Skate "Gada labākā būve Latvijā": labākās būves Rīgā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars

Skates „Gada labākā būve Latvijā 2019” ietvaros žūrija Rīgā izvērtēja ļoti dažādu objektu areālu – sākot ar milzīgiem tirdzniecības centriem, beidzot ar modernu biroju ēku. Iepazīstinām ar žūrijas locekļu viedokļiem par šīm būvēm.

Dzīvojamā jaunbūve Baložu ielā

Uģis Bratuškins, Dr. arch., RTU Arhitektūras fakultātes dekāns, profesors: „Ēka ir jauks pienesums Pārdaugavas ainavā, iejūtīgi iesēdināta vidē. Ļoti atbilstoša šai vietai pēc apjoma. Būvdarbi ir veikti kvalitatīvi. Koplietošanas telpās ir piemēroti gaismas avoti, gaumīgi lieli dzīvokļu numuri. Ēkai ir funkcionāli, pārdomāti izvietoti balkoni. Domāju, ka iedzīvotāji šeit jutīsies labi.”

Foto: Publicitātes foto

Valsts probācijas dienests

Arturs Lešinskis, Dr. sc. ing., RTU BIF profesors, LLU VBF un RISEBA FAD viesprofesors, SIA „Lafivents” valdes priekšsēdētājs: „VAS „Valsts nekustamie īpašumi” ir precīzi definējusi uzdevumu būvniekam – rekonstruēt telpas Lomonosova ielā atbilstoši Valsts probācijas dienesta vajadzībām. Rezultāts ir gaišas telpas, kurās patīkami atrasties gan darbiniekiem, gan klientiem. Nekā pārmērīga, bet izmantotie materiāli un darbu kvalitāte sola, ka šīs telpas kalpos ilgi.”

Foto: Publicitātes foto

Daudzfunkcionālais centrs „Akropole”

Sandris Liepiņš, sertificēts energoauditors, būvinženieris, Latvijas Inženierkonsultantu asociācija: „„Akropole” ir uzlikusi augstu latiņu tirdzniecības centru un biroju telpu iznomātājiem, kādām ir jābūt pirmšķirīgām telpām. Telpas ir ar augstiem griestiem, plašas, šeit ir patīkami ilgi uzkavēties. „Akropole” ir iespaidīga ne tikai ar savu milzīgo stāvu, ietilpību un iekštelpu dizainu, bet arī ar tehnisko varēšanu. Līdz -5 grādiem telpu apkurei pietiek ar atgūto siltumu no ledus arēnas saldēšanas iekārtām un nomnieku izmantotajām saldēšanas iekārtām. Būvei ir energoefektivitātes A klase. Skaidrs, ka šādu būvi var uzcelt, tikai izmantojot BIM jeb Būves informācijas modelēšanu.”

Foto: Jānis Škapars

Daudzdzīvokļu māju jaunbūves Gaiļezera ielā

Kārlis Birums, SIA „BYKO-LAT” biznesa attīstības vadītājs, Koka būvniecības klāsteris: „Dzīvokļi Gaiļezera ielas mājās ir labi plānoti. Darbi veikti kvalitatīvi. Diemžēl maz āra autostāvvietu un ēkās esošo autostāvvietu. Tomēr šis ir komercprojekts, tāpēc domāju, ka pasūtītājs ir visu ļoti precīzi aprēķinājis. Labi izveidota atpūtas vieta ārtelpā.”

Foto: Publicitātes foto

Tirdzniecības centra „Alfa” rekonstrukcija

Sandra Gusta, Dr.oec., LLU Arhitektūras un būvniecības katedras vadītāja, asociētā profesore: „„Alfa” ir ļoti populāra gan kā iepirkšanās centrs, gan kā tikšanās vieta, jo atrodas Rīgas galvenās ielas malā, tāpēc tās rekonstrukcija pievērsa lielu sabiedrības uzmanību. Darbi bija sarežģīti, sekoju tiem līdzi, bet rezultāts patiesi iepriecina. Gan arhitekts un projektētāji, gan būvnieki ir ļoti labi tikuši galā ar grūto uzdevumu – salikt kopā centra jauno un veco daļu.”

Foto: Jānis Škapars

Ūdensvada un kanalizācijas pārbūve Ostas prospektā

Juris Mellēns, Valmieras pilsētas galvenais būvinspektors, Latvijas Būvinspektoru un būvuzraugu asociācija: „Divu mēnešu laikā, nerokot tranšejas, būvnieki ir nomainījuši ūdensvadu un kanalizācijas vadu pašā Mežaparka sirdī. Tikai pāris būvbedres dažu metru diametrā liecināja, ka šeit notiek darbi. Šāda tehnoloģija ir sarežģīta, un to izmanto, ja nepieciešams mainīt ūdens vai kanalizācijas vadus zem ūdens vai vietās, kur notiek intensīva transporta kustība. Ir izdevies.”

Foto: Publicitātes foto

„Red Line” ēkas pārbūve par biroju ēku Bukultu ielā

Guntis Andersons, Dr. sc. ing., LLU Būvkonstrukciju katedras asociētais profesors (emeritus), vadošais pētnieks: „AS „Dambis” ir ķēries pie rūpnīcas teritorijas pārbūves, pārvēršot to par biroju ēku, ražošanas ēku un noliktavu rajonu, lai pelnītu ar nomu. „Red Line” ēka faktiski ir uzbūvēta no jauna, jo vides piesārņojums ar ķīmiskām vielām bijis pārāk liels, lai te izmantotu iepriekšējās ēkas sienas. Patīkami, ka padomju laika rajonā ir ienesta dzīvība. Šī ēka ir atšķirīga, pirmajā brīdī sarkanās ugunsdzēsības kāpnes bliež acīs, bet kopumā viss ir pārdomāti un gaumīgi.”

Foto: Publicitātes foto

Daudzdzīvokļu mājas jaunbūve Lāčplēša ielā

Normunds Grinbergs, Rīgas Celtniecības koledžas direktors, Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents: „Vecā, sapuvusī koka ēka, kura šeit atradās iepriekš, ir nojaukta. No tās ir saglabāts un restaurēts apjomīgs koka griestu gleznojums, kas ievietots jaunās ēkas foajē. Viss ir elegants un gaumīgs, ikviena detaļa izgatavota un ievietota precīzi vietā. Ēka ar augstu energoefektivitāti.”

Foto: Publicitātes foto

Ūdensvada tīkla pārbūve Aspazijas bulvārī

Aivars Brambis, SIA “Aqua-Brambis” valdes priekšsēdētājs, Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienības valdes loceklis: „Tikai retais rīdzinieks vai pilsētas viesis būs ievērojis, ka pašā pilsētas centrā ir ticis mainīts ūdensvads. 600 metru garais vads izvilkts no Aspazijas bulvāra puses 1,8 metrus dziļi zem pilsētas kanāla, tas šķērso Raiņa bulvāri un stiepjas līdz Rīgas pasažieru stacijas tunelim. Beztranšeju metode visā pasaulē kļūst arvien populārāka. Šajā gadījumā izmantota horizontālā urbšana – vispirms izurbj maza diametra caurumu, kuru pakāpeniski paplašina, līdz velk īsto cauruļvadu. Konkrētajā gadījumā pa to šobrīd plūst dzeramais ūdens.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu