Mākslas tirgū nonācis rets Pauļuka darbs un lielizmēra Edītes Pauls-Vīgneres gobelēns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Centrā Kārļa Rozena darbs, pa labi Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta gobelēns
Centrā Kārļa Rozena darbs, pa labi Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta gobelēns Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas mākslas cienītājiem jau šā gada 8. februārī ir iespēja tikt pie vairākiem retiem un augstvērtīgiem darbiem. Pirmo šā gada mākslas darbu izsoli rīko viena no zināmākajām mākslas galerijām "Jēkabs" (Vecrīgā, Jēkaba iela 26/28), piedāvājot par darbiem solīt gan klātienē, gan internetā. 

Kopumā izsolē tiks piedāvātas 207 lotes – vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku gleznas, grafikas, plakāti, lietišķās mākslas priekšmeti un grāmatas. Glezniecības tehniku izsolē pārstāv tādi izcili mākslinieki kā Jānis Pauļuks, Rūdolfs Pinnis, Jānis Ferdinands Tīdemanis, Indulis Zariņš, Biruta Baumane, Kārlis Rozens, Leo Svemps, Edvards Grūbe un citi.

Izsoles organizatori īpaši izceļ Jāņa Pauļuka 1977. gada gleznu “Krustojumu ritmi”, kurā atspoguļojas māksliniekam raksturīgā dinamika un krāsu palete. Pauļuka daiļradē šāda formāta darbi parasti tika veikti pēc pasūtījuma, nonāca privātajās vai valsts institūciju kolekcijās un šobrīd pārsvarā atrodami muzeju krājumos, kas šo gleznu padara par retumu mākslas tirgū. Glezna ir bijusi eksponēta vairākās izstādēs Rīgā un Maskavā, kā arī ir reproducēta. Darba sākumcena 15 000 eur. 

Jānis Pauļuks "Krustojumu ritmi", finieris/eļļa 147/148 cm, 1977. gads
Jānis Pauļuks "Krustojumu ritmi", finieris/eļļa 147/148 cm, 1977. gads Foto: publicitātes

Īpašs ir arī Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta (198x288 cm) gobelēns, kuru deviņdesmito gadu sākumā par 5000 vācu markām iegādājās kāda trimdas latviešu ģimene, taču tagad tas atgriezies tirgū.

Sākuma cena 3300 eur.

Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta (198x288 cm) gobelēns
Edītes Pauls-Vīgneres lielformāta (198x288 cm) gobelēns Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa kompozīcijā "Ziedi" redzams mākslinieka iemīļotais trauksmainais otas triepiens un spēcīgās krāsu kombinācijas. Glezna ir tapusi 30. gadu vidū – šī perioda gleznas mākslas tirgū parādās daudz retāk nekā mākslinieka vēlāko, trimdas laiku darbi. Ziedu gleznojumu plejādē jāizceļ arī Leo Svempa 1940. gada “Kluso dabu ar ziediem”, kas pārstāv nozīmīgu Svempa daiļrades daļu – ziedu klusās dabas.

Jānis Ferdinands Tīdemanis “Ziedi”
Jānis Ferdinands Tīdemanis “Ziedi” Foto: publicitātes

Izsoles piedāvājumā ir arī Džemmas Skulmes figurālā eļļas glezna “Sieviete zilā”. Tā pārstāv mākslinieces deviņdesmito gadu beigu - 2000. gadu sākuma daiļradi. Gleznas motīvā redzamas atsauces uz mākslinieces sešdesmito gadu daiļrades posmu, kurā sievietes tēls tika atainots no ikonu glezniecības aizgūtā manierē, uz koka dēlīša, papildinot to ar zelta krāsas elementiem.

Džemme Skulme “Sieviete zilā”
Džemme Skulme “Sieviete zilā” Foto: publicitātes

Gleznotājas Birutas Baumanes akts "Modelis Baiba" ilustrē viņas mīlestību uz sarkano krāsu, kas mākslinieces darbos ir lietota ļoti intensīvi. Glezna ir tapusi leģendārajā Mūrnieka aktu studijā, ko tolaik apmeklēja arī tādi mākslinieki kā Aleksandra Beļcova, Felicita Pauļuka, Vilis Ozols, Vita Merca un citi. Gleznā atklājas nelielas fovisma ietekmes, kas bija īpaši raksturīgas mākslinieces klusajām dabām – izteikti konturēti figūru apjomi un lieli krāsu laukumi.         

Izsolē pieejamas arī Neles Zirnītes, Ivara un Helēnas Heinrihsonu, Māra Bišofa un citu autoru grafikas. Māris Bišofs ir mākslinieks un ilustrators, kurš strādājis ne tikai Latvijā, bet arī Izraēlā, Francijā, ASV un citviet. Viņa zīmējumi publicēti daudzos pasaulē zināmos laikrakstos un žurnālos. Viņa mākslas tirgū ir ārkārtīgs retums. Februāra izsoles piedāvājumā ir divas Bišofa septiņdesmitajos gados sietspiedes tehnikā drukātas grafikas – "Mr. Buffalo Bill" un "Mākslas izstāde", kurās atklājas māksliniekam raksturīgais sociālpolitiskais komentārs. Savukārt izcilās grafiķes Neles Zirnītes oforts "Valdnieks" ir iekļauts pasaules labāko grafikas darbu katalogā "The Best of Printmaking". Tajā cilvēka ķermenis reprezentē dvēseles čaulu, bet fonā atainotais pilsētas skats norāda uz civilizācijas ietekmi uz vidi, padarot 1988. gadā tapušās grafikas tematu aktuālu arī šodien.

Nele Zirnīte “Valdnieks”, 1988.gads
Nele Zirnīte “Valdnieks”, 1988.gads Foto: publicitātes

Izceļams ir arī tehniski augstvērtīgi izstrādātais Rēzeknes mākslinieku kopas dibinātāja Franciska Varslavāna pirmskara akvarelis "Iela Rēzeknē" – šāda līmeņa Varslavāna darbi mākslas tirgū parādās samērā reti.

Lietišķās mākslas priekšmetu piedāvājumā jāizceļ plašais Iļģuciema stikla fabrikas trauku klāsts. Izsolē būs pieejamas kopumā 27 lotes – gan trauku komplekti, gan atsevišķi dažādās stikla apstrādes tehnikās tapuši trauki. Īpaši klātienes izsolei atlasītas arī deviņas grāmatas, ieskaitot tādu retumu kā 1699. gadā izdotā Georga Manceļa "Ilgi gaidītā latviešu sprediķu grāmata".

Izsoļu nams/galerija "Jēkabs" regulāri organizē gan klātienes, gan tiešsaistes izsoles. Astotā februāra izsoles izstāde ir aplūkojama no 31. janvāra līdz 8. februārim.

Jāpiebilst, ka pircēja komisija par mākslas darbu ir 20%.

Pilns mākslas priekšmetu katalogs aplūkojams šeit

Foto: Ieskats izsoles darbos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu