Pabeigta viena no pēdējām Zahas Hadidas projektētajām ēkām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zaha Hadid Architects

Saulainajā ASV pilsētā Maiami pabeigta viena no pēdējām leģendārās arhitektes Zahas Hadidas projektētajām celtnēm. 

Kopš arhitektes Zahas Hadidas pēkšņās nāves 2016. gadā vēl šogad tiek pabeigtas pēdējās talantīgās arhitektes projektētās celtnes - viena no tām ir debesskrāpis siltajā Floridas pilsētā Maiami. Savdabīgās formas debesskrāpis ir 215 metrus augsts, kas to padara par vienu no augstākajām celtnēm pilsētā - šeit 62 stāvos būs izkārtoti luksusa klases dzīvokļi. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Celtne uz pārējo ēku fona izceļas ar savdabīgiem, plūstošiem fasādes motīviem, kurus veido 5000 ar stiklšķiedru stiprinātas betona detaļas. Ēkas ārējās daļas viegli vijīgās formas ir manāmas jau debesskrāpja pašos pirmajos stāvos, kas vienlaidus savienojas ar balkoniem un terasēm augšējos stāvos. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Lai gan vijīgās formas ir Zahas Hadidas vizītkarte, tomēr Maiami debesskrāpim tās ir veidotas apzināti. Floridas štats ir teju bēdīgi slavens ar tā postošajām vētrām, kas nereti piemeklē arī saules pielieto Maiami pilsētu. Debesskrāpja pamati ir veidoti īpaši dziļi jeb 52 metru dziļumā, kas nostiprina ēku un neļauj tai šūpoties spēcīgas vētras gadījumā. Savukārt fasādes neregulārie paplašinājumi un sašaurinājumi, cauruļu tipa struktūras un režģi spēs novirzīt vēja plūsmas, tādējādi samazinot vēja triecienus pret fasādi, vēsta arhitektu biroja "Zaha Hadid Architects" preses relīze. 

Foto: Zaha Hadid Architects

Neparastās fasādes formas ir vērojamas ne tikai eksterjerā, bet arī interjerā, piemēram, peldbaseina telpā, iekštelpu dārzā pirmajā stāvā, kā arī dažos ēkas dzīvokļos. Ēkā ir izvietoti 83 dažādu izmēru dzīvokļi, kuru starpā ir arī vairāku stāvu dzīvokļi un apartameti, kas aizņem veselus stāvus. Ēkas celtniecība sākās 2015. gadā, ēkas kopējās izmaksas ir 300 miljoni ASV dolāru.

Foto: Zaha Hadid Architects
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu