Skate „Gada labākā būve Latvijā 2019”: Latvijas dienvidaustrumu labākās būves (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ekspedīcijā pa Viesītes, Preiļu, Līvānu, Ogres un Salaspils novadu žūrija vērtēja vietējos dārgakmeņus – jaunās būves.

Foto: Publicitātes foto

Skolas ēkas pārbūve ar funkcijas maiņu Sporta skolas un Veselības un sociālās aprūpes centra vajadzībām

Bijušās Viesītes profesionālās arodvidusskolas ēka, kas celta pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, pārbūvēta. No vecās ēkas palikušas tikai nesošās sienas. Vienā spārnā iekārtojusies Sporta skola, kurā vēl jāpabeidz zāle, bet otrā – Veselības un sociālās aprūpes centrs. Centra direktore Ilga Laizāne ir apmierināta ar gaišajām telpām. Lielākā daļa no 54 centra iemītniekiem dzīvo pa divi. Ikvienā istabā ir sava duša un tualete. Šajās telpās nav sliekšņu, lai ērti staigāt un braukt ar ratiņiem.

Anita Grīnfelde, Latvijas Ģeotehniķu savienības valdes locekle: „Padomju mantojums ir ieguvis jaunu veidolu, noderīgu cilvēku aprūpei. Apsveicami, ka ir tik daudz domāts par cilvēku ērtībām.”

Foto: Publicitātes foto

Dzīvojamās mājas pārbūve par viesnīcu Jēkabpilī

Viesnīcas ierīkošana un uzturēšana ir tikai viens no variantiem, ko šeit varētu darīt. Pašvaldība ir sakārtojusi brūkošu ēku un plāno to iznomāt ilgtermiņā. Diemžēl pašvaldības izsolē prasītā nomas maksa jau vairākas reizes nevienam nav šķitusi piesaistoša. Šobrīd nomas maksa nokritusi līdz 600 eiro mēnesī, bet būšot jāsamazina vēl, jo nomniekam jārēķinās ar vēl vismaz 1900 eiro mēnesī lieliem ēkas ekspluatācijas izdevumiem, neskaitot tēriņus par elektroenerģija. Pagrabstāvā žūriju sagaidīja patlaban pārbūvētās ēkās reti sastopams šķidrā kurināmā katls un cisternas degvielas glabāšanai.

Juris Mellēns, Valmieras pilsētas galvenais būvinspektors, Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociācija: „Ēkas apkures katls darbojas ar dīzeļdegvielu. Tas ir unikāli. Pozitīvi, ka ēkas fasādē saglabāta vēsturiskās ēkas ķieģeļu ārsiena.”

Foto: Publicitātes foto

Fabrikas, Celtniecības un Stirnu ielas infrastruktūras jaunbūve un rekonstrukcija uzņēmējdarbības attīstībai Līvānu industriālajā zonā

Lai attīstītu uzņēmējiem atbilstošu vidi, kuru, protams, izmanto visi, sakārtota iela Līvānu industriālajā zonā. Visā tās garumā ierīkots gājēju celiņš un veloceliņš. Mūsdienīgajās autobusa pieturās padomās par akcentiem, kuri raksturo vietu. Piemēram, pieturā „Katlu māja” gaidītāju sola virsma ir radiators, kuram piestiprināts dēlis. Stilīgi un ērti.

Normunds Grinbergs, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents: „Redzams, ka pasūtītājs un būvnieks ir centušies, lai kvalitatīvi izdarītu darbu un vietu padarītu interesantāku. Žūrija to pamana.”

Foto: Publicitātes foto

Preiļu pils parkā atjaunoti Daugavpils ieejas vārtu stabi

41 hektāru plašais parks ap Preiļu pili tiek sakārtots. Vārtu stabus atjaunojis SIA „Preiļu celtnieks”. Šis Egila Stikāna vadītais uzņēmums ir veicis arī Preiļu pils atjaunošanas pirmās kārtas darbus. Darbā izmantoti autentiski materiāli. Ne viss bijis nopērkams. Izrādās, ka Latvijā nevar iegādāties nedzēstus kaļķus. Kaļķus gatavojuši paši. Jaunieši, kuri apgūst apmetēja profesiju, divas dienas šeit piedalījušies meistarklasē.

Egīls Emersons, SIA „Betonam.lv” valdes loceklis, Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāvis: „Pirmajā acu uzmetienā vienkāršs objekts, bet jāņem vērā, ka stabi ir ilgi stāvējuši bez cepurēm, tie ir piesūkušies ar mitrumu gan no augšas, gan pamatiem. Vēl būtu derējusi hidroizolācija. Vizuāli izskatīgs objekts, kurš izdalās uz parka fona.”

Foto: Publicitātes foto

Sociālā centra ēka Ogrē

Gaiša 2000 kvadrātmetru plaša jaunbūve. Šeit strādā 60 cilvēki, nodrošinot sociālo palīdzību visiem Ogres novadā dzīvojošajiem. Klientu loks ir plašs – cilvēki ar īpašām vajadzībām, seniori, trūcīgie, no vardarbības cietušie. Šobrīd palīdzības saņēmēju skaits svārstās ap 6000.

Uģis Bratuškins, Dr. arch.,  RTU Arhitektūras fakultātes dekāns, profesors: „Ļoti atbilstoši izvēlētas krāsas gan ēkas ārpusei, gan iekštelpām. Telpas izvietotas ļoti pārdomāti, protams, vide ir atvērta, pieejama visiem. Redzams, ka domāts par cilvēkiem. Gan tiem, kuri šeit vēršas pēc palīdzības, gan tiem, kuri šeit strādā ikdienā.

Foto: Publicitātes foto

Jāņa Čakstes prospekta pārbūve (2. kārta) Ogrē

Izskatīgas autobusa pieturas, laternas, glīts trotuārs, kvalitatīvi uzklāts asfalts. Tā ir tikai objekta redzamā daļa. Zem asfalta slēpjas kanalizācijas sistēma uz attīrīšanas iekārtām. To izbūvēt bijis sarežģīti, nācies urbties cauri dolomīta slānim.

Leonīds Jākobsons, Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektors: „Darbu kvalitāte ir augsta. Ogrēnieši ir ieguvuši par vienu labi sakārtotu vietu vairāk.”

Foto: Publicitātes foto

Teritorijas labiekārtošana Jāņa Čakstes prospektā 1, Ogrē

Lieliski iekārtots rotaļu laukums pašā upes krastā. Šajā vietā aug savvaļas orhidejas. Tāpēc, lai nokļūtu līdz upei, pāri pļaviņai jāiet pa jauno tiltu uz pāļiem. Nav novērošanas kameru, kas sekotu gājējiem vai laukuma izmantotājiem. No metāla un plastmasas ražotās iekārtas rotaļām apdomīgi uzstādītas izturīgas. Iekārtām ir piecu gadu garantija. Ir aktivitāšu zonas mazākiem un lielākiem bērniem.

Andris Drēska, Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas valdes loceklis: „Gandarī būvnieku saudzīgā attieksme pret biotopu. Pārdomāti izvietotas kvalitatīvas iekārtas rotaļām un ierīkotas zonas dažāda vecuma apmeklētājiem.”

Foto: Publicitātes foto

Sporta un rekreācijas zonas labiekārtojums Saulkalnes daudzstāvu namu iekšpagalmā

Metāla garāžu vietā starp Saulkalnes piecstāvu namiem un Daugavu ierīkots labiekārtots sporta un atpūts laukums, ar kuru lepojas Salaspils novada ainavu arhitekte Daiga Veinberga. Vietējie iedzīvotāji pret ieceri sākumā izturējušies skeptiski, bet vēlāk piekrituši, iesaistījušies un ieteikuši izbūvēt arī pludmales volejbola laukumu. Pirms būves veikta rūpīga vietas izpēte. Tajā piedalījušās arī topošās ainavu arhitektes, praktikantes no LLU. Teritorija atvērta. Ar suņiem gan atļauts staigāt tikai pa celiņiem. Videonovērošanas kameru nav, bet cilvēki viens otru uzmanot.

Daiga Skujāne, Dr. arch., LLU Vides un būvzinātņu fakultātes dekāne, profesore: „Ļoti atbilstoši, balstoties uz pētījumiem, izveidota publiskā ārtelpa. Pārdomāti izvietotas atpūtas un aktivitāšu zonas. Šeit labi var justies dažāda vecuma cilvēki. Mākslīgais reljefs šo vietu dara mājīgu. Daudz kvalitatīvu augu, saglabātie koki iekļaujas ainavā.”

Foto: Publicitātes foto

Salaspils 2. vidusskolas teritorijas labiekārtojuma rekonstrukcija ar rotaļu un sporta laukumiem

Ap Salaspils 2. vidusskolu iekārtotas vairākas sporta zonas, rotaļu un atpūtas vietas, zaļā āra klase ar skolas soliem. Šo visu var izmantot ikviens. Īpaši pievilcīgs jauniešiem ir vingrošanas laukums. Teritorija ir apgaismota un naktī tiek slēgta. Daudzi skolēni uz skolu brauc ar velosipēdiem, tāpēc papilnam velostatīvu. Apkārtnē izvietotas trīs skolas. Salaspils novada domes iecere ir izveidot šeit jauniešiem piemērotu, drošu rajonu. Tam atbilstoši tiek iekārtota apkārtne, samazināta transporta plūsma.

Pēteris Gode, Būvniecības valsts kontroles biroja Kontroles departamenta Inženiertehniskās nodaļas vecākais eksperts: „Korekta, kārtīga vieta. Ikviena detaļa nostrādāta precīzi un ar lielu rūpību. Bruģakmeņu krāsa ir ļoti gaumīga, pieskaņota celiņa apmalēm. Lai palaidņi naktī nelauztu metāla žoga stieņu galus, tos vajadzēja taisīt īsākus. Tad blēņu darbi nebūtu pa spēkam.”

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu