Klajā nāk sērijas "Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas" trešā grāmata

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Mansards

Apgādā “Mansards” iznāk sērijas “Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” trešā grāmata “Dienasgrāmata. 1947–1960”, informē izdevēji.

Vizmas Belševicas (1931–2005) grāmatās iepriekš nepublicētos darbus un dokumentālās liecības sērijā “Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” apkopo Jānis Elsbergs, dzejnieks un rakstnieces dēls. Vizmas Belševicas jaunības dienasgrāmata un piezīmes tiek publicētas gadu pirms viņas 90 gadu jubilejas un var kalpot kā faktu materiāls literatūras un vēstures pētniekiem, savukārt valodniekiem tā ir iespēja izsekot Vizmas Belševicas valodas attīstībai viņas daiļrades sākumposmā – no 1947. līdz 1960. gadam. Grāmatas dizainu veidojis Zigmunds Lapsa.

“Dienasgrāmatu Vizma Belševica rakstīja no 1947. gada 13. maija līdz 2005. gada 14. jūlijam,” grāmatas priekšvārdā stāsta Jānis Elsbergs. “Ir saglabājušās 33 atsevišķas vienības – klades jeb pabiezas burtnīcas, bloknoti, blociņi, divas A4 izmēra lapu kopas. Šajā izdevumā iekļautas pirmās deviņas no šīm vienībām – par periodu līdz 1960. gada 19. septembrim. (..) V. Belševica dienasgrāmatās visvairāk raksta nevis par sevi, bet par to, kas viņai apkārt, sniedzot ārkārtīgi kolorītu, dokumentālu liecību par laikmetu. (Interesanti, kā gadu no gada mazinās komjaunietiskais naivums skatījumā uz to.) Piezīmēs par lasīto, muzejos, kino un teātrī redzēto iezīmējas tas kultūras fons, kāds nu pēckara gados topošajiem rakstniekiem bija pieejams. Proti, teksts, manuprāt, vērtīgs ne tikai kā liecība par V. Belševicu.” Vizmas Belševicas teksts šajā izdevumā saglabāts, nemainot tajā ne vārda, savukārt Jānis Elsbergs lasītājiem sagatavojis arī dienasgrāmatā pieminēto personu rādītāju.

"Vizmas Belševicas arhīva burtnīcu"
"Vizmas Belševicas arhīva burtnīcu" Foto: @mansards

“Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” “Mansards” sāka izdot rakstnieces 85. jubilejas gadā (2016), laižot klajā sērijas pirmo burtnīcu “Nepazītā mīlestība un citi stāsti” un gadu vēlāk – sērijas otro grāmatu “Bille, Anss un citi”. 2016. gadā “Mansards” izdeva arī triloģijas “Bille” jaunu izdevumu. Grāmatas var iegādāties www.apgadsmansards.lv un grāmatnīcās visā Latvijā. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu