Reinis Liepa par baiļu pārvarēšanu: "Visgrūtāk ir sēdēt malā un uztraukties"

Foto: Mārtiņš Garais
Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp

Mūziķis Reinis Liepa šova "X Faktors" trešajā sezonā ieguva ceturto vietu. Sarunā ar TVNET ielūkojāmies, kas slēpjas aiz šā skatītāju mīluļa ārējās čaulas.

Pirmais, ko nevar neievērot, ir tas, ka gadu esi sācis ar nodzītu galvu.

Jā. Šī ir kāda ceturtā reize, kad es uz jauno gadu nodzenu matus. Tā gandrīz kļuvusi par tradīciju, bet tā vispār vienkārši sagribējās. Ziema it kā nav īstais laiks, jo auksti, bet... [Smejas.] New year, new me. Gribēju mammu pakaitināt.

Parasti jau mammām patīk, ka dēliņiem nav to garo trako matu!

Nē, manai mammai patīk, kad man ir gari mati. Viņa ir bišķi tāda alternatīva un dulla. Tieši gada noslēgumā biju aizbraucis pie viņas uz Ramsgeitu Anglijā. 

Redzēju “Instagram”, ka garajās svētku brīvdienās arī spēlēji uz ielas.

Man patīk spēlēt ielās, starp dziesmām var arī parunāties ar garāmgājējiem. Koncerti ir koncerti, bet šeit ir īsta brīvības sajūta. Nekad nevar zināt, kas notiks. 

Tas gan. Līdzīgi kā ar stopēšanu.

Uz kurieni esi stopējusi?

Tepat uz Latvijas lielajām pilsētām – Jelgava, Liepāja, Ventspils...

Ak dievs, nekad neesmu bijis ne Liepājā, ne Ventspilī. Ir pāķi, kuri nekad nav bijuši Rīgā, bet es esmu Rīgas pāķis, kurš nekad nav bijis uz šīm pilsētām. Vienkārši nav sanācis. 

Kādas atšķirības ir spēlēšanai uz ielas Latvijā un Anglijā?

Naudas ziņā nav lielas atšķirības. Latvijā garāmgājēji tevi pārsvarā ignorē, bet Anglijā cilvēki tiešām ir priecīgi par ielu muzikantiem, apstājas un paklausās, aprunājas, filmē. Latvieši tik atvērti ir tikai piektdienu vakaros vasarā. [Smejas.] Esmu spēlējis arī Polijā, viņi tur vispār ir pavisam traki, reizēm nav iespējams paspēlēt, jo grib runāties, atnes alu, sāk fotografēties! Atceros arī, ka Spānijā vienā tūristu pilsētā uzrāvāmies uz policijas – tur bija aizliegts spēlēt uz ielas un mums atņēma ģitāru... un tā pat nebija mana ģitāra! Joprojām esmu parādā vienam cilvēkam. Ielas ir tā vieta, kur ir radušās daudzas mūsu dziesmas.

Tu daudz blandies apkārt pa pasauli?

Kādreiz, tagad vairs ne. Latvija ir manas mājas. Tagad pēc “X Faktora” vairāk esmu pievērsies savai karjerai. Mēs ar grupu “Street Conference” sākām darbu pie albuma. Nav nemaz tik viegli kā sākumā likās, jo cenšamies balansēt savu skanējumu ar mūsdienīgiem elementiem. Janvāra beigās ir jāiznāk pirmajam singlam “Lai naktīs”. Mēs esam kaut kas uz indīroka pusi, dziesmas varētu izklausīties pēc tā, ko “Prāta Vētra” darīja divtūkstošo gadu sākumā. 

Nezināju, ka esi grupā.

Jā, arī mani grupas biedri bija pikti par to, ka “X Faktorā” tiku izcelts tikai kā solists, nevis daļa no grupas.

Un vēl Reinis Sējāns šovā uzlika uz manis to rokenrola lāstu! Es nezinu, kur viņš to izvilka, kāpēc... man daudzi piesienas, ka neesmu rokenrols, ko tu stāsti, labi ja poproks [smejas].

Nu bet ko es varēju darīt, tikai stāvēju un māju ar galvu.

Kāda ir tava dzīve pēc “X Faktora”?

Daudz pasākumu, koncertu. Mana dzīve ir mainījusies, bet grūti pateikt tieši kā... Daudz vairāk kontaktu ar īstajiem cilvēkiem, laikam jau tagad ir visas iespējas pacelt sevi un savu grupu. Ir vairāk atvērtu durvju. Arī daudz lielāka sabiedrības uzmanība, jādomā, ko saku, rakstu soctīklos, it īpaši tad, kad pats kļūstu par dīvāna ekspertu [smejas]. Bet no otras puses, daudzi mākslinieki, no kuriem esmu iespaidojies, visu mūžu bijuši atklāti un nebaidījušies no sava viedokļa. Var būt, ka tas arī veido to rokenrolu. Nekad neesmu gribējis no sevis baigo kretīnu taisīt vai mētāt swag, bet man arī “X Faktora” laikā vienmēr patika teikt, kā ir.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu re, kā! Šo svētdien šovs man beidzās. Ar savu balsi diemžēl netiku caur ekrāniem pie jums tik tuvu, cik gribējās un jūsu balsis netika līdz manim. Vai es bēdājos? ? Galīgi nē, esmu priecīgs par šo piedzīvojumu un visu, ko "X Faktors" man deva. Koncentrēties uz neveiksmi vnk nav laika. Ir jāizdara ļoti daudz, lai jums nebūtu ilgi jāgaida uz jaunumiem. Paldies X Faktora enerģiskajai komandai par pacietību un sapratni un liels paldies R. un M. Sējāniem par ieguldīto darbu. Paldies visiem JUMS par uzmundrinošajiem vārdiem, atbalstu un mīlestību pret manu daiļradi. Pēc tā arī uz šovu nācu un galu galā esmu ieguvis spēcīgu fanu pulku. Mūsu ceļojums tikai sākas. ROCK ON. ???? #blackismyhappycolor #musician #singer #kingcharles #republic #rikkifreeborn #streetconference #street_conference_band #xfaktorslatvia #xfactoruk #pusfināls #semifinal #tiesraide #tv #tv3 #skatieslv

A post shared by ?????? ????? (@rikki_freeborn) on

Tā kā tu esi noslēdzis līgumu ar viņiem, tev attiecīgi ir jāievēro arī tajā iekļautie noteikumi.

Man ir līgums līdz 2020. gada decembra beigām, jāsniedz intervijas, jāiet uzstāties viņu organizētajos koncertos. Baidos, ka vairs mani neaicinās nekur, jo, kad pērn decembrī bija jāuzstājas “Akropolē” Ziemassvētku koncertā, es zobu nervu iekaisuma dēļ nodziedāju tikai vienu dziesmu plānoto divu vietā. Vispār, ja pirms tam uz skatuves plosījos, tad šajā koncertā un arī pēdējā tiešraidē biju tāds “keh, keh, pieturiet manu “Tailenolu”". Pēc koncerta dabūju pa kaklu no producentiem, protams.

Īstenībā labi, ka dabūju ceturto vietu, nevis pirmo, būtu atkal jauns līgums, jauni ierobežojumi. Tam, kurš uzvar, šis līgums turpinās pat ar striktākiem punktiem. Es kaut ko tādu nevarētu izturēt, turklāt neesmu tas, kurš skrien pakaļ naudai. Laikam tas mani arī padara par tādu meh...

Pat ja man ir nauda, es to notriecu - nopērku kaut ko bērnam, tieku pie jaunas gičas, uztaisu baļļuku. Otrā vieta “X Faktorā” tad jau ir labāka, jo tāpat ir atpazīstamība, bet lielāka brīvība. Ceturtajai vietai arī nav ne vainas.

Ja tu būtu uzvarējis, tad tev turpmākos gadus būtu jāpakļaujas “Sony Music” un tu, iespējams, nevarētu rakstīt tādu mūziku, kādu vēlies.

Tā sanāk! Nu, paskaties, Kattie uzvarēja pirms gada, jauno singlu palaida pirms kādiem diviem mēnešiem tikai, kad jau atpazīstamība noplakusi. Gruzdiņš, kurš uzvarēja pirmajā gadā, jau arī nav kļuvis baigi slavens. Turpina darboties ar savu grupu pārsvarā. Uzvara nemaz nenozīmē tik daudz. Tas būtu ļoti iedragājis manu brīvību. 

Bet ja tev tik ļoti nepatīk noteikumi un ierobežojumi, kā tu tiki galā ar to, ka tevi šovā tik ļoti kontrolē?

Nebija tik traki, piemēram, mēs paši iesūtījām dziesmas, kuras gribētu dziedāt, un mentors un producenti izvēlējās. Ja nebija iesūtīts, paši atrada un iesacīja. Ar Reini Sējānu bija forši sastrādāties, jo viņš lika izkāpt no komforta zonas, tomēr atstājot tādu komforta “mētelīti”. Vispār gribētos kopā ar viņu ierakstīt kādu dziesmu, bet viņš ir ļoti aizņemts un mēs abi esam gana kautrīgi [smejas]. Ieraksts varētu būt riktīgi labs, jo viņš zina, ko dara. Gribētos kaut ko pasākt kopā. Runājot par mentoriem, es biju ļoti pārsteigts par Maratu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Labvakar, mani draugi un fani! Pagājušā svētdiena bija īpaša diena manā dzīvē. Pierādījās, ka ne vienmēr vokālā precizitāte ir svarīgākais faktors šovā un uz skatuves. Es atdevu visu savu enerģiju un harizmu jums, atstājot sevi tukšu. Ar pārliecību var gāzt kalnus! Nākamajam šovam trenējos ar vēl lielāku degsmi, lai nošautu visus zaķus ar diviem šāvieniem! Un es nedomāju pārējos dalībniekus kā zaķus, bet gan ar balsi un harizmu paņemt tautu (jo cilvēki jau pārprot) ? Darīšu visu, lai iekarotu arī tās sirdis, kuras neesmu vēl uzrunājis. Esam palikuši TIKAI četri un es nevēlos šeit apstāties. Lielu lomu šajā visā spēlē TU, klausītāj. Tu zini, kas tev svētdien jādara! ? ???? Tiekamies svētdien! ROCK ON! ? #blackismyhappycolor #semifinals #xfactoruk #xfaktorslatvia #thesoundpoets #onerepublic #tiesraide #kinostudija #tv3 #skatieslv

A post shared by ?????? ????? (@rikki_freeborn) on

Kāpēc?

Man kādreiz šķita, ka viņš ir tāds riktīgais mačo čalis, iedomīgs tips, “mans penijs tavā kasē”, bet ir pilnīgi otrādi. Viņš nav iedomīgs, bet gan nenormāli jauks un rūpīgs cilvēks. Kluss. Dziesmas, kuras viņš dzied “Musiqq”, laikam raksta viņš, jo man liekas, ka “Bermudu divstūrim” raksta tas otrs čalis. Tik pieklājīgs, tik savākts. Viņš ļoti rūpējas par saviem dziedātājiem. 

Esmu novērojusi, ka Latvijas “X Faktora” dalībnieki mēdz doties piedalīties arī citu valstu muzikālajos šovos, vai tev pašam kaut kas tāds ir plānā?

Negribētos vēl iet uz šiem talantu šoviem. Ja nu vienīgi kā grupai un tāpat bez vēlmes uzvarēt, bet gan paspridzināt, dabūt atpazīstamību. 

Kā redzams, uzvara nav galvenais.

Man pašam gan gribētos aiziet uz kādu vietējo ēst gatavošanas šovu! Man tik ļoti patīk taisīt ēst! Un ja vēl pie kameras. Laikam kaut kāds uzmanības trūkums [smejas]. Es uzskatu, ka pēc piedalīšanās tādā šovā kā “X Faktors” būtu drīzāk jāsāk strādāt pie sevis, mēģināt pašam kaut ko darīt, nevis ķep ļep no viena šova uz otru, tā arī neko diži pats neuzrakstot. Tas parāda, ka tev nav ambīciju. Ja viss, ko vari, ir iet pa šoviem dziedāt kaverversijas... nu, tas noteikti nav priekš manis. 

Ko bērns teica, redzot tevi TV ekrānā?

Viņš mani ļoti atbalstīja. 

Cik viņam gadiņu?

Seši. Tas bija tik aizkustinoši. “X Faktora” laikā sanāca ļoti maz būt ar viņu, bet viņš bija ļoti saprotošs. Mazs bērns saprot, bet ar pieaugušiem cilvēkiem citādāk. Viņš deva man tādu pārliecību! “Tētis uzvarēs!” Es gan neuzvarēju, bet tas mani TĀ dzina uz priekšu. Bērna vārdi bieži vien ir spēcīgāki, jo pieaugušie ne vienmēr saka, kas uz mēles. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?????? ????? (@rikki_freeborn) on

Cik saprotu, tu neesi kopā ar bērna māti, bet esi citās attiecībās.

Es neesmu brīvs vīrietis. Fanes ir un bija vīlušās [smejas]. Sanāca tā, ka jau neilgi pēc šķiršanās man paveicās atrast jaunas attiecības. 

Tā sava cilvēka atrašana laikam bija pēkšņa un negaidīta. 

Ļoti negaidīta... augusts, septembris un oktobris bija ļoti tumši mēneši manā dzīvē. Es biju apsvēris iespēju pat atteikt dalību “X Faktorā”. Daudz ballējos, zaudēju motivāciju.

Tieši šajā grūtajā brīdī “X Faktors” laikam tev deva jaunu režīmu, rāmi, kurā iekļauties.

Jā, un šis režīms ir saglabājies. Tas ir ļoti patīkami. Pēc šova viss tiešām iet uz labo pusi.

Skatītāji jau sen ievērojuši, ka tev uz kakla ir milzīgs rozes zieda tetovējums - vari atklāt, kāds stāsts aiz tā slēpjas? 

Tas ir mans pirmais tetovējums.

Uzreiz uz kakla?

Jā! Vai ne – pozeris! [Smejas.] Man laikam bija 21. Man čoms bija teicis, ka uz kakla iz vissāpīgāk, un es, protams, “pff, davai!”. Vēl arī tas, ka tiku pie tā bez maksas no tetovētāja, kurš trenējās. Man pat īsti nebija idejas tam tetovējumam, bet viņam tolaik labi sanāca rozes. Sākumā tā  gan bija sarkana... labi, ka krāsa izgāja, jo sapratu, ka man patīk tikai melnbalti tetovējum!. Man ir vēl daži mazi tetovējumi. Es uz rokas vēl gribu mammas portretu un apakšā uzrakstu “Mom” [smejas].

Esmu redzējusi, ka tavos sociālajos tīklos figurē arī vārds "Freeborn".

Pirmajā grupā, kurā spēlēju, bija dziesma “Freeborn”, un man tas ļoti iepatikās. Dziesma bija par to, ka cilvēku iesprosto bailes un labāk ir nebaidīties. Tas uz mūžu iespiedās atmiņā. Bailes mani bremzē, un katru reizi, kad pārkāpju tām pāri, es saprotu, ka nebija no kā baidīties. Visgrūtāk ir sēdēt malā un uztraukties.

Kādi kopumā ir tavi nākotnes plāni – kur tu redzi sevi pēc 10 gadiem?

Hmm, es redzu sevi kādā koncertā ar grupu. Vai arī mājās, ar ģimeni labi pavadot laiku. Es pat nezinu, desmit gadi ir daudz. Bet nākotnes plāni tuvākajiem gadiem noteikti ir saistīti ar mūziku un “Street Conference”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#blackismyhappycolor #xfaktorslatvia #skatieslv #kalniempāri

A post shared by ?????? ????? (@rikki_freeborn) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu