Tapusi jauna dokumentālā filma par politisko varu attieksmi pret latgaliešu valodu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
"Laiki. Cylvāki. Volūda" - Valentīns Lukaševičs un Arnis Slobožaņins
"Laiki. Cylvāki. Volūda" - Valentīns Lukaševičs un Arnis Slobožaņins Foto: kadrs no filmas

27. aprīlī internetā pirmizrādi piedzīvos latgaliešu dokumentālā filma "Laiki. Cylvāki. Volūda", kas stāsta par dažādu Latvijā pastāvējušu politisko režīmu attieksmi pret latgaliešu valodu un centieniem ierobežot tās lietojumu periodā no 1920. līdz 1960. gadam.

Kā informēja latgaliešu kultūras ziņu portāla "lakuga.lv" redaktore Vineta Vilcāne, pilnmetrāžas dokumentālā filma "Laiki. Cylvāki. Volūda" izstāsta Latvijas vēsturē mazāk zināmus notikumus un atklāj piemirstus, bet varbūt arī apzināti aizmirstus faktus, kas parāda politisko režīmu attieksmi pret Latgales latviešiem un latgaliešu valodu.

Filma arī atklāj latgaliešu likteņus un viņu veikumu cīņā par savas valodas saglabāšanu, reizēm arī bezdarbību, iespēju neizmantošanu un pašu kļūdas, pavēstīja Vilcāne. 

Dokumentālais stāsts sākas ar 1920. gadu, kad pēc uzvaras Neatkarības karā Latgalē bija iestājies miers un sanāca Satversmes sapulce, un noslēdzas ar 1960. gadu, kad okupētajā Latvijā tika pārtraukta desmitgadēm pastāvējusī iespieddarbu izdošana latgaliski.

Filmas producents un režisors Arnis Slobožaņins norādīja, ka filma aptver 40 gadus ilgu periodu, kurā var rast daudzas atbildes uz jautājumiem, kāpēc ar latgaliešiem ir noticis tieši tā, kā noticis. Režisors atzinis, ka filmu nav viegli skatīties, tā ir piesātināta, daudzšķautņaina un skarba.

Filmas reklāmas rullītis.

Laiki. Cylvāki. Volūda. (a Time. a People. a Language.) from Peter Ragauss on Vimeo.

Filmas veidotāji aicina to noskatīties ikvienu latgalieti un Latvijas iedzīvotāju, lai labāk izprastu latgaliskuma sarežģīto vēsturi, latgaliešu vēlmi lietot savu valodu un prasību latgaliešu valodai ierādīt pienācīgu vietu šodienas Latvijā.

Filmas "Laiki. Cylvāki. Volūda" pirmizrāde notiks Latgales kongresa dienā - 27. aprīlī plkst.19 - biedrības "Latgolys Producentu grupa" kontos sociālajā tīklā "Facebook" un "Youtube". Savukārt 2. maijā plkst.12.30 filma tiks demonstrēta televīzijas kanālā LTV1.

Dokumentālā filma ir veltīta dziesminiekam un latgaliešu rokraksta grāmatniecības pārstāvim Andrivam Jūrdžam, godinot izcilo latgalieti 175 gadu jubilejā. Filma veidota latgaliešu valodā, bet tai būs subtitri latviešu un angļu valodā.

Filmas idejas autors un līdzproducents ir ASV dzīvojošais latgalietis, mecenāts un Latvijas goda konsuls Teksasas štatā Pīters Aloizs Ragaušs. Režisora un producenta pienākumus veicis Slobožaņins, kurš arī iepriekš veidojis Latgales vēsturei veltītas filmas. Par video, skaņu un montāžu rūpējies Ivars Utināns.

Filmas stāstu papildina ekspertu - Lidijas Leikumas, Valtera Ščerbinska, Henriha Soma un Valentīna Lukaševiča - komentāri. Savu roku filmas tapšanā pielikuši arī Guntis Rasims, Māris Susējs un Tenis Bikovskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu