Kas notiek ar 800 000 eiro piešķiršanu Rīgas filmu fondam (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Latvijas Kinoproducentu asociācija paudusi neizpratni par Rīgas pagaidu administratoru lēmumu nepiešķirt 800 000 eiro Rīgas filmu fondam no pilsētas šā gada budžeta. Savukārt dome savā atbildē skaidro, ka arī turpmāk Rīgas filmu fondam tā piešķirs finansējumu. "Pagaidu administrācija aicina Latvijas Kinoproducentu asociāciju pirms paziņojumu publicēšanas rūpīgi pārbaudīt informācijas patiesumu un sniegt sabiedrībai objektīvu situācijas izklāstu," teikts Rīgas domes paziņojumā.

Sākotnējā informācija par iespējamo lēmumu nepiešķirt 800 000 filmu fondam

Kā pavēstīja asociācijas prezidenta Aija Bērziņa, lēmums nācis kā pārsteigums, jo Rīgas filmu fonds ir veiksmīgi strādājis kopš 2010. gada un ir bijis pirmais šāda veida ekonomiskais instruments Baltijas valstīs, piesaistot Latvijai investīcijas 20 miljonu eiro apmērā.

Viņa pastāstīja, ka Rīgas filmu fonda darbība un tā finansējums tika nodrošināts no Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta programmas "Pašvaldības teritoriju un dabas pamatņu sakopšanai, dabas stihiju un avāriju radīto postījumu novēršanai, komercdarbības atbalstam un citiem projektiem" līdzekļiem.

Bērziņa norādīja, ka, izvērtējot Rīgas filmu fonda līdzšinējo pozitīvo darbību un tā pienesumu pilsētas ekonomikai, pagājušā gada novembrī tika pieņemts lēmums fonda finansējumam atvēlēt atsevišķu budžeta līniju 2020. gadā. Turklāt pērn fonda darbība tikusi saskaņota un apstiprināta Eiropas Komisijā.

"Šāds lēmums apdraud Rīgas filmu fonda darbību un nopietni ietekmēs situāciju nozarē.

Īpaši nesaprotami tas ir šajos apstākļos, kad nopietni jādomā par nozares atjaunošanu. Tas būtībā ir viens no nedaudzajiem instrumentiem, lai atjaunotu nozares darbību un nodrošinātu cilvēkiem darba vietas, kad Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi tiks atcelti," skaidroja Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente.

Patlaban nozares nevalstiskās organizācijas ir vērsušās ar kopīgu oficiālu vēstuli pie Rīgas domes, Ekonomikas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijām pārskatīt šo lēmumu un piešķirt finansējumu fonda darbībai. Ja risinājumi netiks meklēti, par to būs jārunā plašāk, sacīja Bērziņa.

Rīgas domes pagaidu administratoru lēmums apdraud šī gada apstiprināto projektu filmēšanu. Šā gada rudenī tiek plānoti filmu projekti, kuru kopējais apstiprinātais budžets izmaksām Latvijā sasniedz 6,5 miljonus eiro.

Bērziņa uzsvēra, ka šī brīža situācija pasaulē, kas radusies Covid-19 izplatības rezultātā, smagi skārusi arī kino nozari, atstājot daudzus nozares profesionāļus un pakalpojuma sniedzējus bez ienākumiem.

"Nozare šobrīd ir kritiskā situācijā, dīkstāves rezultātā radot papildu slogu valsts budžetam. Tādēļ Rīgas filmu fonds ir īpaši svarīgs ekonomisks instruments, lai būtu iespējams atjaunot nozares darbību uzreiz pēc ārkārtas stāvokļa atcelšanas, nodrošinot cilvēkiem darba vietas un ienākumus pakalpojumu sniedzējiem," akcentēja Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidente, norādot, ka ieguvēji būs ne tikai kino nozarē strādājošie, bet arī citas cietušās nozares, piemēram, restorāni un ēdinātāji, viesnīcas, transporta pakalpojumu sniedzēji un citi.

Tāpat pārtraukums Rīgas filmu fonda darbībā apdraud jau starptautiski iegūto reputāciju par Rīgu un Latviju kā pievilcīgu filmēšanas galamērķi un kā finansiāli uzticamu sadarbības partneri.

"Kino projekti parasti tiek plānoti uz vairākiem gadiem, tāpēc svarīga ir fonda stabilitāte un ilgtspēja. Ja Rīgas filmu fonds šogad nedarbosies, sekas būs tādas, ka uz nākamajiem gadiem ārvalstu producenti filmēšanas Rīgā neplānos un vēlāk atgriezties kino industrijas apritē būs grūti," teica Bērziņa.

Viņa norādīja, ka tas nesīs zaudējumus gan Rīgai, gan kino nozarei kopumā. Ja Rīgas filmu fonda darbība netiks atjaunota, iecerēto projektu filmēšana notiks Lietuvā, Igaunijā vai kādā citā valstī, kur pastāv līdzīgi ekonomiskie instrumenti un to darbība tiek veicināta.

Jau vēstīts, ka no Rīgas pilsētas 2020. gada budžeta pagaidu administratori izslēguši vairākas iepriekšējā Rīgas domes sasaukuma politiķu iesniegtās iniciatīvas par kopumā 5,16 miljoniem eiro.

Pagaidu administrācija: Dome arī turpmāk Rīgas filmu fondam piešķirs finansējumu

Rīgas dome arī turpmāk Rīgas filmu fondam piešķirs finansējumu un Latvijas Kinoproducentu asociācijas paziņojumi par neizpratni 2020. gada budžetā nepiešķirt fondam 800 000 eiro, ir balstīti uz nepārbaudītu informāciju, pavēstīja administrācijas pārstāve Jana Jentkus.

Viņa skaidro, ka administrācija noraidīja jaunu, iepriekšējā domes sasaukuma izstrādāto iniciatīvu fonda finansējumam atvēlēt atsevišķu budžeta programmu 2020.gadā, kāda pirms tam nebija bijusi. Taču tas nenozīmē, ka fondam finansējums netiks piešķirts vispār.

"Par atsevišķu budžeta programmu Rīgas filmu fondam varēs lemt Rīgas domes jaunais sasaukums pēc vēlēšanām. Tomēr pašvaldība vērš uzmanību, ka Rīgas filmu fondam netiek apturēts līdzfinansējums, to varēs saņemt līdzšinējā kārtībā," pauž domē. 

Pērn Rīgas filmu fonds no pašvaldības ir saņēmis līdzfinansējumu 484 110 eiro apmērā, 2018. gadā - 786 860 eiro, 2017.gadā - 686 509 eiro, bet 2016. gadā - 250 799 eiro apmērā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad piešķiramā summa būs atkarīga no Rīgas filmu fonda pieprasījuma. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu