivāla parkā Rēzeknē.

Ziemassvētku pasākumi norisināsies arī citur Latgalē. Vairāki koncerti pagastos norisinās Ludzas un Balvu novadā, bet plkst.17 Ziemassvētku koncertu Preiļu kultūras namā rīkos deju kopas "Dancari" un "Talderi".

Marija Naumova Tukumā

Šodien ar veltījumu mātēm Tukumā uzstāsies dziedātāja Marija Naumova, informēja Tukuma tūrisma informācijas centrā.

Naumova ar koncertu "Pa īstam" plkst.17 aicina uz Tukuma evaņģēliski luterisko baznīcu.

Ziemassvētku programma ir veltījums mātēm. Koncertā skanēs gan zināmas dažādu komponistu dziesmas, gan darbi no Naumovas pēdējā albuma "Uz ilūziju tilta", kā arī jaunas orģinālkompozīcijas, kas veltītas mātei.

Bet plkst.22 Šlokenbekas muiža aicina uz Ziemassvētku balli kopā ar grupu "Vēja runa".

Tērvetes dabas parks

Tērvetes dabas parkā notiks līdz šim nebijis pasākums Ziemassvētku laikā - gaismas un rūķu pilsētas Čiekures svētki.

Rūķīšu mežā no plkst.15 līdz 18 iedegsies svētku ugunis. Rūķus sētas rūķu saime aicinās darboties un kopīgi iedegt uguns apli, tādēļ pasākuma apmeklētāji aicināti ņemt līdzi savu sveci.

Rūķu pilsētā Čiekurē būs iespēja satikt pasaku gaismas nesējus un kopā ar tiem meklēt īpašās gaismas svētku dāvanas Čiekures pilsētas krāsainajos namiņos.

Tāpat Čiekurē plkst.17 apmeklētāji tiks aicināti vienoties rotaļdejās un ziemas iedvesmotās dziesmās.

Mazsalacas Skaņais kalns

Šodien no plkst.15 līdz 21 Skaņākalna dabas parkā Mazsalacā ceturto gadu iedegsies tūkstošiem gaismiņu pasākumā "Sveču mežs Skaņajā kalnā", informēja Mazsalacas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Gluha. 

Parkā pie Sapņu trepēm apmeklētāji varēs vērot gaismu šovu "Noskaņu mežs". Savukārt pie Skaņākalna klints no plkst.17 apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņas koncerts "Leduspuķes Tavā logā", kurā dziedās aktieri Dita Lūriņa, Zane Dombrovska, Mārtiņš Egliens, kā arī mūziķis Aigars Voitišķis.

Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus Ziemassvētku našķus, amatnieku darinājumus un piedalīties Laimes akā.

Pirms "Sveču meža Skaņajā kalnā" no plkst.13 līdz 15 būs atvērts Mazsalacas novada muzejs Valtenberģu muižā.

Skaņākalna dabas parks atrodas Salacas ielejā ar smilšakmens atsegumiem un daudzām alām tās krastos. Parks stiepjas aptuveni trīs kilometru garumā. Izstaigājot parku līdz Skaņākalna klintij un dodoties atpakaļ, ir jānoiet vairāk nekā seši kilometri, tādēļ pasākuma organizatori aicina saģērbties silti un ērti.

Lai nodrošinātu Skaņākalna dabas parka teritorijas lielumam atbilstošu apmeklētāju skaitu, šogad biļetes uz pasākumu būs ierobežotā daudzumā. Lai rūpētos par apmeklētāju drošību, organizatori lūdz uz pasākumu neņemt līdzi suņus.

Sergejs Jēgers Rīgas Domā

Rīgas Domā šodien plkst.19 kontrtenors Sergejs Jēgers atskaņos "Ave Maria" dažādu komponistu versijās, informēja VSIA "Latvijas Koncerti" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Koncerta programmā līdzās skaņdarbiem "Ave Maria" varēs dzirdēt arī baroka ārijas un instrumentālus opusus, Ziemassvētku korāļus un tradicionālas melodijas. Koncertā piedalīsies arī ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja, vijolniece Agnese Kanniņa, bet kontrabasu spēlēs Jānis Stafeckis.

Koncerts sāksies ar Ziemassvētku dziesmu "Ak, tu priecīga". Tās izcelsme saistāma ar 1816.gadu, kad vācu rakstnieks un teologs Johannes Daniels Falks radīja tekstu, kuru viņš apvienoja ar sicīliešu dziesmas melodiju.

Savukārt "Ave Maria" tekstu franču komponists Kamils Sensānss mūzikā tērpis vairākkārt. Savukārt gibraltāriešu ģitārista un komponista Viljama Gomesa kompozīcija "Ave Maria" plašāku rezonansi ieguva, kad to izpildīja latviešu operdziedātāja Elīna Garanča. Viņa iekļāva kompozīciju savā repertuārā un ieskaņoja albumā "Meditation", kas izdevniecības "Deutsche Grammophon" paspārnē klajā nāca 2014.gadā.

Vavilovs pazīstams kā krievu komponists, ģitāras un lautas spēles meistars. Viņa kompozīcija, kas uzskatāma par vienu no slavenākajiem "Ave Maria" paraugiem, tapusi ap 1970.gadu.

Koncertā instrumentālā izpildījumā skanēs Ziemassvētku dziesmas "Prieks pasaulei" un "Mazais bundzinieks" Jāņa Stafecka apdarē. Koncertā varēs dzirdēt arī vienu no slavenākajiem beļģu izcelsmes franču komponista Sezāra Franka darbiem - "Panis Angelicus", kas ir fragments no viņa 1860.gadā komponētās "Mesas", kā arī citus skaņdarbus.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" notiek līdz 29.decembrim.

Ārvalstīs

Šodien ASV Masačūsetsas un Floridas štatos notiks latviešu diasporas Ziemassvētku dievkalpojumi, liecina internetā publiski pieejamā informācija.

Plkst.11 pēc vietējā laika dievkalpojumu rīkos Bostonas latviešu evaņģēliski luteriskā Trimdas draudze savā baznīcā Masačūsetsā.

Savukārt Floridā plkst.14 pēc vietējā laika uz Ziemassvētku dievkalpojumu baznīcā "Faith Lutheran" pulcēsies latviešu diasporas pārstāvji no Dienvidfloridas draudzes.

Kā ziņots, šodien Latvijā un citur kristīgajā pasaulē tiek svinēti Pirmie Ziemassvētki.

Botāniskais dārzs

Šodien no plkst.16, Salaspilī, Nacionālajā botāniskajā dārzā, norisināsies noskaņu pasākums "Sveču mežs", informēja pasākuma organizatore Zane Rašmane.

"Nacionālā botāniskā dārza kopplatība ir 129 hektāri un, lai apskatītu visu dārzu, būtu nepieciešamas vairākas dienas. Tāpēc noskaņas baudīšanai izvēlēta pastaigu taka, kas vijās cauri rozārijam, skujkokiem un rododendriem, apmetot cilpu ap ošu un bārbeļu apstādījumiem virzienā uz oranžēriju," stāsta pasākuma organizatori.

Izgaismotajās ziemas dārza takās apmeklētājiem būs iespēja satikt stirnas un mežacūkas, kā arī iepirkties mājražotāju un amatnieku tirdziņā blakus akmens dārzam. Bērniem būs iespēja līdzdarboties radošajās darbnīcās.

Pasākuma laikā botāniskā dārza oranžērija būs slēgta, mudinot apmeklētājus doties dziļāk dārzā un izbaudīt ziemas pasākuma priekšrocības.

Noskaņu pasākums "Sveču mežs" radās pirms sešiem gadiem, kad pēc privātas iniciatīvas ar tūkstošiem svecīšu tika izgaismots Skaņākalna dabas parks. Sekojot apmeklētāju vēlmēm iepazīt un atklāt arī citus dabas objektus, pasākums divus gadus noticis Sietiņiezī, bet pagājušā gadā un šogad - Nacionālajā botāniskajā dārzā, informē Rašmane.

Pasākuma laikā dārzā darbosies divas ieejas, proti, ieeja kājāmgājējiem, kas atrodas pretim Salaspils dzelzceļa stacijai un Miera ielas vārti - iebraukšanai ar autotransportu uz bezmaksas autostāvvietu dārza teritorijā.

Biļetes uz pasākumu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs vai pasākuma dienā pie ieejas dārzā. Bērniem līdz sešu gadu vecumam un cilvēkiem ar kustību traucējumiem ieeja bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu