Nedēļas nogalē četras Latvijas mākslas darbu un priekšmetu izsoles

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Gleznas
Gleznas Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šonedēļ vairākos izsoļu namos norisināsies mākslas darbu un mākslas priekšmetu izsoles. Izsoļu segmentā sevi pieteiks K. K. fon Stricka villa ar pirmo "Rīgas mazāko izsoli", ikmēneša izsole ar augstvērtīgiem darbiem būs gan galerijā "Jēkabs, gan "Antonia", savukārt iknedēļas piedāvājums pieejams arī galerijā "Birkenfelds". Lūk, neliels ieskats gaidāmajās izsolēs.  

K. K. fon Stricka villā "Rīgas mazākā izsole"

Sestdien, 7. martā plkst. 19 K. K. fon Stricka villā norisināsies pirmā "Rīgas Mazākā izsole", kuras ietvaros tās apmeklētājiem būs iespējams iegādāties vairāku atzinību guvušu latviešu mākslinieku darbus par saprātīgām cenām. Vakara gaitā apmeklētāji būs aicināti arī baudīt vairākus muzikālus priekšnesumus un performances. Izsolē būs iespējams iegādāties klasiķu Ilmāra Blumberga un Helēnas Heinrihsones, kā arī jaunākas paaudzes mākslinieku - Kristiana Brektes, Evelīnas Deičmanes, Andra Eglīša, Ivetas Gabaliņas, GolfClayderman, Pauļa Liepas, Moreanimalthanzooallowed, Katrīnas Neiburgas, Kaspara Podnieka, Roberta Rūrāna, Kriša Salmaņa un Shady Ladies darbus.

Izsoli vadīs Marija Bērziņa un par dejām rūpēsies Mārtiņš Grauds.

Jāpiebilst, ka šajā izsolē nav iespējams solīt attālināti. 

Krišs Salmanis "Ideāli tāli". Sākumcena - 85 eiro. 23x16,5cm. Objekts 2020
Krišs Salmanis "Ideāli tāli". Sākumcena - 85 eiro. 23x16,5cm. Objekts 2020 Foto: publicitātes

Galerijā "Birkenfelds" Skulme, Strunke un Baumane

Galerijā "Birkenfelds" (Kaļķu ielā 28, Hotel Roma, 4. stāvs) mākslas darbu un priekšmetu izsoles norisinās katru nedēļu. Arī šo svētdien mākslas interesentiem ir iespēja solīt par Latvijas glezniecības klasiķu - Džemmas Skulmes, Maijas Tabakas, Niklāva Strunkes un citiem darbiem. Īpaši jāizceļ grafiķa un scenogrāfa Ilmāra Blumberga (1943-2016) liela formāta (72,5 x 103 cm) 1995. gada sietspiedes darbs "Dzeltenais kalns". Tā sākumcena 1000 eiro.

"Dzeltenais Kalns"
"Dzeltenais Kalns" Foto: Publicitātes foto / Galerija "Birkenfelds"

Diezgan reti izsolēs nonāk Birutas Baumanes darbi. 1997. gada klusā daba ar sākuma cenu 2000 eiro ir labs ieguldījums mākslā.

Biruta Baumane "Klusā daba" 1997
Biruta Baumane "Klusā daba" 1997 Foto: Publicitātes foto / Galerija "Birkenfelds"

Viss svētdienas izsoles piedāvājums aplūkojams šeit

Izsoļu namā/galerijā "Jēkabs" Iltnere, Pauļuks un Iļģuciema fabrikas trauki

Izsoļu nama/galerijas Jēkabs telpās sestdien, 7. martā norisināsies 65. mākslas darbu izsole. Izsolē tiks piedāvātas 215 lotes – vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku gleznas, grafikas, plakāti, lietišķās mākslas priekšmeti un grāmatas. Glezniecības tehniku izsolē pārstāv tādi mākslinieki kā Ieva Iltnere, Jānis Pauļuks, Kārlis Melbārzdis, Biruta Delle, Leo Svemps un citi. Mūsdienu glezniecības kontekstā jāizceļ Ievas Iltneres 1998. gada glezna "Istaba", kurā atklājas mākslinieces gaumīgi ieturētais  stils un joprojām iemīļotā tēma – cilvēks telpā. Gleznā redzama māksliniecei raksturīgā klusināti pelēcīgā toņu palete un vibrējošs krāsas triepiens, kas turpmākajā daiļradē atkāpjas grafiskāku izteiksmes līdzekļu priekšā.

Sākumcena - 1400 eur.

Ievas Iltneres 1998. gada glezna “Istaba”
Ievas Iltneres 1998. gada glezna “Istaba” Foto: publicitātes

Izsolē būs pieejamas arī Neles Zirnītes, Māra Ārgaļa, Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un citu autoru grafikas un tušas zīmējumi, kā arī Džemmas Skulmes un Kurta Fridrihsona akvareļi. Aleksandras Beļcovas tušas zīmējums pārstāv ciklu “Dienvidfrancijas iespaidi”. Francijai mākslinieces daiļradē ir īpaša loma – veselības problēmu dēļ viņa tur pavadīja vairākas ziemas, galvenokārt uzturoties Vansā un, veselībai uzlabojoties, apmeklējot arī

Izsolē tiks izsolīta plakātu kolekcija, kurā ietilpst sešpadsmit plakāti. Pārstāvēto autoru vidū ir Verners Linde, Alfrēds Švedrevics, Bruno Jaunzems, Rihards Zariņš, Ģirts Vilks, Arnolds Pankoks, Andris Breže un citi. 

Lietišķās mākslas priekšmetu piedāvājumā jāizceļ plašā Iļģuciema stikla fabrikas trauku kolekcija. Kolekcijā ietilpst kopumā 31 lote  – gan trauku komplekti, gan atsevišķi dažādās stikla apstrādes tehnikās tapuši trauki. Iļģuciema Stikla fabrikas produkcija šobrīd mākslas priekšmetu tirgū piedzīvo pacēlumu – šāda tendence ir vērojama pēdējā pusgada laikā. Šobrīd priekšmetu cenas vēl ir pieejamas, taču to skaits, ņemot vērā trauslo materiālu, tirgū nav liels. Fabrikas darbības aizsākumi ir datējami ar 1884. gadu, kad tika dibināta Jakoba Beka (Jacob Beck) stikla fabrika. Vēlāk, 30. gados tika nodibinātā A/S “Iļģeciema stikla fabrika”, 1940. gadā pārdēvēta par “Ciema stikla fabriku” un savu visplašāk pazīstamo nosaukumu “Iļģuciema stikla fabrika” ieguvusi pēc Otrā Pasaules kara. Galerijas pārstāvji secina – mainoties tendencēm interjera dizainā, ir audzis pieprasījums pēc šādiem interjera priekšmetiem un traukiem, jo tie atkal iederas mājokļa iekārtojumā.

Iļģuciema stikla fabrikas ziedu vāze. Sākumcena 25 eur.

Foto: publicitātes

Izsoles katalogs pieejams šeit.

Galerijā "Antonija" jauni Unas Lekuzes darbi

Klasiskās mākslas galerijā "Antonija" (Brīvības ielā 157-2) arīdzan šonedēļ norisinās ikmēneša izsole, kas noslēgsies piektdien, 6. martā. Izsolē par salīdzinoši zemām sākumcenām - 65 un 165 eiro pieejami trīs jauni talantīgās gleznotājas Unas Lekuzes darbi.

TVNET interviju ar Lekuzi var lasīt šeit

Una Lekuze (1990) "Lasītāja". 2020. Audekls, eļļa, 90x100 cm
Una Lekuze (1990) "Lasītāja". 2020. Audekls, eļļa, 90x100 cm Foto: www.antonia.lv

Izsolē tiek piedāvāti arī vairāki Indriķa Zeberiņa zīmējumi, Jāņa Gunāra Kalnmaļa (1939) klusās dabas un daudz kas cits. Izsoles katalogs pieejams šeit.

Jāpiebilst, ka gandrīz visās izsolēs pie nosolītās cenas jāpieskaita klāt arī komisijas nauda, kas parasti ir 20%.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu